ΥΓΕΙΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Το αυχενικό σύνδρομο του κινητού είναι η νέα μάστιγα της εποχής

ΥΓΕΙΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Το αυχενικό σύνδρομο του κινητού είναι η νέα μάστιγα της εποχής

04.02.18, 04.02.18

ΥΓΕΙΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Το αυχενικό σύνδρομο του κινητού είναι η νέα μάστιγα της εποχής

Το φαινόμενο ονομάζεται «text neck» και προκαλείται από την παρατεταμένη χρήση των κινητών και των tablets που τραβούν το βλέμμα μας προς τα κάτω.

Ολο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από σοβαρούς πόνους στο πάνω σημείο της πλάτης τους κάτι που προκαλείται από οξεία μυϊκή καταπόνηση. Ο πόνος αυτός οφείλεται στις ώρες που ξοδεύουν στα κινητά τηλέφωνα.

Φυσικά αυτή η στάση, με τον λαιμό σε κάμψη και το βλέμμα προς τα κάτω, δεν συμβαίνει μόνο όταν κανείς στέλνει γραπτά μηνύματα στο κινητό. Εδώ και πολλά χρονιά όλοι μας κοιτάζουμε προς τα κάτω για να διαβάσουμε ένα βιβλίο για παράδειγμα.

Το πρόβλημα με την αποστολή μηνυμάτων είναι ότι προστίθεται μια ακόμη δραστηριότητα, αυτή της πληκτρολόγησης, και επιπλέον τείνουμε να το κάνουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους ορθοπεδικούς είναι ότι τα πολύ νέα παιδιά που βρίσκονται ακόμα στην ανάπτυξη μπορούν ενδεχομένως να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στη σπονδυλική τους στήλη.

Το ανθρώπινο κεφάλι ζυγίζει από 4,5-6 κιλά όταν βρίσκεται σε όρθια θέση. Όταν το κεφάλι γέρνει προς τα εμπρός το βάρος σχεδόν διπλασιάζεται ενώ όσο αυξάνουμε την κλίση του κεφαλιού τόσο περισσότερο αυξάνεται και το βάρος του.

Αυτό φυσικά δεν είναι πρόβλημα όταν στέλνουμε ένα μήνυμα, αλλά όταν περνάμε παραπάνω από δύο ώρες τη μέρα πάνω από το κινητό κατ’ αυτόν τον τρόπο, τότε υπάρχει σοβαρό θέμα.

Η έλξη της βαρύτητας δημιουργεί αδικαιολόγητη πίεση στην σπονδυλική στήλη. Το γυρτό προς τα εμπρός κεφάλι για παρατεταμένες χρονικές περιόδους δημιουργεί πονοκεφάλους, ζαλάδες, οσφυαλγίες και μουδιάσματα στα άνω και κάτω άκρα.   Αυτό που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους ορθοπεδικούς είναι ότι τα πολύ νέα παιδιά που βρίσκονται ακόμα στην ανάπτυξη μπορούν ενδεχομένως να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στην σπονδυλική τους στήλη γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο αυχενικό πρόβλημα

Πηγή: lifo.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.