ΣΕΡΡΕΣ-ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Το «γινάτι» του Γιάννη Καλπούζου

ΣΕΡΡΕΣ-ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Το «γινάτι» του Γιάννη Καλπούζου

13.06.18, 14:17

ΣΕΡΡΕΣ-ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Το «γινάτι» του Γιάννη Καλπούζου

Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Νομού Σερρών, το βιβλιοπωλείο Μαρνέρη και οι Εκδόσεις Ψυχογιός θα παρουσιάσουν το νέο βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου «γινάτι – Ο σοφός της λίμνης».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018 και ώρα 8:30 μ.μ. στο αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο ίδιος ο συγγραφέας.

Το βιβλιόφιλο κοινό της πόλης μας θα έχει την ευκαιρία για μια ακόμα φορά να απολαύσει το λόγο του πολύ γνωστού και καταξιωμένου συγγραφέα.

Το βιβλίο

Ο Ζώτος και η Χαβαή, με την πολυκύμαντη ερωτική τους σχέση, ένας αινιγματικός βαρκάρης, μια γυναίκα-αράχνη, που γυρεύει δωμάτιο για μια νύχτα κι έναν άντρα για μια ζωή, ο σατανικός κομπογιαννίτης γιατρός Μαργαζής και ο τυχοδιώκτης παπα-Λέρας, ο οποίος παινεύεται ότι εκδύει τις γυναίκες από τα αμαρτήματα κι από τα εσώρουχα, μπλέκονται στο γαϊτανάκι που υψώνει ως μιαρή ή ευλογημένη έκρηξη το γινάτι με αφορμή έναν φόνο, μια αυτοκτονία, τον φόβο της αντεκδίκησης, την καταφρόνια της κοινωνίας, τον πλούτο, τη φτώχεια, τη ζήλια, τον πόθο, κάποια ανομολόγητα εγκλήματα, την εθνική ταυτότητα και τον διάβολο ή τον άγγελο που κρύβει καθένας μέσα του. Και κυλά η ζωή τους πότε σαν αγριεμένο ποτάμι και πότε σαν γλυκασμός της άνοιξης.

Πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές πορεύονται στα χρόνια της ιταλικής κατοχής των Ιωαννίνων του 1917, της πρώτης απόπειρας δημιουργίας Βλάχικου Πριγκιπάτου στην Πίνδο, της εξόρυξης πετρελαίου στη Δραγοψά, της εκστρατείας στη Μικρά Ασία, της προσφυγιάς Μικρασιατών και Ποντίων, αλλά κι εκείνης των Τουρκογιαννιωτών, του διχασμού σε βενιζελικούς και αντιβενιζελικούς και της μάστιγας της ληστοκρατίας στην Ήπειρο. Συνάμα ακολουθούν τα βήματα Εβραίων, Βλάχων, Αλβανών και Σαρακατσάνων, και γενικότερα την ταραγμένη εποχή πριν από το 1922 και κατά την πρώτη δεκαετία του Μεσοπολέμου.

Στην ίδια πατρίδα συνυπάρχουν ή συγκρούονται διαφορετικοί κόσμοι, ομάδες και άτομα σμίγουν ή αποχωρίζονται τα όνειρα κι ανακατώνονται τα αίματα, οι θρησκείες και οι γλώσσες κι όλα συμβαίνουν στα Γιάννενα, στην πόλη των θρύλων και της μυστηριακής γοητείας.

Γιάννης Καλπούζος

Ο Γιάννης Καλπούζος γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας το 1960. Έχει γράψει ποιητικές συλλογές, στίχους σε 80 τραγούδια, διηγήματα και μυθιστορήματα. Με την ποιητική συλλογή «Έρωτας νυν και αεί» ήταν υποψήφιος στη βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2008, ενώ το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) για το μυθιστόρημά του «ΙΜΑΡΕΤ». Η παραλογή «Ο λύκος», που εμπεριέχεται στη συλλογή διηγημάτων «ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ ΠΟΤΕ», βραβεύτηκε στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος «Γιώργος Σεφέρης» του Πανεπιστημίου του Παλέρμο.

Έχει γράψει τα παρακάτω βιβλία:

 • «Μεθυσμένος δρόμος», μυθιστόρημα. Ελληνικά Γράμματα 2000
 • Στίχοι 18 τραγουδιών στο παιδικό θέατρο «ο Τρυφεράκανθος», της Ελένης Πριοβόλου Ελληνικά Γράμματα 2001
 • «Ο Λεύτερης», διήγημα στο συλλογικό έργο «Τέλος καλό, όλα καλά», Καστανιώτης 2012
 • «Ουρανόπετρα: Η δωδέκατη γενιά», μυθιστόρημα, Μεταίχμιο 2013

Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επίσης:

 • «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου», μυθιστόρημα, 2014
 • «Ιμαρέτ: Στη σκιά του ρολογιού», μυθιστόρημα, δεύτερη έκδοση. 2015
 • «Σάος. Παντομίμα Φαντασμάτων», μυθιστόρημα, δεύτερη έκδοση. 2015
 • «Άγιοι και δαίμονες», μυθιστόρημα, δεύτερη έκδοση. 2015
 • «Ιμαρέτ 1: Οι δυο φίλοι και ο παππούς Ισμαήλ» εφηβικό μυθιστόρημα, 2015
 • «Ιμαρέτ 2: Φάρσες, πόλεμος και όνειρα» εφηβικό μυθιστόρημα· 2016
 • «Σέρρα, η ψυχή του Πόντου», μυθιστόρημα 2016
 • «Κάποιοι δεν ξεχνούν ποτέ», διηγήματα 2017
 • Ποίηση 2000-2017

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.