Ασφαλής περιήγηση στο Διαδίκτυο

Ασφαλής περιήγηση στο Διαδίκτυο

faster-wifi

Στο τέλος του χειμώνα όπως και στις αρχές της Άνοιξης, υπάρχει πάντα έξαρση ιών, σύμφωνα με τους γιατρούς. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στους υπολογιστές, με την διαφορά ότι αυτή η έξαρση είναι συνεχείς και ανεξάρτητη εποχής.

Παρακάτω θα αναφέρουμε μερικές συμβουλές για το πως να κρατήσουμε τους υπολογιστές μας όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς, απέναντι στις καθημερινές απειλές κακόβουλου λογισμικού και ιών που είμαστε εκτεθειμένοι συνεχώς.

Είναι κοινός τόπος και συνήθης τακτική των περισσοτέρων χρηστών να μην διαβάζουν τα μηνύματα που εμφανίζει ο υπολογιστής τους όταν «κατεβάζουν» ή εγκαθιστούν κάποιο λογισμικό, είναι το βασικό κενό ασφαλείας που έχει και το πιο εξελιγμένο πρόγραμμα προστασίας, ο χρήστης!

Η περιήγηση στο διαδίκτυο, το γνωστό σε όλους σερφάρισμα, είναι το ανάλογο με το να κινούμαστε με τα πόδια σε μια τεράστια πόλη. Πρέπει να προσέχουμε τι κάνουμε, που πάμε, πως συμπεριφερόμαστε, σε ποιους μιλάμε και από ποιους ξένους δεχόμαστε «καραμελίτσες».

Αν με γνώμονα το παραπάνω, σκεφτούμε λίγο τη ζωή μας και μέσα στο διαδίκτυο, θα δούμε τι λάθη κάνουμε κατά βάση.

Ας παραθέσουμε μια αναλογικά όμοια βόλτα σε μια πόλη με μια ψηφιακή αντίστοιχη.

Περπατάμε στο δρόμο και μια κοπέλα στημένη σε μια γωνία μας δίνει ένα διαφημιστικό της Α εταιρίας, το παίρνουμε στα χέρια μας και ξαφνικά αρχίζουμε να κατευθυνόμαστε στα γραφεία της Α εταιρίας, μπαίνουμε μέσα και αρχίζουμε να κοιτάμε δεξιά και αριστερά, μας πλησιάζει ένας καλοντυμένος κύριος και μας λέει ότι για να προχωρήσουμε παρακάτω στον διάδρομο θα πρέπει να πάρουμε τηλέφωνο σε 2 φίλους μας και να τους πούμε πόσο κορυφαία είναι η εταιρία Α και καλό θα ήταν να την επισκεφτούν και αυτοί!!

Προχωρώντας παρακάτω, εμφανίζεται μια εμφανίσιμη κοπέλα και μας λέει ότι για να δούμε τι υπάρχει μέσα στην έκθεση θα πρέπει να της δώσουμε την πιστωτική μας, όχι για να την χρεώσει αλλά για να την πάει μέχρι το άλλο δωμάτιο, όπου και θα διαπιστώσει την ηλικία μας, γιατί υπάρχει περίπτωση τα εκθέματα να απευθύνονται μόνο σε ενήλικες και μεις την δίνουμε.

Μπαίνοντας στην έκθεση και κοιτώντας τα εκθέματα, έρχεται ο πωλητής και μας λέει ότι για να μπορέσουμε να εξετάσουμε με τον σωστό τρόπο τα εκθέματα, θα πρέπει να του επιτρέψουμε να μας βάλει ένα βραχιόλι με gps να του δώσουμε τα στοιχεία της ταυτότητας μας και να κλείσουμε το κινητό, έτσι και αλλιώς στο υπόγειο που μόλις μπήκαμε δεν πιάνει και καλά το σήμα.

Αν συνεχίσατε να διαβάζετε μέχρι τώρα, σίγουρα θα αναρωτιέστε, «καλά! αν είναι δυνατόν να κάνει οποιοσδήποτε ποτέ κάτι τέτοιο!!!»

