BOTOX: Μύθοι και αλήθειες που πρέπει να γνωρίζετε (από τον πλαστικό χειρουργό Αντώνη Τότη)

BOTOX: Μύθοι και αλήθειες που πρέπει να γνωρίζετε (από τον πλαστικό χειρουργό Αντώνη Τότη)

tottis

06.02.18, 08:18

BOTOX: Μύθοι και αλήθειες που πρέπει να γνωρίζετε (από τον πλαστικό χειρουργό Αντώνη Τότη)

Τι είναι το ΒΟΤΟΧ

Τo Botox είναι σκευάσμα που περιέχει μία φυσική τοξίνη που παράγεται από βακτήρια και είναι γνωστή για την ιδιότητά της να μπλοκάρει προσωρινά την σύσπαση των μυών. Η τοξίνη αυτή είναι γνωστή παραπάνω από έναν αιώνα και χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς για περισσότερα από 50 χρόνια. Αρχικά οι χρήσεις της περιορίζονταν στην Οφθαλμολογία (στραβισμός, βλεφαρόσπασμος) και για την αντιμετώπιση επώδυνων σπασμών της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (cervical dystonia).

To 2002 έλαβε η Allergan άδεια από τον FDA (US Food & Drug Administration) για τη χρήση του Botox® για βελτίωση των ρυτίδων του μεσόφρυου. Από τότε έχει χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως σε περισσότερους από 11 εκατομμύρια ασθενείς.

Το 2004 στις ενδείξεις χρήσης του συμπεριλήφθηκε και η υπεριδρωσία μασχαλών, παλαμών και πελμάτων, ενώ από το 2010 χρησιμοποιείται επίσημα για την βελτίωση χρόνιων ημικρανιών.

Botox-home

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤO BOTOX

Όταν το Botox γίνεται σωστά δεν εμποδίζει τις κινήσεις έκφρασης ενός προσώπου, αλλά εξαλείφει τις ακούσιες κινήσεις ενός προσώπου που γίνονται από συνήθεια ή υποσυνείδητα και δημιουργούν συγκεκριμένες ρυτίδες.

Tο “πετυχημένο Botox” δεν πρέπει να γίνεται αντιληπτό από μη εκπαιδευμένους Πλαστικούς Χειρουργούς και να αφήνει απλά την εντύπωση ενός πιο ξεκούραστου και χαρούμενου προσώπου!

Η αποτελεσματικότητα του εξαρτάται αποκλειστικά από τις μονάδες τοξίνης που χρησιμοποιούνται συνολικά σε κάθε εφαρμογή και όχι από τον συνολικό όγκο διαλύματος που χρησιμοποιείται.

Οι περιοχές για την βελτίωση των ρυτίδων στις οποίες μπορεί να εφαρμοστεί το Botox είναι οι ακόλουθες:

botox

ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟ BOTOX

“To Botox παραλύει εντελώς τους μύες και το πρόσωπο φαίνεται ψεύτικο”.

Κάτι τέτοιο μπορεί όντως να συμβεί αν χρησιμοποιηθούν υπερβολικές μονάδες Botox, αλλά η “επιτυχημένη” εφαρμογή χαρακτηρίζεται από την ένεση των σωστών για κάθε πρόσωπο και μυϊκή ομάδα μονάδων Botox που θα επιτρέπει μια μικρή επιθυμητή υπολειμματική κίνηση και ταυτόχρονα θα εξαλείφει τις ρυτίδες του δέρματος πάνω από την εκάστοτε μυΪκή ομάδα.

“Η καλύτερη στιγμή για Botox είναι μόλις εμφανιστούν οι βαθιές  ρυτίδες”. 

Η σύγχρονη τάση στην Ιατρική είναι η πρόληψη. Έτσι και στην περίπτωση του Botoxη εφαρμογή του πριν την εμφάνιση των βαθιών ρυτίδων οδηγεί στην σημαντική καθυστέρηση την εμφάνισής τους αφού οι μύες του προσώπου “ξεχνούν” να κάνουν τις κινήσεις που προκαλούν τις ρυτίδες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το δέρμα να παραμένει για μακρότερο χρονικό διάστημα λείο και με λιγότερες ρυτίδες. Έτσι η εφαρμογή του Botox μπορεί να γίνεται σε πολύ πιο αραιά διαστήματα.

