ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Ερώτηση για τα προβλήματα ασφάλισης των Σερραίων δικηγόρων

ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Ερώτηση για τα προβλήματα ασφάλισης των Σερραίων δικηγόρων

15.01.20, 14:53

ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Ερώτηση για τα προβλήματα ασφάλισης των Σερραίων δικηγόρων

«Προβλήματα κοινωνικής ασφάλισης του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών λόγω προβλημάτων στην στελέχωση και στην λειτουργία  του Ταμείου Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών», είναι το θέμα ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή, προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εργασίας, ο Κώστας Μπούμπας.

Στο κείμενο της ερώτησής του, ο Σερραίος βουλευτής της Ελληνικής Λύσης αναφέρει:

Η διατήρηση της αυτοτέλειας του Ταμείου Υγείας Δικηγόρων  Επαρχιών , με έδρα την Αθήνα και μοναδικό τμήμα εξυπηρέτησης τα γραφεία της Αθήνας , χωρίς την λειτουργία περιφερειακών καταστημάτων έχει δημιουργήσει σοβαρό ζήτημα εκκρεμοτήτων και μείζονα ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης στα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών καθώς και στην πλειοψηφία των επαρχιακών δικηγορικών συλλόγων της Χώρας. Οι δικηγόροι για την ολοκλήρωση ακόμα και της απλής διαδικασίας σε αντίθεση με άλλους φορείς που υπάγονται στον ΕΦΚΑ , χρειάζεται να μεταβαίνει στην Αθήνα.

Κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του Συλλόγου καθημερινά είναι η σχεδόν η παντελής έλλειψη επικοινωνίας με τους υπάλληλους του Ταμείου λόγω του φόρτου εργασίας τους και της υποστελέχωσης του Ταμείου , η δυσχέρεια  στην εγγραφή και την ασφάλιση νέων μελών του ( πολλοί ασκούμενοι και νέοι δικηγόροι παραμένουν ανασφάλιστοι ενώ πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές με αποτέλεσμα πολλές φορές να παρατηρείται το φαινόμενο να μένουν χωρίς ασφάλεια και όταν τελικώς εγγράφονται να αναγκάζονται να πληρώνουν όλες τις εισφορές που του αναλογούν αναδρομικά με προσαυξήσεις χωρίς δική τους υπαιτιότητα). Πολλές φορές μάλιστα έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στο μηχανογραφικό σύστημα με αποτέλεσμα να υπάρχει αφαίρεση της ασφαλιστικής ικανότητας των μελών του Ταμείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές  αιτήσεις παράτασης ασφάλισης προστατευμένων μελών ( συζύγων και τέκνων) και συνταξιούχων παραμένουν στο αρχείο με αποτέλεσμα να παραμένουν αρκετοί χωρίς ασφαλιστική ικανότητα.

Δυσχέρειες παρουσιάζονται στα εκπρόθεσμα βιβλιάρια επικόλλησης ενσήμων καθώς σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του τέως Τ.Υ.Δ.Ε. δεν υπολογίζονται , εν γένει, στις καταβληθείσες εισφορές του αντίστοιχου έτους οφειλής. Το ίδιο ισχύει και για τα βιβλιάρια επικόλλησης ενσήμων ε λιγότερα επικολλημένα ένσημα από τα ελάχιστα απαιτητά το έτους. Εντούτοις ,χρειάζεται το ζήτημα αυτό να επιλυθεί από συνδυασμό νεώτερων διατάξεων ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών που νομικά θα μπορούσε να υπερβεί τη διάταξη καταστατικών του τέως Τ.Υ.Δ.Ε. ή με σχετικά τροποποίηση διατάξεων που αφορούν το Ταμείο. Επιπλέον όπως προελέχθη παραπάνω λόγω υποστελέχωσης είναι δυσχερής η δια ζώσης  τηλεφωνική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Κατόπιν των ανωτέρω γίνεται σαφές ότι η κατάσταση χρήζει άμεσης παρεμβάσεως και χρειάζεται να μεριμνήσει άμεσα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την ενίσχυση των Τομέων με ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό καθώς και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ερωτούνται οι κ. Υπουργοί:

  1. Σκοπεύετε να αλλάξετε το νομοθετικό καθεστώς του ΤΥΔΕ;
  2. Σε τι είδους ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένω να εξυπηρετούνται κανονικά και χωρίς κωλύματα οι δικηγόροι της επαρχίας καθώς και να μην αντιμετωπίζουν καθημερινά τα παραπάνω προβλήματα;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
 
Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.