Ας μεταφέρουμε την παραπάνω ιστοριούλα μας, στο ίντερνετ:

Είμαστε στην αρχική μας σελίδα στο Facebook ή όπως συνηθίζεται να το λέμε FB, και βλέπουμε μια δημοσίευση που λέει «δείτε την εταιρία Α», πατάμε επάνω στο link (συντόμευση) και μας ανοίγει σε νέο παράθυρο η σελίδα της εταιρίας. Ρίχνουμε μια γενική ματιά στο τι έχει και ξαφνικά πετάγεται ένα παράθυρο που μας ζητάει να κάνουμε Like για να συνεχίσουμε και τι ωραία που θα ήταν να είμαστε ο πρώτος από τους φίλους μας που θα κάνει Like σε αυτή τη σελίδα και να προσκαλέσουμε και μερικούς για να την δούνε και αυτοί.

Ερώτηση Νο1:  πως ακριβώς ξέρει αυτή η σελίδα ότι όλοι οι άλλοι φίλοι μας, έκαναν ή δεν έκαναν Like εδώ;

Ερώτηση Νο2: σε τι ακριβώς να κάνουμε Like αφού ακόμα δεν προλάβαμε να δούμε τίποτα;

Πατάμε το Like, γιατί μας έχει φάει η περιέργεια και μπαίνουμε στην αρχική οθόνη της εταιρίας Α, η οποία δεν λέει και πολλά πράγματα, αλλά έχει πολύ ωραίες περιγραφές για το τι θα δούμε μέσα, αν πατήσουμε κάποιο από τα link (συντομεύσεις) που εμφανίζονται επάνω στην σελίδα. Πατάμε μία από αυτές και εμφανίζεται ένα αναδυόμενο μήνυμα που λέει ότι: «η ιστοσελίδα ίσως να περιέχει υλικό ακατάλληλο για ανηλίκους και για να επιβεβαιώσουμε την ηλικία σας θα πρέπει να μας δώσετε τον αριθμό και τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας». Και όχι δεν είναι απαραίτητα πορνογραφικό το υλικό που περιέχει, υπάρχουν και άλλα θέματα που μπορεί να χαρακτηριστούν ακατάλληλα για ανηλίκους.

Ερώτηση Νο3: πως ακριβώς μπορεί ο οποιοσδήποτε να εξακριβώσει την ηλικία κάποιου που δεν βλέπει και δεν ακούει, με μοναδικό κριτήριο την πιστωτική του κάρτα; τι εμποδίζει ακόμα και έναν ανήλικο να «δανειστεί» την πιστωτική κάρτα των γονιών του και να δηλώσει τα στοιχεία; Τι ουσιαστικό νόημα έχει αυτή η πληροφορία;

Δίνουμε τα στοιχεία της πιστωτικής μας, γιατί και μόνο η δήλωση «ακατάλληλο για ανηλίκους» ενισχύει την περιέργεια του ατόμου και προχωράμε παρακάτω, για να δούμε τι είναι αυτό που μας υπόσχονται.

Ανοίγουμε το πρώτο θέμα και κάπου εκεί που αρχίζουμε να διαβάζουμε και έχουμε ολοκληρώσει τις απαντήσεις του τεστ, «εσείς τι είδους θεϊκό πλάσμα είστε» ή κάτι ανάλογο, πετάγεται ακόμα ένα παράθυρο που λέει. «εισάγετε τον αριθμό του κινητού σας και τα στοιχεία σας για να σας ενημερώσουμε για το αποτέλεσμα του τεστ που μόλις κάνατε και επιτρέψτε μας να κάνουμε δημοσιεύσεις στο FB εξ ονόματος σας, γιατί έτσι δουλεύει η σελίδα μας και η εταιρία μας, η οποία είναι και πολύ σοβαρή!

Εδώ σίγουρα έχετε ένσταση, «καλά για χαζούς μας περνάς; τι περίπτωση υπάρχει να κάνουμε όλα αυτά;!», η απάντηση στην ένσταση σας είναι απλή, ίσως δεν τα κάνετε εσείς συγκεκριμένα ή ίσως τα κάνατε κάποια στιγμή και δεν το ξανακάνατε, η πραγματικότητα όμως λέει ότι για να ζητάνε αυτές τις διαδικασίες αυτές οι σελίδες και για να μην έχουν σταματήσει να τις ζητάνε, προφανώς κάποιοι εξακολουθούν και τις κάνουν!!!

Πραγματικά θα εκπλαγείτε από τα ποσοστά των ανθρώπων που μπαίνουν σε τέτοιου είδους διαδικασίες και δίνουν όλα αυτά τα στοιχεία σε άγνωστες σελίδες και αποδέκτες στο ίντερνετ.

