ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ: Σημαντικά τα βήματα της Ελλάδας

ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ: Σημαντικά τα βήματα της Ελλάδας

14.03.18, 09:10

ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ: Σημαντικά τα βήματα της Ελλάδας

Στα σημαντικά βήματα που κάνει η Ελλάδα στην ενιαία ψηφιακή αγορά, αλλά και στην ανάγκη να δοθεί έμφαση στα ζητήματα της τεχνολογικής προόδου, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων οι ομιλητές στο 2ο Συνέδριο για το Ψηφιακό Μέλλον με θέμα: «Η Ελλάδα στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση: Έξυπνες Τεχνολογίες, Έξυπνοι Πολίτες, Έξυπνη Κοινωνία», που διοργάνωσαν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), το Ελληνικό Φόρουμ για το Ψηφιακό Μέλλον και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), με την υποστήριξη της «Σύνθεσις».

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη στον χαιρετισμό της, ανακοίνωσε ότι «το ελληνικό δημόσιο στα τέλη του 2018 αφήνει οριστικά πίσω το χαρτί» αναφέροντας ότι τα υπουργεία Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ψηφιακής Πολιτικής, σε αγαστή συνεργασία υλοποιούν σειρά σημαντικών έργων ψηφιακής υποδομής, μεταξύ των οποίων την κεντρική υποδομή ανταλλαγής εγγράφων («Document Management System») μεταξύ των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης με προηγμένες ψηφιακές υπογραφές, προϋπολογισμού 22,4 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει τη χρήση ψηφιακών υπογραφών στο Δημόσιο, η οποία ήδη προωθείται και την ηλεκτρονική διακίνηση ψηφιακά πλέον υπογεγραμμένων εγγράφων.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, στην ομιλία του τόνισε πως υπάρχει κίνδυνος, να χάσουμε το τρένο της εξέλιξης στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, λόγω της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης, που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Ειδικά για τη χώρα μας υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη να δώσουμε έμφαση στα ζητήματα της τεχνολογικής προόδου. Κι αυτό γιατί όλοι βιώνουμε τα αποτελέσματα μιας μακρόχρονης οικονομικής κρίσης, που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Και ο κίνδυνος να χάσουμε το τρένο της εξέλιξης επειδή αφιερώνουμε πολλαπλάσιο χρόνο και κόπο στην καθημερινή βιοπάλη, είναι υπαρκτός. Και αυτό, για να περιγράψω τη μεγάλη εικόνα, μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερα ερευνητικά και επιστημονικά αποτελέσματα, σε μείωση των επενδύσεων και της ανταγωνιστικότητας, σε χαμένες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να ξεπεράσουμε τον κίνδυνο αυτό».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Στέλιος Ράλλης, υπογράμμισε πως η Ελλάδα κάνει πλέον σημαντικά βήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ενιαία ψηφιακή αγορά, που είναι και ενιαία ψηφιακή οικονομία. Σύμφωνα με τον κ. Ράλλη έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται πολλά και σημαντικά έργα, πολλά από τα οποία υπενθύμισε ότι πέρυσι είχαν -λόγω αιρεσιμότητας- μείνει στάσιμα για δύο ολόκληρα χρόνια.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Δ. Σπυρίδων)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.