ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ: Εξηγήσεις για δρόμους & πεζοδρόμια

ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ: Εξηγήσεις για δρόμους & πεζοδρόμια

23.04.18, 16:25

ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ: Εξηγήσεις για δρόμους & πεζοδρόμια

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 παρουσία του Αντιδημάρχου Έργων και Πολεοδομίας Ηλία Γκότση, σχετικά με το θέμα της συντήρησης του οδικού δικτύου Δήμου Σερρών από το έτος 2011 έως το έτος 2018.

Ο Δήμαρχος Σερρών για το παραπάνω θέμα είπε τα εξής:

«H σημερινή συνέντευξη τύπου παραχωρείται προς ενημέρωση των Σερραίων δημοτών, σχετικά με το θέμα της συντήρησης του οδικού δικτύου Δήμου Σερρών (όπως ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις, επούλωση φθορών οδοστρωμάτων, βελτίωση κυκλοφοριακών συνθηκών και δικτύου φωτεινής σηματοδότησης, αγροτικοί δρόμοι κλπ) από το έτος 2011 έως το έτος 2018.

Για το θέμα αυτό έχουμε να παραθέσουμε τα εξής:

  1. Η συντήρηση του οδικού δικτύου ενός Δήμου, χρηματοδοτείται μόνον από τα έσοδα του Δήμου, όπως: α) από τη ΣΑΤΑ ( είναι η κρατική ετήσια επιχορήγηση που δίνεται στους Δήμους ανάλογα με τον πληθυσμό τους) και β) με χρήματα από την εφαρμογή σχεδίου πόλεως (εισφορά σε χρήμα).

 H συντήρηση του οδικού δικτύου δεν χρηματοδοτείται από προγράμματα ευρωπαικά ή εθνικά.

  1. Ο Δήμος Σερρών πριν από το 2011, δηλαδή πριν γίνει ο Καλλικράτης χρηματοδοτείτο από τη ΣΑΤΑ με το ποσό των 2.200.000 ευρώ.

Μετά το 2011 δηλαδή με τον Καλλικράτη, με την ενσωμάτωση στο Δήμο Σερρών ακόμη τριών Δήμων και δύο κοινοτήτων, ο Δήμος Σερρών περιλαμβάνει πλέον το μισό νομό Σερρών και η χρηματοδότηση της ΣΑΤΑ μειώθηκε από 2.200.000 σε 1.000.000 ευρώ.

Με αυτό το 1 εκατομμύριο ευρώ ο Δήμος Σερρών καλείται να αντιμετωπίσει και άλλες ανάγκες του όπως παιδικές χαρές, συντήρηση κτιρίων κλπ.

  1. Παρά τη μειωμένη χρηματοδότηση της ΣΑΤΑ κατά 60%, η δημοτική αρχή έδωσε και συνεχίζει να δίνει μεγάλη βαρύτητα στη συντήρηση του οδικού δικτύου και από το 2011 έως και το 2018 υλοποίησε και υλοποιεί έργα συντήρησης του οδικού δικτύου Δήμου Σερρών, προυπολογισμού 5.749.000 ευρώ περίπου.

Το 34% των χρημάτων της  ΣΑΤΑ τα διαθέτουμε για την συντήρηση του οδικού δικτύου.

Συνημμένα υποβάλλουμε τον πίνακα έργων για συντηρήσεις του οδικού δικτύου Δήμου Σερρών από το 2011 έως το 2018 στον οποίο αναλυτικά φαίνονται όλα τα έργα συντήρησης του οδικού δικτύου Δήμου Σερρών( ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις, επούλωση φθορών οδοστρωμάτων, βελτίωση κυκλοφοριακών συνθηκών και δικτύου φωτεινής σηματοδότησης, αγροτικοί οδοί κλπ).

  1. Είναι γνωστό σε όλους και αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το οδικό δίκτυο όλων σχεδόν των Δήμων της Ελλάδας και ασφαλώς όλων των Δήμων του Νομού Σερρών είναι κατεστραμμένο και δεν υπάρχει δυνατότητα με τα χρήματα της ΣΑΤΑ και με τα χρήματα από την εφαρμογή του σχεδίου πόλεως να αποκατασταθεί συνολικά το κατεστραμμένο οδικό δίκτυο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αυτή είναι η αλήθεια για το θέμα της συντήρησης του οδικού δικτύου του Δήμου Σερρών. Όσοι επιχειρούν με λαϊκισμό να διαστρεβλώσουν την αλήθεια, χωρίς να καταθέτουν τεκμηριωμένες προτάσεις για την συνολική αποκατάσταση του κατεστραμμένου οδικού δικτύου, όπως υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει, εξυπηρετούν σκοπιμότητες και εκτίθενται στους Σερραίους δημότες, διότι με τη φτηνή προπαγάνδα τους προσβάλλουν την νοημοσύνη των πολιτών».

Για τα πεζοδρόμια

Επιπλέον ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην κατασκευή, επισκευή και συντήρηση πεζοδρομίων μετά από ερωτήματα που έχουν απευθύνει κάποιοι πολίτες για το παραπάνω θέμα. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Σύμφωνα με το ΦΕΚ 59/Δ/03-02-1989(Υπουργική απόφαση:Άρθρο 24-πεζοδρόμια-παρ.2.1 “Υπόχρεοι για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των πεζοδρομίων και των τεχνικών έργων που τα αποτελούν (κράσπεδα, ρείθρα, υπόστρωμα και επίστρωση ή επικάλυψη) είναι οι ιδιοκτήτες των παρόδιων ακινήτων μπροστά στα οποία βρίσκονται”

Επίσης στο ίδιο άρθρο 24 παρ. 2.4 “ Η κατασκευή, ανακατασκευή ή επισκευή των πεζοδρομίων, μπορεί να γίνεται από τον οικείο ΟΤΑ σε βάρος και για λογαριασμό είτε των ιδιοκτητών των παρόδιων ακινήτων είτε φορέων εκτέλεσης έργων εφόσον αυτά δεν έχουν κατασκευασθεί ή επισκευαστεί ακόμα ή δεν έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές που ισχύουν για την κατασκευή ή επισκευή τους”

Δηλαδή με δύο λόγια, την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των πεζοδρομίων που είναι μπροστά σε σπίτια ή μαγαζιά,  τις εργασίες αυτές είναι υποχρεωμένοι να τις υλοποιούν οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων.

Τις παραπάνω εργασίες , σύμφωνα με το νόμο, μπορεί να τις υλοποιεί ο Δήμος και εν συνεχεία να παίρνει  τα χρήματα από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Αυτό όμως  δεν γίνεται στην πράξη για τους εξής λόγους:

1ον. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν θέλουν να πληρώσουν έστω και εκ των υστέρων αυτές τις εργασίες.

2ον. Τα πεζοδρόμια στο Δήμο Σερρών είναι πάρα πολλά και για να τα κατασκευάσει ή να τα επισκευάσει πρώτα ο Δήμος και μετά να πάρει τα χρήματα από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, αυτό απαιτεί πολλά χρήματα. Τέτοιες εργασίες μπορούν να γίνουν μόνον με χρήματα της ΣΑΤΑ (κρατική ετήσια επιχορήγηση), η οποία μετά το 2011 μειώθηκε δραματικά κατά 60%. Από 2.200.000 ευρώ που ήταν το 2010 τώρα μειώθηκε στο 1.000.000 ευρώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.