ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: Δείτε πόσο κακό σας κάνουν οι «τοξικοί» φίλοι χωρίς να το καταλάβετε

ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: Δείτε πόσο κακό σας κάνουν οι «τοξικοί» φίλοι χωρίς να το καταλάβετε

16.03.19, 10:09

ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: Δείτε πόσο κακό σας κάνουν οι «τοξικοί»  φίλοι χωρίς να το καταλάβετε

Οι τοξικές φιλίες είναι κακές για την υγεία. Μέχρι να μπεις στα ενήλικα χρόνια σου θα έχεις δημιουργήσει περισσότερες από μια. Ίσως να είσαι τύπος που προσελκύει τέτοιου είδους φιλίες, μερικοί άνθρωποι το έχουν στο αίμα τους. Έχουν ένα ενεργό τσιπάκι διάσωσης στον εγκέφαλό τους και δεν μπορούν να αντισταθούν. Μήπως είσαι κι εσύ ένας από αυτούς;

Η τοξικότητα είναι συνώνυμο του δηλητηριώδους, θανατηφόρου, ανθυγιεινού. Το σύστημά σου δεν είναι φτιαγμένο για να συνυπάρχει με οτιδήποτε τοξικό. Αν ακούσεις το ένστικτό σου θα σε προειδοποιήσει πως ο φίλος που διάλεξες είναι κακός για τη νοητική σου υγεία.

Δες κάποια σημάδια που δείχνουν ότι έχεις τοξικούς φίλους

Θέλει να είναι πάντα το επίκεντρο

Οι τοξικοί άνθρωποι αποζητούν την προσοχή και θα κάνουν οτιδήποτε για να την αποκτήσουν σε οποιαδήποτε μορφή. Μπορεί να παριστάνουν τους καλούς για να τους προσέξεις ή τα θύματα, ακόμα και η αρνητική προσοχή ικανοποιεί τον σκοπό τους.

Ενας τοξικός φίλος μπορεί να κλέψει την παράσταση σε ένα ιδιαίτερο γεγονός για εσένα, όπως ένα πάρτι γενεθλίων ή τον εορτασμό της προαγωγής σου. Όταν όλη η προσοχή θα έπρεπε να είναι στραμμένη σε σένα, με κάποιο τρόπο μετατοπίζεται σε αυτόν. Γιατί; Επειδή οι τοξικοί άνθρωποι παλεύουν με την ανασφάλεια και ο τρόπος με τον οποίο τα βγάζουν πέρα είναι να τραβούν την προσοχή επάνω τους.

Ο φίλος σου πάντα παίρνει και σπάνια δίνει

Οι τοξικοί φίλοι είναι πάντα εκείνοι που παίρνουν. Εσύ είσαι αυτός που δίνει κι αυτοί απλώς διαλέγουν. Θέλουν να δανειστούν το αυτοκίνητο σου, τα ρούχα σου, τα χρήματά σου και τον πολύτιμο χρόνο σου. Όταν τηλεφωνούν ή στέλνουν μηνύματα η απαίτησή τους είναι να απαντήσεις αμέσως, διαφορετικά, να περιμένεις μια πληθώρα μηνυμάτων σε κατάσταση πανικού.
Όταν είναι σειρά σου να χρειαστείς υποστήριξη μη βασίζεσαι σε ένα τοξικό φίλο για να τη λάβεις. Οι ανάγκες σου δεν είναι τόσο σημαντικές όσο αυτό που κάνουν αυτή τη στιγμή, μία λιτανεία δικαιολογιών θα ακολουθήσει (οι περισσότερες ψευδείς) και εσύ υποτίθεται ότι πρέπει να καταλάβεις – εξάλλου τα προβλήματά τους είναι περισσότερα σημαντικά από τα δικά σου. Στην πραγματικότητα στους τοξικούς ανθρώπους λείπει η ενσυναίσθηση, ένα σημαντικό γνώρισμα της φιλίας.

Ο φίλος σου χρησιμοποιεί τις τύψεις για να ελέγξει τη φιλία σας

Οι τοξικοί φίλοι είναι ειδικοί στο να σε κάνουν να τους λυπάσαι. Παίζουν το ρόλο του θύματος σε επίπεδο Όσκαρ. Μιας και δημιουργούν πολύ δράμα γύρω από τον εαυτό τους, είσαι πάντοτε στη δούλεψή τους. Η ενοχή είναι ένας παράγοντας ο οποίος υπαγορεύει τη σχέση, δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί να συμβεί εάν δεν τους απαντήσεις άμεσα όταν σε καλέσουν.
Τα άτομα που έχουν την τάση να «διασώζουν» ή να «επιδιορθώνουν» τους άλλους, είναι επιρρεπή στις τοξικές φιλίες. Νομίζεις ότι μπορείς να αλλάξεις αυτό το άτομο, ωστόσο στο τέλος εσύ είσαι αυτός που βρίσκεται υπό έλεγχο. Η ενοχή σε υποχρεώνει να συνεχίσεις να απαντάς.

