ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Τα πιο δημοφιλή (και ανόητα) password

ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Τα πιο δημοφιλή (και ανόητα) password

27.04.19, 07:46

ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Τα πιο δημοφιλή (και ανόητα) password

Αν το password που χρησιμοποιείτε για το κινητό σας είναι το «123456», τότε ήρθε ο καιρός να το αλλάξετε. Φυσικά, δεν αποτελεί έκπληξη ότι το συγκεκριμένο είναι το πιο συνηθισμένο password του πλανήτη, σύμφωνα με έρευνα, η οποία αποκαλύπτει το πιο «επικίνδυνα» password στον κόσμο.

Μεταξύ των πιο δημοφιλών password περιλαμβάνονται και λέξεις που ίσως δεν φαντάζεστε, όπως για παράδειγμα ονόματα ομάδων, κυρίως ποδοσφαιρικών, αλλά και βρισιές.

Την έρευνα έκανε το βρετανικό Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (NCSC), ειδικοί του οποίου ανέλυσαν password που χρησιμοποιούν χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο από λογαριασμούς που είχαν ήδη χακαριστεί. Στην κορυφή των 10 πιο δημοφιλών password είναι συνδυασμοί των αριθμών από 0 έως 1, ενώ το «blink182» είναι ο πιο δημοφιλής καλλιτέχνης της μουσικής, ενώ η λέξη «superman» είναι ο πιο δημοφιλής σούπερ ήρωας που χρησιμοποιείται ως password.

Παρά ταύτα, το «123456» αναδεικνύεται με διαφορά ο μεγάλος νικητής, καθώς 23,2 εκατομμύρια λογαριασμοί χρηστών χρησιμοποιούν αυτόν τον πανεύκολο κωδικό, που ένας χάκερ θα σπάσει φυσικά σε δευτερόλεπτα αν όχι σε εκατοστά του δευτερολέπτου. Το «123456789» χρησιμοποιείται σε 7,7 εκατομμύρια λογαριασμούς, ενώ η λέξη «qwerty», τα πρώτα δηλαδή έξι γράμματα του πληκτρολογίου στον υπολογιστή καθώς και η ίδια η λέξη «password» χρησιμοποιούνται ως κωδικοί σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια λογαριασμούς η καθεμία.

Το «Ashley» και το «Michael», είναι τα πιο συνηθισμένα ονόματα και ακολουθούν τα «Daniel», «Jessica» και «Charlie». Όσον αφορά στις ομάδες ποδοσφαίρου, στην κορυφή βρίσκεται η «Liverpool» που είναι το πιο συνηθισμένο password μεταξύ των ομάδων της πρώτης κατηγορίας στη Μεγάλη Βρετανία και ακολουθούν η «Chelsea», η «Arsenal» και η  «Manchester United». Η «Manchester City» βρίσκεται στην 11η θέση.

Η πιο δημοφιλής ημέρα ήταν η Κυριακή στα αγγλικά, δηλαδή «Sunday» και ο Αύγουστος στα αγγλικά, δηλαδή «August» ήταν ο πιο δημοφιλής μήνας.

Συνολικά, τα δέκα πιο δημοφιλή password είναι τα εξής:

123456

123456789

qwerty

password

111111

12345678

abc123

1234567

password1

12345

Το «iloveyou» παρά τρίχα έχασε τη δεκάδα, ενώ στις εμφανίσεις – έκπληξη της 20αδας ήταν οι  λέξεις «monkey» και «dragon».

Το NCSC εξέδωσε και οδηγίες προς τους χρήστες για να κάνουν πιο ασφαλείς τους κωδικούς τους τονίζοντας να χρησιμοποιούν τουλάχιστον τρεις χαρακτήρες μέσα στους κωδικούς τους, τους οποίους να μπορούν να θυμούνται, ενώ τους συμβουλεύουν να μη χρησιμοποιούν τα ίδια password σε πολλούς διαφορετικούς λογαριασμούς. Οι κωδικοί πρέπει να είναι δύσκολοι και οι χρήστες πρέπει να προσπαθούν να είναι δημιουργικοί όταν φτιάχνουν ένα κωδικό.

πηγή: economistas.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.