ΣΕΡΡΕΣ: Ανοδική τάση για το 2019, στην αγοραπωλησία και μίσθωση ακινήτων (από τον μεσίτη Ηλία Νικολαΐδη)

ΣΕΡΡΕΣ: Ανοδική τάση για το 2019, στην αγοραπωλησία και μίσθωση ακινήτων (από τον μεσίτη Ηλία Νικολαΐδη)

11.01.19, 07:17

ΣΕΡΡΕΣ: Ανοδική τάση για το 2019, στην αγοραπωλησία και μίσθωση ακινήτων (από τον μεσίτη Ηλία Νικολαΐδη)

Το 2018 χαρακτηρίστηκε ως χρόνια σταθεροποιήσεις για την αγορά του ακινήτου και καταγράφει τάσεις θετικές ανάλογα με τη θέση και τη χρήση των ακινήτων, καθώς και αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον για ακίνητα εισοδήματος όπως γκαρσονιέρες και διαμερίσματα στην περιοχή των Σερρών.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό του 2018 ήταν ότι σε πολλές περιπτώσεις έγιναν συναλλαγές (είτε ενοικιάσεις είτε πωλήσεις) σε τιμές μεγαλύτερες από την αρχική ζητούμενη αξία, ακριβώς λόγω αυξημένης ζήτησης» 

Παρατηρώντας ότι, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 42,1% από το 2008 έως τα τέλη του 2017, ενώ με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή η υποχώρηση των τιμών ήταν εντονότερη. Αυτήν την στιγμή η αγορά ακινήτων βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση των τελευταίων εννέα ετών και μάλιστα η ανάκαμψη θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη, αν η οικονομική κατάσταση ήταν καλύτερη.

Η οικοδομική δραστηριότητα για νέα έργα ανάπτυξης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, καθώς προς το παρόν οι επενδύσεις στοχεύουν κυρίως στην αναβάθμιση , ανακαίνιση του υπάρχοντος αποθέματος παρά στην κατασκευή νέων ακινήτων. Δηλαδή η αγορά δεν μεγαλώνει, αλλά ανακυκλώνει την υπάρχουσα ζήτηση των παλαιών διαμερισμάτων.

Τι περιμένουμε το 2019

Ως κτηματομεσίτης έχω το πλεονέκτημα να εισπράττω τα μηνύματα ανάκαμψης και σταθεροποιήσεις του κλάδου του ακινήτου τα οποία πρώτο εμφανίστηκαν το 2018 και πιστεύω ότι θα γίνουν εντονότερα το 2019.

Εφόσον δεν υπάρξει κάποια απρόοπτη εξέλιξη για την πορεία της οικονομίας της χώρας μας, είναι εφικτό το νέο έτος να σηματοδοτήσει την αρχή της ανάκαμψης των ακινήτων και σε όλους τους κλάδους που σχετίζονται με το ακίνητο όπως υδραυλική ηλεκτρολόγοι κτλ. επαγγέλματα.

Η τάση στην αγορά των Σερρών εκτιμώ ότι θα είναι θετική, τόσο όσον αφορά τη ζήτηση για νέες μισθώσεις, όσο και για τις αγοραπωλησίες. Σημειώνεται επίσης ότι η αναπροσαρμογή τιμών αναμένεται να συνεχιστεί στη διάρκεια του 2019 και του 2020 προκειμένου να επιτευχθεί σταδιακά η ευθυγράμμιση των νέων αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές αξίες τις τρέχουσας εποχής.

Τέσσερις λόγοι θα κρίνουν την πορεία της κτηματαγοράς το 2019

Α) Η διατήρηση του αισθήματος ασφάλειας και σταθερότητας στην Ελλάδα.

Β) Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και τυχόν αλλαγές στην φορολογία αγοράς, για νέων ακινήτων που θα εισέλθουνε στη αγορά , με εξαίρεση την πρώτη κατοικία.

Γ) Παράγοντας διαμόρφωσης κλίματος στην αγορά θα είναι επίσης οι αντικειμενικές αξίες.

Δ) Είναι πολύ σημαντικός ο τραπεζικός δανεισμός, ο οποίος αν αρχίσει να τροφοδοτεί εκ νέου την κτηματαγορά, έστω και σε πιο λογική βάση συγκριτικά με το παρελθόν, θα προσφέρει κάποια ώθηση στις συναλλαγές.

***To άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό meta magazino (Δεκέμβρης 2018)  

Meta magzaino ΔΙΑΒΑΣΤΕ όλη την έκδοση κάνοντας κλικ στo εξώφυλλo, παρακάτω: 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.