ΑΝΤΡΑΣ VS ΓΥΝΑΙΚΑ: Ποιος κερδίζει στα σημεία; Ποιος, ο πιο ανθεκτικός; Ποιος ζει περισσότερο; Ποιος είναι τελικά το ισχυρό φύλο;

ΑΝΤΡΑΣ VS ΓΥΝΑΙΚΑ: Ποιος κερδίζει στα σημεία; Ποιος, ο πιο ανθεκτικός; Ποιος ζει περισσότερο; Ποιος είναι τελικά το ισχυρό φύλο;

Oι άντρες χάνουν περισσότερα μαλλιά
Η τεστοστερόνη η κυρίαρχη ανδρική ορμόνη σε συνδυασμό με την κληρονομικότητα είναι τα κύρια αίτια της ανδρικής τριχόπτωσης, που ταλαιπωρεί περίπου έναν στους δύο άνδρες. Οι «επικίνδυνες» φάσεις είναι μετά τα 20, στα 30-35 και μετά τα 45, αν και το πότε θα έχει αραίωση ένας άνδρας εξαρτάται κυρίως από γονιδιακούς παράγοντες. Αντιθέτως, η τριχόπτωση απασχολεί μόνο το 15-20% των γυναικών.

Oι άντρες μπερδεύουν τα χρώματα
Ένας άνδρας αναγνωρίζει μέχρι 9 χρώματα στο ουράνιο τόξο, ενώ μια γυναίκα έως και 13! Το 8-10% των ανδρών και μόνο το 0,5% των γυναικών δυσκολεύονται να διακρίνουν το κόκκινο, το πράσινο ή το μπλε, όταν συνδυάζονται με άλλα χρώματα, δηλ. έχουν δυσχρωματοψία, η οποία εντοπίζεται στο ανδρικό χρωμόσωμα (Χ, Υ).

Oι άντρες είναι πιο μυώδεις
Το μυϊκό σύστημα των ανδρών, χάρη στην τεστοστερόνη, είναι κατά 10-15% πιο ανεπτυγμένο από αυτό των γυναικών. Οι μύες τους, όμως, παραμένουν πιο «σφιχτοί» ακόμη και σε φάση χαλάρωσης, γεγονός που τους καθιστά πιο επιρρεπείς σε μυϊκές θλάσεις και κακώσεις, ενώ οι γυναίκες έχουν πιο χαλαρούς συνδέσμους στις αρθρώσεις και είναι επιρρεπείς στις συνδεσμικές κακώσεις (π.χ. διαστρέμματα).

Oι άντρες έχουν πιο ευαίσθητο θυρεοειδή
Οι γυναίκες κινδυνεύουν έως και 10 φορές περισσότερο από τους άνδρες να παρουσιάσουν υποθυρεοειδισμό. Αν και τα ακριβή αίτια είναι άγνωστα, η ευπάθεια των γυναικών σχετίζεται με την αλληλεπίδραση των γυναικείων αναπαραγωγικών ορμονών με αυτές του θυρεοειδούς.

Οι γυναίκες είναι πιο ανθεκτικές στον πόνο
Οι γυναίκες φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερη αντοχή, αλλά και μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο που συνοδεύει ορισμένα προβλήματα, όπως ο πονοκέφαλος, οι ημικρανίες και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αυτή η
ιδιαιτερότητα αποδίδεται εν μέρει στα οιστρογόνα, που φαίνεται ότι ασκούν πολυεπίπεδη δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Οι γυναίκες φορούν νωρίτερα γυαλιά πρεσβυωπίας
Οι γυναίκες τείνουν να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο έως και 3 χρόνια νωρίτερα από τους άνδρες παραπονούμενες για τη δυσκολία τους να δουν κοντά (πρεσβυωπία). Μάλιστα, συνήθως οι βαθμοί πρεσβυωπίας τους είναι υψηλότεροι από αυτούς των ανδρών, αλλά δεν ξέρουμε γιατί συμβαίνει αυτό.

