ΓΟΝΕΙΣ: 49 φράσεις για να ηρεμήσετε ένα ανήσυχο παιδί

ΓΟΝΕΙΣ: 49 φράσεις για να ηρεμήσετε ένα ανήσυχο παιδί

paidi

ΓΟΝΕΙΣ: 49 φράσεις για να ηρεμήσετε ένα ανήσυχο παιδί

1. “Μπορείς να το ζωγραφίσεις;” – Η ζωγραφική βοηθά τα παιδιά να αποβάλουν το άγχος τους όταν δεν μπορούν να το λεκτικοποιήσουν.

2. “Σ’ αγαπώ. Είσαι ασφαλής” – Το άγχος κάνει το παιδί σας να νιώθει πως κινδυνεύει. Αυτές οι λέξεις βοηθούν πολύ στο να ηρεμήσουν.

3. “Ας προσποιηθούμε ότι φουσκώνουμε ένα γιγάντιο μπαλόνι. Πάρε βαθιά ανάσα και βγάλε τον αέρα μετρώντας μέχρι το 3” – Παίρνοντας μερικές βαθιές ανάσες βοηθάτε το σώμα να χαλαρώσει, ειδικά αν το δείτε σαν παιχνίδι.

4. “Θα σου πω κάτι και θέλω να το επαναλάβεις: ‘Μπορώ να το κάνω αυτό.’” – Κάντε το αυτό σε 10 διαφορετικές εντάσεις. Οι αθλητές χρησιμοποιούν αυτό το τρικ συνέχεια, ώστε να προετοιμαστούν για τη νίκη.

5. “Γιατί πιστεύεις ότι γίνεται αυτό;” – Αυτό χρησιμεύει περισσότερο στα μεγαλύτερα παιδιά που μπορούν να διατυπώσουν τους φόβους τους.

6. “Τι θα γίνει μετά;” – Αν το παιδί σας έχει άγχος για ένα γεγονός, θα συγκεντρωθεί πλήρως σε αυτό. Βοηθήστε το να καταλάβει ότι αυτό κάποια στιγμή θα τελειώσει.

7. “Είμαστε ανίκητη ομάδα” – Ακόμα και όταν δεν είστε μαζί του, το παιδί θα νιώθει ότι είστε πνευματικά μαζί.

8. “Πες το δυνατά: «Είμαι μαχητής! Είμαι ανίκητος!»” – Στις ταινίες βλέπουμε συχνά ανθρώπους να φωνάζουν πριν μπουν στη μάχη. Αυτό γιατί με το να φωνάζουμε κυριαρχούμε στους φόβους μας.

9. “Αν ήταν τέρας, πως θα ήταν;” – Το να δίνετε στο άγχος συγκεκριμένη μορφή το κάνει πιο κατανοητό. Αυτό βοηθά τα παιδιά να το συζητούν πιο εύκολα.

10. “Μπορώ να περιμένω μέχρι..” – Μην αναγκάζετε τα παιδιά σας να βιαστούν για κάτι. Αφήστε τα να νιώθουν ότι μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να μοιραστούν κάτι μαζί σας.

11. “Ας βάλουμε την ανησυχία σου στο ράφι μέχρι να… Μετά θα την ξαναπάρουμε.” – Το παιδί φέρει το πρόβλημα σαν φυσική του ευθύνη, ειδικά αν αφορά ένα γεγονός που δεν μπορεί να αποφευχθεί. Προσπαθήστε να το αφήσετε στην άκρη για λίγο.

12. “Ας κάνουμε άλλο ένα βήμα” – Αν ένα παιδί φοβάται να ανέβει τις σκάλες, ζητήστε του να κάνει άλλο ένα βήμα πριν του πιάσετε το χέρι. Θα το βοηθήσει να ξεπεράσει τους φόβους του.

13. “Ας μάθουμε περισσότερα για αυτό” – Η γνώση είναι δύναμη. Αφήστε το παιδί να ανακαλύψει τους φόβους του και κάντε του όσες ερωτήσεις χρειάζεται για να τους λογικοποιήσουν.

14. “Ας μετρήσουμε” – τα αυτοκίνητα που βλέπουμε, τους ανθρώπους που φοράνε γυαλιά. Αυτή η μέθοδος απόσπασης δεν χρειάζεται κάποια προετοιμασία. Χρειάζεται μόνο παρατήρηση.