Μία ακόμα παγίδα στην παραπάνω διαδικασία στην οποία μπορεί να πέσετε, ακόμα και αν δεν έχετε δώσει όλα τα παραπάνω στοιχεία, είναι να έχετε «κατεβάσει» και εγκαταστήσει από τα πρώτα κιόλας κλικ, κάποιο κακόβουλο λογισμικό και όχι δεν θα σας προστατέψει το απλό δωρεάν αντιβιοτικό που εγκαταστήσατε, ούτε το εξελιγμένο σύστημα ασφαλείας που πληρώσατε σε καλή τιμή, γιατί απλούστατα όταν σας ενημέρωσε για το κακόβουλο λογισμικό εσείς δεν του δώσατε σημασία και απλώς πατήσατε «άκυρο»… (είπαμε ο αδύναμος κρίκος και στο πιο εξελιγμένο πρόγραμμα ασφαλείας είναι ο ίδιος ο χρήστης).

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν μια απλή σειρά από συμβουλές/προτάσεις για να είστε πιο ασφαλείς στην περιήγηση σας στο διαδίκτυο.

internet-safety_stop-think-connect

1ον Δεν κάνουμε ποτέ στο ίντερνετ ότι δεν θα κάναμε και στην πραγματική μας ζωή.

2ον Ποτέ κανένας διαχειριστής , από καμία σοβαρή εταιρία, δεν θα μας ζητήσει τους κωδικούς μας, δεν τους χρειάζεται για τίποτα!!! δεν είναι τυχαίο που όλα τα συστήματα ασφαλείας κρύβουν όλους τους κωδικούς ακόμα και από τους ίδιους τους διαχειριστές.

3ον Το μήνυμα από το αντιβιοτικό μας και οποιαδήποτε άλλα μηνύματα εμφανίζονται στην οθόνη μας, έχουν έναν λόγο ύπαρξης, να μας ενημερώσουν ότι κάτι συμβαίνει, οπότε πρώτα τα διαβάζουμε και μετά απαντάμε, το γεγονός ότι μπορεί να είναι σε άλλη γλώσσα από αυτή που καταλαβαίνουμε δεν μας δικαιολογεί.

4ον Οι διαδικτυακές συναλλαγές έχουν συγκεκριμένο τρόπο υλοποίησης, πριν αγοράσουμε κάτι χρησιμοποιώντας την πιστωτική μας, ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο πληρωμής, πρώτα ελέγχουμε να δούμε ποιος είναι ο πωλητής, είτε ψάχνοντας για αυτόν στο ίντερνετ, είτε ρωτώντας κάποιον ειδικό σε τέτοια θέματα, και μετά δίνουμε τα στοιχεία μας.

5ον Όταν κάτι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε ΔΕΝ είναι αληθινό! Η έκφραση των παλαιοτέρων «τρελάθηκε το αφεντικό και τα πουλάει τζάμπα» δεν ισχύει κατά βάση στο ίντερνετ όπως και στην πραγματική μας ζωή.

6ον Πότε δεν ανοίγουμε email από άγνωστους αποστολείς, και είδικά όταν περιέχουν συνδέσμους (link) που μας μεταφέρουν κάπου αλλού.

7ον Προσέχουμε τι κωδικούς βάζουμε, όχι δεν είναι ασφαλής κωδικός το νούμερο του τηλεφώνου μας, η ημερομηνία γέννησης, ή οποιοδήποτε άλλο νούμερο ή λέξη είναι εύκολο να βρεθεί από κάποιον με την στοιχειώδη υπομονή. Μην ξεχνάτε πόσα στοιχεία έχετε δώσει για την ταυτότητα σας και τις καθημερινές σας δραστηριότητες στο facebook και μόνο.

8ον Η γνώση είναι δύναμη και αυτό όσο βασικό είναι στην πραγματική μας ζωή άλλο τόσο βασικό είναι και στο ίντερνετ, ρωτήστε, ψάξτε, ενημερωθείτε, πριν κάνετε οποιαδήποτε κίνηση, οι μεγαλύτερες απάτες στηρίζονται στον φόβο και την άγνοια, πόσο μάλλον όταν ο απατεώνας έχει και την ανωνυμία που του προσφέρει η πολυπλοκότητα του ίντερνετ.

Σερετούδης Χρήστος

Τεχνικός Η/Υ

Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.