ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: Οι αλλαγές στο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: Οι αλλαγές στο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

13.06.19, 12:07

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: Οι αλλαγές στο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Xωρίς πλαφόν στο ετήσιο εισόδημα σε όσους θα λαμβάνουν άτοκο δάνειο και όχι επιδότηση θα προχωρήσει το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον». To προηγούμενο πρόγραμμα προέβλεπε ανώτερο πλαφόν τα 50.000 ευρώ.

Με το νέο Εξοικονομώ θα διατεθούν 250 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλύψουν 25.000 κατοικίες ενώ οι επενδύσεις, μαζί με τη συμμετοχή ιδιωτών θα φτάσουν τα 400 εκατ. ευρώ. Κατά τα άλλα η δομή του νέου προγράμματος που παρουσίασε την Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, διατηρεί τα ίδια χαρακτηριστικά με το πρώτο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον 2» για το οποίο είχαν εγκριθεί 43.000 αιτήσεις συνολικού ύψους 640 εκ. ευρώ από τα οποία τα 340 εκ. ευρώ προέρχονται από επιδοτήσεις.

Το προηγούμενο πρόγραμμα, όπως είπε ο κ. Σταθάκης, είχε εισοδηματικά κριτήρια για να στηριχθούν τα χαμηλότερα εισοδήματα και είχε αυξηθεί το ύψος της επιχορήγησης μέχρι το 70%. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 15.000 έργα, ενώ άλλα 24.000 είναι σε εξέλιξη. Το 66% των αιτήσεων προήλθε από οικογένειες με εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Πρώτων Υλών Μιχάλη Βερροιόπουλο, ο οδηγός του προγράμματος θα βγει τις επόμενες ημέρες και ο σχεδιασμός είναι περί τα μέσα Ιουλίου να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποδοχή των αιτήσεων. Στην ΚΥΑ θα προβλέπεται πως το ανώτατο όριο για ένταξη στο νέο πρόγραμμα θα είναι 40.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα όπως στο περυσινό.

Η τελευταία εισοδηματική κατηγορία έκλεισε στις 50.000 ευρώ που στο προηγούμενο πρόγραμμα προέβλεπε μόνο άτοκο δάνειο και όχι επιδότηση. Στο νέο πρόγραμμα δεν θα υπάρχει οροφή στις 50.000 ή πιθανώς θα μπει μια οροφή σε πολύ πιο υψηλότερα εισοδήματα. Όσο για τα ανώτατα ποσοστά επιδότησης, τα οποία συνδέονται με το εισόδημα του δικαιούχου, δεν πρόκειται να αλλάξουν και θα κινηθούν μεταξύ 50% και 70%, προσαυξημένα κατά 5% ανά προστατευόμενο μέλος.

Το νέο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» προβλέπει εκτός από την απευθείας επιχορήγηση των νοικοκυριών και την επιδότηση δανείου για τα νοικοκυριά που θέλουν να προχωρήσουν σε οικοδομικές εργασίες προκειμένου να πετυχαίνουν εξοικονόμηση δαπανών ενέργειας.

Οι παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται είναι τέσσερις:

1. Αντικατάσταση κουφωμάτων

2. Τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης

3. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης ή ψύξης

4. Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση ΑΠΕ

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αξιοποίηση ενεργειακού επιθεωρητή ο οποίος και θα καθορίσει τις απαιτούμενες οικοδομικές εργασίες. Πριν από την υποβολή της αίτησης ο επιθεωρητής θα πρέπει να τις καταγράψει εκδίδοντας το Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ). Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, οι ωφελούμενοι απευθύνονται ξανά στον ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας τους και να εκδοθεί νέο ΠΕΑ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε και το πρόγραμμα «Ηλέκτρα», ύψους 500 εκ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), μέσω δανείων που θα χορηγεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στους κρατικούς φορείς. Ο κ. Σταθάκης είπε πως για να πετύχουμε τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας (μείωση κατά 32,5% μέχρι το 2030) «θα χρειαζόμαστε ένα Εξοικονομώ το χρόνο».

Όπως επισημάνθηκε, η ενεργειακή αναβάθμιση του 10% των ελληνικών κατοικιών και αντίστοιχου ποσοστού επαγγελματικών κτιρίων μέχρι το 2030 θα οδηγήσει σε επενδύσεις άνω των 10 δις. και στη δημιουργία και διατήρηση 25.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Στα δημόσια κτίρια για κάθε 1 εκ. ευρώ που διατίθεται για ενεργειακή αναβάθμιση εξοικονομούνται 533 MW το έτος και δημιουργούνται 31 θέσεις εργασίας.

Μειώνεται η εισαγωγή πετρελαίου κατά 110 κυβικά μέτρα ετησίως και μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Μέσω του «Ηλέκτρα», στα κτίρια δεν θα γίνονται μόνο επεμβάσεις για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αλλά θα χρηματοδοτούνται και παρεμβάσεις για την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Ο κ. Παναγιώτης Κορκολής, Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ, αναφέρθηκε επίσης στα οφέλη του προγράμματος. Πρόσθεσε πως «έχουμε ήδη επιλέξει έργα 57.000.000 που ξεκινήσουν να χρηματοδοτούνται άμεσα και μετά θα βγουν προσκλήσεις σε όλους τους φορείς. Αρχικός προϋπολογισμός είναι το μισό δις. ευρώ αλλά μπορεί να αυξηθεί κατά πολύ, με τη βοήθεια και της ΕΤΕπ».

Το κτιριακό απόθεμα που χρησιμοποιείται σήμερα στην Ελλάδα φτάνει τα 500.000.000 τετραγωνικά μέτρα, με το 10% να είναι το δημόσιο (από το οποίο το μισό είναι σχολεία, νοσοκομεία, κλπ). Η ριζική ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος θα απαιτούσε απίστευτα ποσά, περί τα 100 δις ευρώ επενδύσεις, πράγμα ανέφικτο.

Μόνο για να καλυφθούν οι εθνικοί στόχοι εξοικονόμησης πρέπει να επενδύονται περί τα 2 δις. το χρόνο για μια δεκαετία σε επεμβάσεις εξοικονόμησης συνολικά σε όλα τα κτίρια της χώρας. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε πως το «Ηλέκτρα» είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που κινείται εντός των επιδιώξεων που πρέπει να έχει η χώρα.

πηγή: economico.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.