ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Ρευστότητα στα Βαλκάνια & την Ανατολική Μεσόγειο

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Ρευστότητα στα Βαλκάνια & την Ανατολική Μεσόγειο

09.02.19, 08:58

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Ρευστότητα στα Βαλκάνια & την Ανατολική Μεσόγειο

Η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε «νέες δυναμικές» που διαμορφώνονται σε συνθήκες «γεωπολιτικής ρευστότητας» στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου και θα πρέπει να διαχειριστεί τις νέες προκλήσεις, αξιοποιώντας τη θέση της ως παράγοντας σταθερότητας μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τόνισαν οι ομιλητές, σε ημερίδα για τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και στη Ανατολική Μεσόγειο.

Την ημερίδα με θέμα : «Γεωπολιτικές εξελίξεις και Ελλάδα στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο» διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης «Paremvasi», σε συνεργασία με το «Δίκτυο Ναβαρίνο», υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη.

«Οι ‘τεκτονικές πλάκες’ τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, όσο και στα Βαλκάνια, βρίσκονται σε κίνηση» είπε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Καιρίδης, αναφερόμενος στην κινητικότητα, την ένταση και τους ανταγωνισμούς των μεγάλων δυνάμεων, αλλά και στις «νέες δυναμικές», ενεργειακές, γεωπολιτικές, που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή.

«Η Ελλάδα έχει επαναβεβαιώσει, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, τον δυτικό προσανατολισμό της εξωτερικής της πολιτικής. Ελπίζουμε ότι πέρα από την επιβεβαίωση, να υπάρχουν και οφέλη από αυτήν την κίνηση. Θα εξαρτηθεί από το πόσο ενεργή και δυναμική είναι η ελληνική εξωτερική πολιτική, αλλά και ευρύτερα η ελληνική κοινωνία να αδράξει τις ευκαιρίες που δημιουργούνται. Δεν θα είναι εύκολο» σημείωσε.

Σχολιάζοντας σε δηλώσεις του, την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία και τις επαφές με την τουρκική ηγεσία, ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε ότι δεν αλλάζουν τον «πυρήνα του προβλήματος» που παραμένει άλυτος, αλλά εκτίμησε ότι οι «χαμηλοί τόνοι» θα συνεχιστούν μέσα στο 2019, που είναι «εκλογική χρονιά και για τις δύο χώρες».

«Ήταν μια επίσκεψη χαμηλών προσδοκιών, οπωσδήποτε οι επαφές χρειάζονται, ο διάλογος πρέπει να είναι πάντα ανοιχτός με το μεγάλο μας γείτονα.  Ήταν ένα ελαφρά αισιόδοξο μήνυμα, το οποίο δεν αλλάζει σε τίποτε την ουσία» εκτίμησε ο κ. Καιρίδης.

Στην ταχύτητα με την οποία αλλάζουν τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου αναφέρθηκε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, ‘Αγγελος Συρίγος .
«Χώρες οι οποίες ήταν ειρηνικές μέχρι τώρα, έχουν περάσει στη ζώνη του πολέμου. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι χώρες στα όρια της ζώνης της ειρήνης, ως παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» είπε ο κ. Συρίγος και πρόσθεσε: «Χρειάζεται να διατηρήσουμε τη σοβαρότητα και να κρατήσουμε τους θεσμούς, κράτος και πολιτική κατάσταση, με ψυχραιμία, κατά τρόπο που να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις τα επόμενα χρόνια. Το δεύτερο που χρειάζεται, είναι ισχυρή διπλωματία για να πείθει τις μεγάλες δυνάμεις για τα συμφέροντα της χώρας μας και τρίτον, ισχυρός στρατός, όταν η διπλωματία και τα άλλα μέσα αδυνατούν. Να πείθει δια της παρουσίας του, ώστε να αποφεύγονται περιπέτειες με την Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά τις τριμερείς συμφωνίες της Ελλάδας και της Κύπρου με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Συρίγος υπογράμμισε ότι «είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο», ενώ χαρακτήρισε ακόμη πιο θετικό, το ότι αυτές τις προσεγγίσεις τις υιοθέτησαν και άλλες κυβερνήσεις από το 2010 και μετά. «Αρχικά τις υιοθέτησε η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, στη συνέχεια η κυβέρνηση Α. Σαμαρά και το συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση, πράγμα που δείχνει ένα μίνιμουμ εθνικής πολιτικής, σε μια χώρα που δεν διακρίνεται για τέτοιες καταστάσεις» πρόσθεσε.

Ο κ. Συρίγος σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «ολίγη» για να οδηγήσει σε διευθέτηση διαφορών στα Βαλκάνια, εκτιμώντας επίσης, ότι η συμφωνία δεν πρόκειται να οδηγήσει σε μείωση της επιρροής της Τουρκίας στη γειτονική χώρα. Όσο για τις πρόσφατες επαφές, στο υψηλότερο επίπεδο, μεταξύ ελληνικής και τουρκικής ηγεσίας ανέφερε πως «για τη μείωση της έντασης είναι καλοδεχούμενες. Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν περιμένεις κάτι εντυπωσιακό. Είναι καλό ότι συζητάμε, θα έχουμε κάποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Εκείνο το οποίο θέλουμε, είναι να υπάρχουν χαμηλοί τόνοι μεταξύ των δύο πλευρών».

Μια διάκριση ανάμεσα σε ‘θαλάσσια έθνη’ και σε ‘θαλάσσιες δυνάμεις’ επιχείρησε ο ναύαρχος εν αποστρατεία του πολεμικού ναυτικού Δημήτρης Τσαϊλάς, τονίζοντας ότι «στο εγγύς μέλλον, η θάλασσα θα είναι ο σημαντικότερος χώρος, όπου θα διαμορφωθούν οι νέες γεωπολιτικές ανακατατάξεις».

«Εμείς είμαστε θαλάσσιο έθνος. Η Τουρκία θέλει να αποκτήσει θαλάσσια δύναμη, τα πλοία είναι το εργαλείο για να κερδίσουν μια μάχη. Για την Ελλάδα το πλοίο είναι «ιερό», γιατί παρουσιάζει την υψηλή στρατηγική για την επιβίωση του έθνους, του λαού μας» είπε ο απόστρατος αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού και συνέχισε:

«Το βάρος πρέπει να δοθεί στη θαλάσσια ισχύ, στη ναυτική μας ισχύ. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο σε ελληνόκτητο εμπορικό στόλο και να μην υπάρχει ναυπηγοεπισκευαστική ικανότητα».

Ο κ. Τσαϊλάς ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε στο βάθος του χρόνου από ναυπηγήσεις, κινδυνεύει να χαθεί, εξ αιτίας της κατάστασης στα ελληνικά ναυπηγεία, ενώ σε ότι αφορά την «ισορροπία δυνάμεων» στην περιοχή, επεσήμανε ότι «δεν έχει ανατραπεί», αλλά και ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να μη συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο κ. Τσαϊλάς χαρακτήρισε σημαντικές τις τριμερείς συμφωνίες Ελλάδας-Κύπρου -Ισραήλ και Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, καθώς και αυτήν με την Ιορδανία. «Δεν είναι συμμαχίες, μπορούν όμως να μετατραπούν σε συμμαχίες, ανάλογα με τα γεωπολιτικά συμφέροντα που θα παραστούν συν τω χρόνω».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, βραβεύτηκε από τον πρόεδρο της «Παρέμβασης» Κωνσταντίνο Γεροντή, ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης, ο οποίος και συντόνισε τη συζήτηση που ακολούθησε.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.