Οι γυναίκες έχουν πλεονέκτημα στην καρδιά
Τα οιστρογόνα ασκούν καρδιοπροστατευτική και αντιθρομβωτική δράση. Γι’ αυτό και, στατιστικά, τα εμφράγματα είναι τρεις φορές συχνότερα στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες. Η υπεροχή αυτή των γυναικών σταματά μετά την εμμηνόπαυση, λόγω της ραγδαίας μείωσης των οιστρογόνων.

Οι γυναίκες έχουν πιο γερό ανοσοποιητικό
Τα οιστρογόνα φαίνεται ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών. Συγκεκριμένα, παρεμποδίζουν τη δράση των γονιδίων που προκαλούν φλεγμονές. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν πρόσφατα καναδοί ερευνητές του Πανεπιστημίου «McGill», με βάση πειράματα σε ποντίκια. Φαίνεται, λοιπόν, ότι το «δυνατό» φύλο δεν είναι οι άνδρες!

Τα δύο φύλα σκέφτονται διαφορετικά
Αν και ο εγκέφαλος των δύο φύλων δεν διαφέρει στις βασικές του δομές και λειτουργίες, φαίνεται ότι οι άνδρες και οι γυναίκες μάλλον δεν τον χρησιμο­ποιούν με τον ίδιο τρόπο. Σε πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες επεξεργάζονται με το δεξί ημισφαίριο μια όμορφη θέα, ενώ οι γυναίκες χρησιμοποιούν και τα δύο ημισφαίρια. Επίσης, σε παλαιότερη έρευνα του Πανεπιστη­μίου του Yale για τις μαθησιακές δυσκολίες, παρατηρήθηκε ότι κατά το άκουσμα λέξεων στις μεν γυναίκες ενεργοποιούνται και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου, στους δε άνδρες το αριστερό. Φαίνεται ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει πολλά μονοπάτια για να φτάσει στον ίδιο στόχο!

Οι γυναίκες έχουν πιο εύθραυστα οστά
Τα οιστρογόνα προστατεύουν τα οστά των γυναικών από την οστεοπόρωση, μέχρι την εμμηνόπαυση. Μετά την εμμηνόπαυση, η αναλογία εμφάνισης της νόσου είναι 8 γυναίκες προς 1 άνδρα.

Οι γυναίκες έχουν πιο ευαίσθητα γόνατα
Εκτιμάται ότι οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν αρθρίτιδα σε σχέση με τους άνδρες, γεγονός που αποδίδεται στο πιο αδύναμο μυϊκό σύστημά τους, στη διαφορετική ανατομία της λεκάνης τους (στις γυναίκες η λεκάνη είναι πιο ανοιχτή και τα γόνατά τους συγκλίνουν, ενώ στους άνδρες είναι πιο ωοειδής και τα γόνατά τους αποκλίνουν), αλλά και συχνά στα περιττά κιλά, που επιβαρύνουν τα γόνατα.

Οι άντρες είναι γόνιμοι μέχρι τα γεράματα
Το ανδρικό σπέρμα είναι πιο ανθεκτικό στο πέρασμα του χρόνου σε σύγκριση με τα γυναικεία ωάρια. Ενώ, δηλαδή, οι «αποθήκες» ωαρίων της γυναίκας «αδειάζουν» στην εμμηνόπαυση (γύρω στα 48-51), το ανδρικό σπέρμα παραμένει γόνιμο ακόμη και στην ηλικία των 80 ετών, αν και η ποιότητά του φθίνει, ιδιαίτερα μετά τα 45-50.

