Σόιμπλε: «Συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν διαφωνίες» – Βαρουφάκης: «Θέλουμε χρόνο»

Σόιμπλε: «Συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν διαφωνίες» – Βαρουφάκης: «Θέλουμε χρόνο»

«Συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν διαφωνίες», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο Βερολίνο.

Ο γερμανός υπουργός τόνισε ότι πρέπει να αναζητηθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις για το θέμα του δημόσιου χρέους, καθώς είναι μία υπόθεση που «πρέπει να λύσουμε όλοι μαζί».

Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι επίσης, ότι η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσης.

«Η Ελλάδα είχε τον πιο δύσκολο δρόμο, δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό που λέω», είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τονίζοντας ότι πρέπει να δείξουμε τον σεβασμό μας για την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.

Εξήγησε, όμως ότι παρά την πρόοδο υπάρχουν πολλά, ακόμη, πράγματα να γίνουν στην Ελλάδα. Ειδική αναφορά έκανε ο Β. Σόιμπλε στο θέμα της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής τονίζοντας ότι «Κατανοούμε ότι και οι πλούσιοι πρέπει να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, πρέπει να καταπολεμηθεί η διαφθορά».

Από την πλευρά του ο έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε ότι «είναι πρέπει να θέσουμε τέρμα στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, προσθέτοντας  ότι το μήνυμα του στη Γερμανία είναι να περιμένει «φρενίτιδα λογικής» από τη νέα κυβέρνηση.

Είμαστε σε ετοιμότητα για μακροοικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Επισήμανε, ο κ. Βαρουφάκης ότι ζητάει λίγο χρόνο για να παρουσιάσει η κυβέρνηση , συνεκτικές προτάσεις καθώς και ένα πρόγραμμα -γέφυρα σε ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Τόνισε, ότι «η Ευρώπη πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες χωρίς να συντρίψει την Δημοκρατία με βαριοπούλα».

Η συνάντηση των δύο υπουργών έγινε με φόντο την χθεσινοβραδινή αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι να μην κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα από τις 11 Φεβρουαρίου, αλλά και το γερμανικό έγγραφό που δημοσίευσε το Reuters, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία θα καλέσει την Ελλάδα «να τηρήσει τα συμφωνηθέντα» (από την προηγούμενη κυβέρνηση) και όχι να επιχειρήσει να τα ανατρέψει.
Τον υπουργό Οικονομικών συνοδεύει στο Βερολίνο ο υπουργός αναπληρωτής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

​ Εξω από το υπουργείο Οικονομικών βρέθηκαν μέλη του αριστερού κόμματος Die Linke με συνθήματα συμπαράστασης προς την ελληνική αντιπροσωπεία.

«Μπορούμε το καλοκαίρι να κάνουμε νέες συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας την Τετάρτη το βράδυ στην κάμερα του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και στην εκπομπή «tageschau».

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ακόμη ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι ελληνική, αλλά κρίση της ευρωζώνης και ζητά την αλληλεγγύη των εταίρων της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που κοστίζει σε όλους. Προειδοποίησε μάλιστα για τον κίνδυνο ενίσχυσης του εθνικισμού και αναφέρθηκε στη Χρυσή Αυγή, η οποία, όπως λέει, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα, ενώ τόνισε ότι είναι ηθική του υποχρέωση η ελαχιστοποίηση των απωλειών των εταίρων μας.

Αναφέρθηκε δε για μία ακόμη φορά στο ζήτημα του «κουρέματος» του χρέους και σημείωσε ότι όπως στους Ευρωπαίους δεν αρέσει η λέξη «κούρεμα» έτσι και στους Ελληνες δεν αρέσουν οι λέξεις «πρόγραμμα» και «τρόικα».

 

Πηγή: tanea.gr

Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.