ΣΕΡΡΕΣ: Το ποιητικό έργο του Γιώργου Καφταντζή στα Μαθήματα Κλασικής Παιδείας

ΣΕΡΡΕΣ: Το ποιητικό έργο του Γιώργου Καφταντζή στα Μαθήματα Κλασικής Παιδείας

20.05.19, 10:26

ΣΕΡΡΕΣ: Το ποιητικό έργο του Γιώργου Καφταντζή στα Μαθήματα Κλασικής Παιδείας

Δελτίο Τύπου για τα Μαθήματα Κλασικής Παιδείας, αναφέρει:

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, 16ος Χρόνος

Μάθημα 29ο, Τετάρτη 22-05-2019, ώρα 7μμ. στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο

Θέμα:  Σερραίοι Πνευματικοί Δημιουργοί, Γ. Καφταντζής, ο Κορυφαίος  (Ποιητικό Έργο)

Εισηγητής: Αθανάσιος Κανλής, φιλόλογος

ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΦΤΑΝΤΖΗ: “ΟΙ ΕΛΕΓΕΙΕΣ”

Η ελεγεία είναι αρχαιότατο είδος ποίησης που πρωτοεμφανίστηκε στις ελληνικές αποικίες της δυτικής Μικράς Ασίας. Ξεχώριζε από τα άλλα είδη της ποίησης με το ελεγειακό δίστιχο στο οποίο γραφόταν. Το περιεχόμενο της ήταν ποικίλο: πολεμικό, φιλοσοφικό, προτρεπτικό, συναισθηματικό, θρηνητικό. Αναφέρεται στους πόθους και τις ανησυχίες, τις χαρές και τις λύπες της ζωής. Καλλιεργήθηκε σε όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας και έως τις ημέρες μας, αδιαλείπτως, από Έλληνες και ξένους ποιητές. Σήμερα έχει περιορίσει την θεματολογία της και διακρίνεται από την υπόλοιπη ποίηση για το μελαγχολικό και ήρεμο περιεχόμενό της.

Ένας σύγχρονος ποιητής που με επιτυχία και συνέπεια καλλιέργησε την ελεγεία είναι ο Γιώργος Καφταντζής με την ποιητική συλλογή του “οι ελεγείες”. Κάποτε η ποίηση του υπερβαίνει το απλό συναισθηματικό και θρηνητικό στοιχείο – γίνεται λόγος που συνταράσσει το είναι του ανθρώπου – άλλοτε γίνεται κύματα συναισθηματισμού και τρυφερότητας. Μέσα από επιλεγμένα ποιήματά του θα παρακολουθήσουμε αυτή την διάσταση της ποίησης του.

Ο αείμνηστος Γεώργιος Καφταντζής (1920 – 1998), του οποίου τη ζωή και το έργο θα παρουσιάσουμε αναλυτικά στην επόμενη ενότητα (μάθημα) υπήρξε σπουδαίος παράγων της Σερραϊκής κοινωνίας, πρώτα πρώτα με τη συμμετοχή του στους αγώνες του λαού μας για μια ζωή με ελευθερία δημοκρατία ατομική και κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρωπιά. Απόρροια αυτών των υψηλών ιδανικών και αγώνων ήταν και η πνευματική του δημιουργία τόσο σε ποιητικό όσο και σε πεζό λόγο που τον κατατάσσει ανάμεσα στους κορυφαίους πνευματικούς δημιουργούς, όχι μόνο των Σερρών αλλά και ευρύτερα της πατρίδας μας.

Ο Κανλής Αθανάσιος, εξαίρετος φιλόλογος παιδαγωγός μετά την ουσιαστική και μεγάλη προσφορά του στην εκπαίδευση των νέων μας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση συνεχίζει μέσα στη Σερραϊκή κοινωνία να συνεισφέρει στον πολιτισμό και στα γράμματα τόσο μέσα από το σύλλογο Μικρασιατών (Μικρασιατική Σπίθα) όσο και με τις εξαίρετες εισηγήσεις του στο Πνευματικό Συμπόσιο, Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί:  Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση), η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ και η Α.Ε ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.