 
Με τις ικανότητές τους στην κάθε μέρα τι ισχύει;
Εκείνη γράφει τη λίστα με τα ψώνια, ανοίγει το ψυγείο για να βγάλει αυγά, έχει ήδη ανάψει το μάτι της κουζίνας και απαντά στο παιδί που τη ρωτάει πώς γράφεται μια λέξη… Μια γυναίκα μπορεί να κάνει ταυτόχρονα πολλά πράγματα – κάτι που οι περισσότερες γυναίκες το γνωρίζουμε ήδη… Ένας άνδρας, από την άλλη μεριά, θα ετοιμάσει πιθανότατα το πιο ωραίο γεύμα που έχει σερβιριστεί ποτέ στο σπίτι, αφήνοντας ωστόσο μια κουζίνα… βομβαρδισμένη, τον νεροχύτη «μέχρι επάνω» και το πάτωμα να κολλάει. Η ιστορία, όμως, λέει ότι οι πιο επιτυχημένοι σεφ είναι άνδρες.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η πιο πρόσφατη έρευνα που απαντά σε αυτό το ερώτημα δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS) και βασίζεται σε ειδικές μαγνητικές τομογραφίες 1.000 ανδρών και γυναικών. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι στον ανδρικό εγκέφαλο οι συνδέσεις ανάμεσα στο πρόσθιο και το οπίσθιο τμήμα κάθε ημισφαιρίου είναι πολύ πυκνές, αλλά εκείνες που γεφυρώνουν τα δύο ημισφαίρια είναι λιγότερες. Στις γυναίκες, όμως, το δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των δύο ημισφαιρίων είναι θεαματικά πυκνό, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν συχνότερα και τα δύο ημισφαίρια ταυτόχρονα. Οι διαφορές αυτές, σύμφωνα με τους ερευνητές, εξηγούν γιατί οι γυναίκες μπορούν να εκτελέσουν ταυτόχρονα διαφορετικές δραστηριότητες (multitasking), ενώ οι άνδρες αποδίδουν καλύτερα σε μεμονωμένα έργα, ιδιαίτερα σε αυτά που έχουν σχέση με την αντίληψη του χώρου και τα αισθητικοκινητικά ερεθίσματα (π.χ. οδήγηση αυτοκινήτου, πιλοτάρισμα, μαγειρική).
Πού διαφέρουν οι εξετάσεις του Αδάμ και της Εύας

Στον αιματοκρίτη Στους άνδρες θεωρούνται φυσιολογικές οι τιμές 40-48 του αιματοκρίτη, ενώ στις γυναίκες οι τιμές 38-42. Ο αιματοκρίτης είναι ενδεικτικός της ανάγκης του οργανισμού σε οξυγόνο και οι χαμηλές τιμές του υποδηλώνουν αναιμία. Στις γυναίκες θεωρούνται φυσιολογικές οι χαμηλότερες τιμές, τόσο επειδή οι αποθήκες σιδήρου του οργανισμού τους συχνά «αδειάζουν» λόγω της εμμήνου ρύσεως, αλλά και επειδή, λόγω μικρότερου όγκου, έχουν και μικρότερες ανάγκες σε οξυγόνο. Κατ’ επέκταση, αυτό συμβαίνει και με την αιμοσφαιρίνη (οι φυσιολογικές τιμές της είναι 13,5-17 για τους άνδρες και 12-15 για τις γυναίκες) και με τα ερυθρά αιμοσφαίρια (4.200-5.400 για τις γυναίκες και 4.600-6.200 για τους άνδρες).
Στην «καλή» χοληστερίνη Η «καλή» HDL συνήθως είναι υψηλότερη στις γυναίκες κατά 10-15% σε σύγκριση με τους άνδρες, για ορμονικούς λόγους. Γι’ αυτό και οι φυσιολογικές τιμές της HDL για τις γυναίκες (πάνω από 50 mg/dL) είναι υψηλότερες από αυτές των ανδρών (πάνω από 40 mg/dL). Πάντως, αυτή η ευνοϊκή διαφορά «χάνεται» όταν οι γυναίκες καπνίζουν.
Στην κρεατινίνη Οι τιμές της κρεατινίνης επηρεάζονται από τη μυϊκή μάζα. Γι’ αυτό και στους άνδρες θεωρούνται φυσιολογικές οι τιμές 0,9-1, ενώ στις γυναίκες, που έχουν μικρότερη μυϊκή μάζα, οι τιμές 0,7-0,8 (οι αυξημένες τιμές της κρεατινίνης σχετίζονται με νεφροπάθεια).
Με τα φάρμακα τι γίνεται;
Οι καρδιολόγοι έχουν διαπιστώσει ότι οι γυναίκες αντιδρούν καλύτερα σε ορισμένα λιπόφιλα φάρμακα, όπως οι β-αναστολείς, μάλλον επειδή έχουν 10-15% περισσότερο λίπος στο σώμα τους σε σύγκριση με τους άνδρες. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένα βαριά παυσίπονα (οπιούχα) είναι πιο αποτελεσματικά στις γυναίκες. Σύμφωνα με έρευνες σε πειραματόζωα, τα δύο φύλα φαίνεται να ανταποκρίνονται διαφορετικά στις φαρμακευτικές ουσίες, γεγονός που ενδέχεται μελλοντικά να οδηγήσει στο σχεδιασμό διαφορετικών φαρμάκων για τον πόνο των ανδρών και των γυναικών. Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι οι γυναίκες, λόγω μικρότερης σωματικής διάπλασης (η επιφάνεια σώματος της γυναίκας κυμαίνεται στα 1,6-1,8 τ.μ., ενώ του άνδρα στα 1,8- 2,2 τ.μ. κατά μέσο όρο), συνήθως χρειάζονται μικρότερες δόσεις φαρμάκων. Ενδεχομένως για τον ίδιο λόγο μεθούν ευκολότερα από τους άνδρες με την ίδια ποσότητα αλκοόλ – αν και αυτό αποδίδεται και στις ενζυματικές διαφορές στο ήπαρ των δύο φύλων.
 
