ΣΥΝΤΑΓΗ: Εύκολο και γρήγορο ψωμί χωρίς μαγιά

lefko psomi

ΣΥΝΤΑΓΗ: Εύκολο και γρήγορο ψωμί χωρίς μαγιά

Βάλτε σ” ένα μπωλ

3 φλυτζάνια αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του,

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και αν σας αρέσει το άρωμα, λίγο γλυκάνισο.

Προσθέστε 1 κουτάκι μπύρα ή το ισόποσο σε νερό και 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.  (Με την μπύρα, το ψωμί, θα θυμίζει περισσότερο ψωμί με προζύμι.  Αν βάλετε νερό, προσθέστε και 2 κουταλιές της σούπας ξύδι.) Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε ανθρακούχο νερό ή γκαζόζα (7up, sprite κ.λ.π.).  Στην περίπτωση αυτή, μην βάλετε καθόλου ζάχαρη.

Ανακατέψτε καλά την ζύμη, χωρίς να το παρακάνετε όμως.  Αν η υγρασία της ατμόσφαιρας είναι υψηλή, μπορεί να χρειαστεί, να προσθέσετε λίγο αλεύρι, καλό είναι όμως να περιμένετε λίγα λεπτά, γιατί το αλεύρι χρειάζεται λίγο χρόνο για να απορροφήσει τα υγρά, επομένως, μην βιαστείτε να προσθέσετε αλεύρι ή νερό.

Τώρα υπάρχουν 2 εκδοχές.

α. Αν η ζύμη σας είναι σφιχτή, πλάστε ένα καρβελάκι, βάλτε το σε λαδόκολλα, χαράξτε με ένα μαχαίρι την επιφάνεια και ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά.

β. Αν είναι χαλαρή, μπορείτε να την βάλετε σε βουτυρωμένη φόρμα και να ψήσετε το ίδιο.  Στα 40 λεπτά, βάλτε ένα μαχαιράκι στο κέντρο του ψωμιού και αν βγαίνει καθαρό, είναι έτοιμο, διαφορετικά, αφήστε το λίγα λεπτά ακόμη και ξαναδοκιμάστε.

Όταν βγει από τον φούρνο, μπορείτε να το αλείψετε στην επιφάνεια με λίγο βούτυρο για πιό μαλακή κόρα.  Το ψωμάκι στην φόρμα, θα μοιάζει πιο πολύ με ψωμί του τοστ.

Μικρές παραλλαγές:
  1. Βάλτε στην επιφάνεια λίγο σουσάμι ή σπόρους από γλυκάνισο
  2. Αλείψτε την επιφάνεια με λίγο λάδι και πασπαλίστε με χοντρό αλάτι ή και ρίγανη
  3. Αντικαταστείστε την μπύρα ή το νερό με χυμό πορτοκάλι ή χυμό ντομάτας και δημιουργήστε δικές σας ποικιλίες ψωμιού, για διάφορες χρήσεις (πιο γλυκό, για ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα ή πιο πικάντικο για μεζέδες)
Πλεονέκτημα: Γρήγορο ψωμί, χωρίς την αναμονή της μαγιάς, μια καταπληκτική βασική συνταγή με μεγάλα περιθώρια αυτοσχεδιασμού και κυρίως με υλικά, που είναι πάντα διαθέσιμα στο σπίτι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ετικέτες:

ΣΥΝΤΑΓΗ: Εύκολο και γρήγορο ψωμί χωρίς μαγιά

lefko psomi

ΣΥΝΤΑΓΗ: Εύκολο και γρήγορο ψωμί χωρίς μαγιά

Βάλτε σ” ένα μπωλ

3 φλυτζάνια αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του,

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και αν σας αρέσει το άρωμα, λίγο γλυκάνισο.

Προσθέστε 1 κουτάκι μπύρα ή το ισόποσο σε νερό και 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.  (Με την μπύρα, το ψωμί, θα θυμίζει περισσότερο ψωμί με προζύμι.  Αν βάλετε νερό, προσθέστε και 2 κουταλιές της σούπας ξύδι.) Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε ανθρακούχο νερό ή γκαζόζα (7up, sprite κ.λ.π.).  Στην περίπτωση αυτή, μην βάλετε καθόλου ζάχαρη.

Ανακατέψτε καλά την ζύμη, χωρίς να το παρακάνετε όμως.  Αν η υγρασία της ατμόσφαιρας είναι υψηλή, μπορεί να χρειαστεί, να προσθέσετε λίγο αλεύρι, καλό είναι όμως να περιμένετε λίγα λεπτά, γιατί το αλεύρι χρειάζεται λίγο χρόνο για να απορροφήσει τα υγρά, επομένως, μην βιαστείτε να προσθέσετε αλεύρι ή νερό.

Τώρα υπάρχουν 2 εκδοχές.

α. Αν η ζύμη σας είναι σφιχτή, πλάστε ένα καρβελάκι, βάλτε το σε λαδόκολλα, χαράξτε με ένα μαχαίρι την επιφάνεια και ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά.

β. Αν είναι χαλαρή, μπορείτε να την βάλετε σε βουτυρωμένη φόρμα και να ψήσετε το ίδιο.  Στα 40 λεπτά, βάλτε ένα μαχαιράκι στο κέντρο του ψωμιού και αν βγαίνει καθαρό, είναι έτοιμο, διαφορετικά, αφήστε το λίγα λεπτά ακόμη και ξαναδοκιμάστε.

Όταν βγει από τον φούρνο, μπορείτε να το αλείψετε στην επιφάνεια με λίγο βούτυρο για πιό μαλακή κόρα.  Το ψωμάκι στην φόρμα, θα μοιάζει πιο πολύ με ψωμί του τοστ.

Μικρές παραλλαγές:
  1. Βάλτε στην επιφάνεια λίγο σουσάμι ή σπόρους από γλυκάνισο
  2. Αλείψτε την επιφάνεια με λίγο λάδι και πασπαλίστε με χοντρό αλάτι ή και ρίγανη
  3. Αντικαταστείστε την μπύρα ή το νερό με χυμό πορτοκάλι ή χυμό ντομάτας και δημιουργήστε δικές σας ποικιλίες ψωμιού, για διάφορες χρήσεις (πιο γλυκό, για ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα ή πιο πικάντικο για μεζέδες)
Πλεονέκτημα: Γρήγορο ψωμί, χωρίς την αναμονή της μαγιάς, μια καταπληκτική βασική συνταγή με μεγάλα περιθώρια αυτοσχεδιασμού και κυρίως με υλικά, που είναι πάντα διαθέσιμα στο σπίτι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ετικέτες:

Powered by Friktoria.com