15. “Θα ήθελα να μου πεις για αυτό σε 2 λεπτά”– Βλέποντας το ρολόι για κάποιο χρόνο, το παιδί μπορεί να χαλαρώσει πιο εύκολα και να μάθει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα με περισσότερη ψυχραιμία.

16. “Κλείσε τα μάτια σου και σκέψου αυτό..” – O οραματισμός είναι μία καλή τεχνική για την αντιμετώπιση του φόβου. Πνευματικά οδηγείτε το παιδί σας σε ένα μέρος που αισθάνεται ασφαλής.

17. “Φοβάμαι/αγχώνομαι/θυμώνω και εγώ μερικές φορές” – Δείξτε στο παιδί σας ότι το να φοβάται μερικές φορές είναι φυσιολογικό. Μοιραστείτε μαζί του το πώς το αντιμετωπίζετε.

18. “Ας κάνουμε μία λίστα όλων των πραγμάτων που σου αρέσουν” – Ο φόβος μπορεί να μπλοκάρει το μυαλό μας και να μας κάνει να νιώθουμε ότι όλα είναι λάθος. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να θυμηθεί όλα τα πράγματα που το κάνουν χαρούμενο.

19. “Δεν είσαι μόνος. Ξέρω πως νιώθεις” – Το παιδί σας πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι μόνο στους φόβους του.

20. “Πες μου το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί”– Ακούστε τα πιο δύσκολα προβλήματά τους και αφήστε τα να καταλάβουν ότι ακόμα και αν προκύψουν θα είστε εκεί για να τα βοηθήσετε να βρουν τη λύση.

21. “Η ανησυχία μπορεί να βοηθήσει”– Αφήστε το παιδί σας να καταλάβει ότι δεν είναι ντροπή να φοβάσαι ή να ανησυχείς.

22. “Πως θα περιέγραφες το πρόβλημα εάν δεν ήταν δικό σου;”– Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να αξιολογήσουν τη σοβαρότητα του προβλήματός τους σαν να μην ήταν δικό τους και να καταλάβουν αν αξίζει να ανησυχούν.

23. “Ας βρούμε κάποια στοιχεία για αυτό” – Η συλλογή στοιχείων που υποστηρίζουν ή καταρρίπτουν τους λόγους του παιδιού σας για άγχος τα βοηθά στο να καταλάβουν εάν οι ανησυχίες τους είναι βάσιμες.

24. “Ας κάνουμε μία συζήτηση” – Τα μεγαλύτερα παιδιά ειδικά αγαπούν αυτή την άσκηση, γιατί έχουν την άδεια να συζητούν με τους γονείς τους. Το βασικό εδώ είναι να τα παίρνετε στα σοβαρά.

25. “Ποιό είναι το πρώτο πράγμα για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε; ”– «Σπάστε» αυτό το μεγάλο πρόβλημα σε μικρότερα και βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει ότι δεν είναι τόσο κακό.

26. “Ας κάνουμε μία λίστα όλων των ανθρώπων που σε αγαπούν” – Θυμηθείτε ότι η αγάπη είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσετε το άγχος και τον φόβο.

27. “Θυμάσαι όταν..” – Βοηθήστε το παιδί σας να ανακαλέσει κάποια φορά που ήταν χαρούμενο.

28. “Είμαι ήδη περήφανος για εσένα” – Η αντίληψη ότι σας έχουν απογοητεύσει μπορεί να δημιουργήσει έντονο άγχος στο παιδί. Δείξτε του ότι είστε περήφανος για εκείνο.

29. “Ας πάμε για έναν περίπατο” – Η άσκηση βοηθά στο να αποβάλλετε το άγχος. Το περπάτημα μπορεί να αντικατασταθεί από άλλες φυσικές δραστηριότητες.

30. “Ας φανταστούμε ότι οι σκέψεις σου περνούν” – Αφήστε το παιδί σας να προσποιηθεί ότι οι αγχωτικές σκέψεις είναι ένα τρένο που σταμάτησε στον σταθμό, πάνω από το κεφάλι τους και είναι έτοιμο να προχωρήσει στον επόμενο σταθμό του.

31. “Παίρνω μια βαθιά ανάσα” – Το παιδί σας ενστικτωδώς θα επαναλάβει μετά από εσάς και αυτό θα τα βοηθήσει στο να αρχίσουν να αναπνέουν φυσιολογικά και να νιώθουν πιο ήρεμα.