ΝΑΙ, οι γυναίκες ζουν περισσότερο
Μπορεί στο ζήτημα της αντίληψης του πόνου οι έρευνες να καταλήγουν σε αντικρουόμενα συμπεράσματα, οι ειδικοί όμως δεν θα διαφωνήσουν στο ότι οι άνδρες βιολογικά είναι πιο «εύθραυστοι». Ήδη από την ενδομήτρια ζωή οι γυναίκες έχουν ένα προβάδισμα – έχει παρατηρηθεί ότι παρότι στατιστικά συλλαμβάνονται περισσότερα άρρενα έμβρυα, εντούτοις γεννιούνται περισσότερα κορίτσια. Το προβάδισμα αυτό τις ακολουθεί μέχρι τα γεράματα – οι γυναίκες είναι μακροβιότερες κατά 5-7 χρόνια σε σύγκριση με τους άνδρες.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Μέχρι σήμερα έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες, όπως π.χ. ότι οι άνδρες φθείρονται νωρίτερα επειδή κάνουν πιο απαιτητικές σωματικά εργασίες ή εμπλέκονται συχνότερα σε ριψοκίνδυνες δραστηριότητες, γι’ αυτό και ζουν λιγότερο από τις γυναίκες. Οι πιο πρόσφατες θεωρίες υποστηρίζουν ότι τα κύτταρα του ανδρικού σώματος δεν είναι προγραμματισμένα να διαρκούν τόσο όσο των γυναικών. Οι άνδρες επομένως είναι βιολογικά πιο «αναλώσιμοι» σε σύγκριση με τις γυναίκες, που ως πιο «απαραίτητες» για την εξέλιξη του είδους -επειδή κυοφορούν- είναι εφοδιασμένες με καλύτερα «συστήματα συντήρησης και ανανέωσης» των κυττάρων τους, γεγονός που τις καθιστά μακροβιότερες.


Η κατάθλιψη όμως, «προτιμά» τις γυναίκες

Η ήπια και η μέτρια κατάθλιψη είναι 2-3 φορές πιο συχνή στο γυναικείο φύλο. Από την άλλη μεριά, όμως, ο αλκοολισμός είναι περίπου 2 φορές πιο συχνός στους άνδρες.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Οι ειδικοί εξηγούν ότι η κατάθλιψη απειλεί και τα δύο φύλα. Ωστόσο, στους άνδρες τείνει να εκδηλώνεται περισσότερο με συμπτώματα ευερεθιστότητας, νευρικότητας και αισθήματα θυμού, κάτι που κάνει και πιο δύσκολη τη διάγνωσή της. Επιπλέον, οι άνδρες τείνουν να στρέφονται στο αλκοόλ για να ξεπεράσουν το πρόβλημα, αλλά και σε ακραίες συμπεριφορές (αυτοκτονούν 4 φορές συχνότερα), εν αντιθέσει με τις γυναίκες, που στρέφονται πιο εύκολα στη βοήθεια του περίγυρού τους ή σε έναν ειδικό. Από την άλλη μεριά, οι γυναίκες μπορεί επιπλέον να εκδηλώσουν κατάθλιψη μετά τον τοκετό, πριν την έμμηνο ρύση, αλλά και στην εμμηνόπαυση. Το φαινόμενο εξηγείται εν μέρει βιολογικά (έντονες ορμονικές αλλαγές, διπλάσιος χρόνος αναπλήρωσης της σεροτονίνης στον εγκέφαλο μετά από έντονο στρες), αλλά υπεύθυνες πλέον θεωρούνται από τους επιστήμονες και οι διαφορές στη θέση των δύο φύλων όσον αφορά τους ρόλους, την ισχύ, την εξουσία και την ικανοποίηση των αναγκών τους (π.χ. στατιστικά οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να βιώσουν φτώχεια, να είναι εξαρτημένες από τον σύζυγό τους ή να νιώσουν μείωση του κοινωνικού τους κύρους λόγω των ορατών σημαδιών της γήρανσης).
 