“Το Botox και τα ενέσιμα εμφυτεύματα Υαλουρονικού Οξέος είναι το ίδιο”.

Λάθος! Το Botox όντας όπως είπαμε τοξίνη εμποδίζει την σύσπαση των μυών και διορθώνει τις ρυτίδες που αυτοί δημιουργούν κατά την σύσπασή τους. Το υαλουρονικό οξύ και τα υπόλοιπα fillers διορθώνουν και αποκαθιστούν την απώλεια όγκου που επιτελείται σε ένα πρόσωπο με την πάροδο της ηλικίας και με τον τρόπο αυτό βελτιώνουν πτυχές του προσώπου.

“Το Botox είναι επικίνδυνο για τον οργανισμό”. 

Σωστά εκαπιδευμένοι επιστήμονες δεν θα προβούν ποτέ σε εφαρμογή επικίνδυνων ποσοτήτων Botox σε έναν/μία ασθενή. Εξάλλου ΌΛΑ τα φάρμακα ακόμα και η παρακεταμόλη σε αυξημένες δόσεις είναι επικίνδυνα.

“Το Botox είναι επώδυνο”.

Το αντίθετο. Η εφαρμογή του είναι απόλυτα ανεκτή από τους ασθενείς. Αν κάποιος έχει αυξημένη ευαισθησία, η χρήση ειδικών ψυχρών επιθεμάτων πριν την εφαρμογή μειώνει πάρα πολύ κάθε δυσάρεστο αίσθημα. Η εφαρμογή γίνεται εξάλλου σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς καθόλου διάστημα “ανάρρωσης” που ονομάζεται και “θεραπεία του μεσημεριανού διαλείμματος”!

“Το Botox προκαλεί εθισμό”. 

Το σίγουρο είναι ότι θα αισθάνεστε τόσο όμορφα με τον εαυτό σας και το πρόσωπό σας που απλά θα επιθυμείτε όποτε το θελήσετε να συνεχίσετε την εφαρμογή του. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να προκληθεί εθισμός από αυτό. Κάτι τέτοιο φαρμακολογικά είναι αδύνατον!

“Το Botox διαρκεί για πάντα”.

Η δράση του γίνεται εμφανής από την 7η περίπου ημέρα από την εφαρμογή και διαρκεί άλλοτε άλλο διάστημα αναλόγως οργανισμού (από 4-9 μήνες). Μετά σταδιακά η δράση του εξασθενεί και το πρόσωπο επανέρχεται στην πρότερη του κατάσταση.

“Το Botox  χρησιμοποιείται μόνο για αισθητικούς λόγους”. 

Λάθος! Χρησιμοποιείται επίσης για αντιμετώπιση υπεριδρωσίας (μασχάλες, παλάμες, πέλματα, στήθος) που ταλαιπωρεί πολλούς ασθενείς, καθώς και για επίμονους σπασμούς μυών και χρόνιες ημικρανίες.

“Το Botox  μπορεί να εξαφανίσει ΟΛΕΣ τις ρυτίδες του προσώπου μου”.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής εφαρμογή του το Botox εφαρμόζεται μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές του προσώπου και βελτιώνει τις ρυτίδες που αφορούν σε εκείνες τις περιοχές. Η χρήση του σε περιοχές του προσώπου που δεν είναι ασφαλείς προκειμένου να χαθούν κάποιες επιπλέον ρυτίδες μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες. Εξάλλου κανένας δεν επιθυμεί μια βλεφαρόπτωση ή ένα ασύμμετρο στόμα με αντάλλαγμα λιγότερες ρυτίδες!!

totis7

info

Τηλέφωνα:

23215-52405 & 6953 053 053 Email: plastic@totis.eu 

Διεύθυνση:

1η) ΣΕΡΡΕΣ: Λ. Παπαπαύλου 22, 62122 Σέρρες – (2ος όροφος)    2η)ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΕΝΕΣΙΣ Πυλαία

Ώρες λειτουργίας: 

ΣΕΡΡΕΣ: Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή 10:30-18:30 (κατόπιν ραντεβού),

ΘΕΣ/ΝΙΚΗ: Τρίτη & Πέμπτη (κατόπιν ραντεβού)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.