ΣΕΡΡΕΣ: Έκδοση του ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας για τα έργα του Μεσοπολέμου

ΣΕΡΡΕΣ: Έκδοση του ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας για τα έργα του Μεσοπολέμου

teiserron3241

10.01.18, 19:33

ΣΕΡΡΕΣ: Έκδοση του ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας για τα έργα του Μεσοπολέμου

Το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνει την ηλεκτρονική έκδοση του συλλογικού τόμου με τίτλο: Η ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΤΡΥΜΟΝΑ. ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΞΥΓΙΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ από το Τμήμα Εκδόσεων & Βιβλιοθήκης του.

Σχετικό δελτίο Τύπου του ιδρύματος αναφέρει:

Η εγγραφή στη συλλογική μνήμη και η αναμόχλευση δράσεων, ενεργειών και πεπραγμένων της εποχής των μεγάλων εγγειοβελτιωτικών  έργων, που εκτελέστηκαν  πριν 85 χρόνια στην περιοχή Σερρών-Δράμας, είναι ασφαλώς μια διεργασία σε εξέλιξη. Ο συλλογικός τόμος, που αποθησαυρίζει  τα πρακτικά Επιστημονικής Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας στις 19 Οκτωβρίου 2016, έρχεται να ενισχύσει αυτήν τη διεργασία, προσθέτοντας αρχειακή πληροφόρηση και  νεότερες προσεγγίσεις. Ο τόμος διανθίζεται με πλούσιο και εν πολλοίς άγνωστο φωτογραφικό και χαρτογραφικό υλικό.

Η δραματική μεταμόρφωση του οικοσυστήματος των πεδιάδων Σερρών-Δράμας ήταν, εκτός από ένα σημαντικό τεχνικό επίτευγμα, ταυτόχρονα μια  παρέμβαση με τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο. Η δύναμη του εγχειρήματος των τεχνικών εταιρειών John Monks &  Ulen Co δεν αφορούσε μόνο το τεράστιο σε όγκο και πολυπλοκότητα έργο, την ταχύτητα εκτέλεσης των επί μέρους έργων, τα καινοτόμα μηχανήματα, την υποδειγματική οργάνωση των εργοταξίων, αφορούσε κυρίως τη μετάδοση ενός θετικού μηνύματος: την πίστη  στην τεχνολογική πρόοδο και τη συνακόλουθη ευημερία. Τα εξυγιαντικά έργα ήταν, για τους μαστιζόμενους από την ελονοσία  και την ανέχεια πλημμυροπαθείς  ντόπιους και κυρίως προσφυγικούς πληθυσμούς, η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Ο εύφορος κάμπος των Σερρών αρδευόμενος σήμερα από τoν δημιουργηθέντα ταμιευτήρα της λίμνης Κερκίνης, απαλλαγμένος από τα έλη και τις καταστροφικές πλημμύρες είναι το εμφανές αποτέλεσμα των ευεργετικών επιπτώσεων των μεγάλων εξυγιαντικών έργων του μεσοπολέμου.

Θέτοντας τον παρόντα τόμο στη διάθεση του κοινού και των ερευνητών θεωρούμε ότι εκπληρώνουμε τον ακαδημαϊκό και επιμορφωτικό μας ρόλο. Βάζουμε ένα ακόμη λιθαράκι τόσο στην τοπική ιστορία των Σερρών, όσο και στην ιστορία των τεχνικών έργων της χώρας.

Τα Πρακτικά της Ημερίδας διατίθενται σε Ηλεκτρονική μορφή εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.