Ποιος μεθάει γρηγορότερα;

Μια γυναίκα θα απορροφήσει 30% περισσότερο αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματός της συγκριτικά με έναν άνδρα ιδίου βάρους που έχει καταναλώσει την ίδια ποσότητα αλκοόλ. Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στο αλκοόλ, γεγονός που οφείλεται στις βιολογικές διαφορές των δύο φύλων – μικρότερη περιεκτικότητα υγρών στο γυναικείο σώμα, αλλά και μικρότερη ποσότητα του υπεύθυνου για τη διάσπαση του αλκοόλ ενζύμου (αλκοολική αφυδρογονάση).

Πιο ευαίσθητη η ανδρική καρδιά;

Παρά τη διαδεδομένη άποψη ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι μια ανδρική νόσος, η αλήθεια είναι ότι απειλούν και τις γυναίκες, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση, όταν χάνεται η προστατευτική ασπίδα των οιστρογόνων. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τα εμφράγματα είναι 3 φορές συχνότερα στους άνδρες, αλλά περισσότερες γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από έμφραγμα, ίσως εξαιτίας του πιο λεπτού τους συστήματος στεφανιαίων αγγείων. Επιπλέον, σήμερα οι καρδιολόγοι τονίζουν ότι οι ορμόνες δεν αρκούν πλέον για να προστατεύσουν την καρδιά των νέων γυναικών από τις επιπτώσεις του στρες και του καπνίσματος, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται όλο και συχνότερα εμφράγματα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας άνω των 38-40 ετών.Μια γυναίκα κινδυνεύει 10 φορές περισσότερο να πεθάνει από καρδιαγγειακή νόσο παρά από τον καρκίνο του μαστού και όμως η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών (46%) εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο καρκίνος είναι η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία τους, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική έρευνα, που διεξήχθη από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας (National Center for Health Statistics).
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Γιατί επικρατεί η άποψη ότι το έμφραγμα απειλεί κυρίως τους άνδρες; Οι λόγοι είναι πολλοί, όπως π.χ. ότι τα περισσότερα σχετικά δεδομένα προέρχονται από έρευνες σε άνδρες, καθώς και ότι στους άνδρες τα συμπτώματα του εμφράγματος συνήθως είναι πιο ξεκάθαρα (π.χ. πόνος στο στήθος, δύσπνοια), ενώ στις γυναίκες πιο άτυπα (ασαφή), όπως δυσφορία, διάχυτη ενόχληση, με αποτέλεσμα να μην εντοπίζονται έγκαιρα πολλές περιπτώσεις εμφράγματος. Επιπρόσθετα, ορισμένες διαγνωστικές εξετάσεις, όπως το τεστ κοπώσεως, δεν είναι τόσο ακριβείς στις γυναίκες όσο στους άνδρες.


Τελικά οι γυναίκες είναι σίγουρα το ισχυρότερο φύλο όσον αφορά στην υγεία, στην ανθεκτικότητα στις ασθένειες και στη διάρκεια ζωής
 
 
πηγή: vita.gr, iatropedia.gr, medlook.net
Amanatidis
 
Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

allanea.gr Copyright 2019