32. “Πώς μπορώ να βοηθήσω;” – Αφήστε το παιδί να σας εξηγήσει πως πιστεύει ότι το πρόβλημά του μπορεί να λυθεί.

33. “Θα περάσει” – Τα παιδιά μπορεί να νιώθουν ότι το άγχος τους δεν θα τελειώσει ποτέ. Βοηθήστε το να καταλάβει ότι όλα τα προβλήματα είναι προσωρινά.

34. “Ας ζουλήξουμε την stress ball μαζί” – Όταν το παιδί σας κατευθύνει το άγχος του σε μία stress ball, νιώθουν συναισθηματική ανακούφιση. Φτιάξτε μία μόνοι σας, γεμίζοντας ένα μπαλόνι με αλεύρι.

35. “Βλέπω ότι ο Bob είναι αγχωμένος πάλι. Ας του μάθουμε να μην ανησυχεί” – Δημιουργείστε έναν χαρακτήρα που να αναπαριστά τις ανησυχίες που παιδιού σας. Αυτό το παιχνίδι θα το βοηθά να αντιμετωπίζει καλύτερα το πρόβλημα.

36. “Το ξέρω ότι είναι δύσκολο” – Μην υποτιμάτε το πρόβλημα του παιδιού σας, είναι μεγάλης σημασίας για εκείνο. Δείξτε τους ότι κατανοείτε.

37. “Έχω τον μυρωδιά-φίλο σου εδώ” – Ένας φίλος μυρωδιάς μπορεί να μειώνει το άγχος. Μπορείτε να προσθέσετε ένα άρωμα που αρέσει στο παιδί σας.

38. “Πες μου για αυτό” – Ακούστε το παιδί σας προσεκτικά. Ίσως το μόνο που χρειάζεται είναι να μοιραστεί τις σκέψεις του.

39. “Είσαι τόσο γενναίος” – Το παιδί χρειάζεται να ξέρει ότι είναι αρκετά καλό για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα.

40. “Ποια ηρεμιστική μέθοδο θέλεις να χρησιμοποιήσουμε τώρα;” – Αφού κάθε αγχωτική κατάσταση είναι διαφορετική, δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να επιλέξει τημέθοδο χαλάρωσης που θέλει να χρησιμοποιήσει.

41. “Θα το ξεπεράσουμε μαζί” – Πείστε το παιδί σας ότι δεν είναι ποτέ μόνο, ότι και να συμβαίνει.

42. “Τι άλλο ξέρεις για αυτό;” – Αφήστε το παιδί να εξηγήσει τις σκέψεις του για το πρόβλημα. Ερευνήστε το μαζί και την επόμενη φορά ζητήστε του να ανακαλέσει αυτά που έμαθε.

43. “Ας πάμε στο μέρος χαράς σου” – Αυτό μπορεί να είναι ένα πάρκο, μία παιδική χαρά ή απλά το αγαπημένο τους μαγαζί. Το βασικό είναι ότι υπενθυμίζει στο παιδί ότι ήταν χαρούμενο.

44. “Τι χρειάζεσαι από εμένα;” – Ρωτήστε τα παιδιά σας τι χρειάζονται και κάντε ό,τι μπορείτε για να τους το παρέχετε.

45. “Αν έδινες στο συναίσθημά σου ένα χρώμα, ποιο θα ήταν αυτό;” – Οι ενήλικες δεν μπορούν να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση, αλλά τα παιδιά κατανοούν καλύτερα τα συναισθήματά τους συνδέοντάς τα με ένα χρώμα.

46. “Άσε με να σε κρατήσω” – Η φυσική επαφή πάντα βοηθά στο να νιώσει ασφαλής.

47. “Θυμάσαι που τα κατάφερες την τελευταία φορά” – Υπενθυμίστε του μία παλιά επιτυχία που θα τα ενθαρρύνει να συνεχίσουν.

48. “Βοήθησέ με να κουνήσω αυτόν τον τοίχο” – Η σκληρή δουλειά, όπως το να σπρώχνει τον τοίχο, ανακουφίζει την ένταση και τα συναισθήματα.

49. “Ας γράψουμε μια καινούρια ιστορία” – Τα παιδιά συνθέτουν ιστορίες στο μυαλό τους για το πώς θα εξελιχθεί το μέλλον, οι οποίες μερικές φορές τα αγχώνουν. Βοηθήστε τα να φτιάξουν μία νέα θετική ιστορία.

πηγή: dailystories.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.