ΣΥΝΤΑΓΗ: Κολασμένο κέικ λεμονιού

ΣΥΝΤΑΓΗ: Κολασμένο κέικ λεμονιού

KEIK LEMONIOY

19.01.18, 20:17

ΣΥΝΤΑΓΗ: Κολασμένο κέικ λεμονιού

Υλικά
  • 75 γρ. ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο και έξτρα για άλειμμα της φόρμας
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 2 κ.σ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
  • 150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • καλά τριμμένο ξύσμα από 2 λεμόνια

Για το γλάσο

  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • χυμό από ½ λεμόνι
 Εκτέλεση
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Λαδώνουμε ελαφρά μία μακρόστενη φόρμα για κέικ 18 x 10 εκ.
  • Βάζουμε λαδόκολλα μέσα στην φόρμα.
  • Προσέχουμε η λαδόκολλα να εξέχει από τις άκρες λίγο γιατί το κάνει πιο εύκολο να αφαιρέσουμε το κέικ μετά από τη φόρμα μόλις είναι έτοιμο.
  • Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ (με το μίξερ) μέχρι να αναμειχθούν καλά και να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα. Όσο πιο πολύ το χτυπήσουμε τόσο πιο αφράτο θα βγει το κέικ μας.
  • Ρίχνουμε μέσα και τα αυγά προσθέτοντας 1-1 τη φορά, ανακατεύοντας καλά μετά το κάθε αυγό) και στη συνέχεια προσθέτουμε στο μίξερ και το γιαούρτι. Το μείγμα θα αρχίσει να φαίνεται λίγο κομμένο, αλλά δεν μας ανησυχεί. Συνεχίζουμε να χτυπάμε για λίγο ακόμα και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στο μίξερ. Γενικά στα κέικ από την ώρα που θα ρίξουμε μέσα το αλεύρι στο μείγμα προσπαθούμε να το ανακατέψουμε όσο το δυνατόν λιγότερο. Ιδίως στο μίξερ. Οπότε προτιμούμε να κάνουμε το ανακάτεμα με ένα κουτάλι ή μια μαρίζ.
  • Ανακατεύουμε λοιπόν τα πάντα μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά με ένα κουτάλι τα ρίχνουμε μέσα στη φόρμα. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να χρυσίσει το κέικ και όταν τρυπάμε με ένα μαχαίρι να βγαίνει καθαρό.
  • Μόλις ψηθεί, αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα για λίγα λεπτά.
  • Χρησιμοποιώντας τη λαδόκολλα , αφαιρούμε το κέικ από τη φόρμα , μετά βγάζουμε και τη λαδόκολλα και αφήνουμε το κέικ στη σχάρα μέχρι να κρυώσει τελείως.
  • Στο μεταξύ, για να φτιάξουμε το γλάσο, βάζουμε την άχνη ζάχαρη σε ένα μικρό μπολ. Ρίχνουμε μέσα το χυμό λεμόνι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι για να γίνει ένα λείο, υγρό μείγμα το οποίο αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε αργότερα και λίγο ακόμα χυμό λεμονιού αν πήξει πολύ το γλάσο.
  • Μόλις το κέικ κρυώσει, το βάζουμε στην πιατέλα. Αργά με ένα κουτάλι ρίχνουμε το γλάσο από πάνω και αφήνουμε να πέσει.

Συνταγή του Ακη Πετρετζίκη

Kαι οι δημιουργίες στην κουζίνα είναι πιο ευχάριστες όταν καθαρίζει η FLOS! Κέρδισε σε χρόνο και καθαριότητα, με τη δύναμη της αλόης και το άρωμα του χαμομηλιού, σʼ ένα καθαριστικό πραγματικό μαργαριτάρι… Το ολοκαίνουριο FLOS «la perrla».
FLOS1

 

Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.