Ο τοξικός φίλος σου είναι παρορμητικός, με επαναλαμβανόμενη κακή συμπεριφορά

Οι τοξικοί άνθρωποι έχουν την τάση να είναι παρορμητικοί, δεν σκέφτονται το αποτέλεσμα των αποφάσεών τους, αντίθετα δρουν εν βρασμώ. Το πρόβλημα είναι ότι συχνά η παρορμητική τους συμπεριφορά τους βάζει σε μπελάδες.
Ο έλεγχος της παρόρμησης είναι μια λειτουργία του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη συμπεριφορά. Συμπεριλαμβάνει την ανεκτικότητα στην απογοήτευση, την ικανότητα να συγκρατήσεις την παρόρμηση και να ζεις εντός ορίων. Οι άνθρωποι με φτωχό έλεγχο παρόρμησης και χαμηλό επίπεδο ανοχής της απογοήτευσης παίρνουν αποφάσεις γρήγορα και αδυνατούν να χειριστούν τα πιθανά ρίσκα ή τις συνέπειες. Μπορεί να νιώθεις ότι χτυπάς το κεφάλι στον τοίχο προσπαθώντας να κάνεις έναν τοξικό φίλο να χαλιναγωγήσει τη συμπεριφορά του. Ό,τι κι αν δοκιμάσεις, δεν θα λειτουργήσει αν αυτός κατευθύνεται από την παρόρμησή του– και αυτό μας οδηγεί στο επόμενο τοξικό σημάδι.

Ο τοξικός φίλος σου κατηγορεί τους άλλους για τα λάθη του

Έχεις παρατηρήσει ότι ο τοξικός σου φίλος δημιουργεί πολλά προβλήματα, αλλά αποδέχεται την ευθύνη για αυτά. Οι τοξικοί άνθρωποι συνήθως κατηγορούν τους άλλους και σπάνια αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους. Το λάθος είναι πάντα κάποιου άλλου. Εάν έχεις μια τοξική φίλη, τότε είναι πολύ πιθανό να έχεις κατηγορηθεί και εσύ!
Είναι δύσκολο να νιώθεις ασφαλής σε μία σχέση με μια φίλη η οποία κατηγορεί τους άλλους για τα προβλήματά της. Μπορεί να νιώθεις ότι μαζί της περπατάς επάνω σε γυαλιά. Γνωρίζεις ότι αυτή είναι το πρόβλημα, αλλά με κάποιο τρόπο σε κάνει να αισθάνεσαι ότι το πρόβλημα είσαι εσύ. Ορίστε λοιπόν ένα ακόμα σημάδι.

Ο φίλος σου σε κάνει να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου

Ενας τοξικός  φίλος μπορεί να μπει στο κεφάλι σου και να σε κάνει να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου. Ξαφνικά αναρωτιέσαι τι κάνεις λάθος σε αυτή τη σχέση. Μπορεί να αισθάνεσαι υπεύθυνος για τα προβλήματα που έχει. Ορισμένοι τοξικοί άνθρωποι είναι τόσο πεπεισμένοι στο μυαλό τους για κάποια πράγματα που κυριολεκτικά σε πείθουν, θολώνοντας το δικό σου.

Θέλεις να τερματίσεις τη φιλία αλλά αισθάνεσαι παγιδευμένος

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η ενοχή είναι μία από τις τοξίνες που ελέγχουν τη σχέση. Οι τοξικοί άνθρωποι ξέρουν να χειραγωγούν τις φιλίες. Είναι σαν το στίχο του Hotel California: «μπορείς να κάνεις check out όποια στιγμή θέλεις, αλλά δεν μπορείς ποτέ να φύγεις».
Οι καλές φιλίες δεν συνοδεύονται από παγίδες. Θα έπρεπε να έχεις την ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου και όχι να είσαι εγκλωβισμένος γύρω από το δράμα. Αν δεν νιώθεις έτσι με τον φίλο σου ή τη φίλη σου, είναι πολύ πιθανό να συμβαίνει επειδή η φιλία είναι τοξική. Μπορεί να αισθάνεσαι παγιδευμένος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι. Μην επιτρέψεις στις ενοχές ή τον φόβο να σε κοντρολάρουν. Είσαι ελεύθερος να φύγεις όποτε θέλεις.

πηγή:govastileto.gr

 

Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.