ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΓΕΝΕΙΑΔΗΣ: Ο Σερραίος εκπαιδευτικός, που έγινε γνωστός σε όλη την Ελλάδα για την καινοτομία του και την αγάπη στα παιδιά

ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΓΕΝΕΙΑΔΗΣ: Ο Σερραίος εκπαιδευτικός, που έγινε γνωστός σε όλη την Ελλάδα για την καινοτομία του και την αγάπη στα παιδιά

22.07.18, 10:39

ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΓΕΝΕΙΑΔΗΣ: Ο Σερραίος εκπαιδευτικός, που έγινε γνωστός σε όλη την Ελλάδα για την καινοτομία του και την αγάπη στα παιδιά

Ο Γιώργος Ευγενειάδης είναι ένας  τεχνολόγος τροφίμων που μοιράζει ευτυχία σε μαθητές! Διαβάστε την συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό meta magazino και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σταυρακίδη. Θα καταλάβετε και θα «ασπαστείτε» τον λόγο!

O Γιώργος Ευγενειάδης είναι Τεχνολόγος Τροφίμων με μεταπτυχιακές σπουδές στην «Διασφάλιση Ποιότητας Τροφίμων» και στην «Εκπαίδευση – Κατάρτιση Ατόμων με Αναπηρία & Μαθησιακές Δυσκολίες – Ανάγκες». Είναι επίσης από τους πιο θετικούς ανθρώπους που κυκλοφορούν εκεί έξω! Ακόμα, να είμαστε περήφανοι που κατάγεται από τις Σέρρες και έρχεται κάθε φορά που βρίσκει λίγο χρόνο, είτε για ξεκούραση, είτε για διάφορες εκδηλώσεις που τον καλούν. Το τελευταίο διάστημα απασχόλησε έντονα τα ΜΜΕ με μια εικονική επιχείρηση που δημιούργησε με τη συνεργασία μαθητών ενός Δημόσιου Ειδικού Σχολείου και μαθητών από δύο Σχολεία τυπικής εκπαίδευσης. Το αποτέλεσμα ήταν τα Special Sticks όπου «είναι ένα project που έτρεχε στο μυαλό μου περίπου 2 χρόνια. Φέτος, μέσα από τη σχολική μονάδα ΕΕΕΕΚ Ν. Ηρακλείου Αττικής στο τμήμα Μαγειρικής – Αρτοζαχαροπλαστικής, καταφέραμε με τους μαθητές και με την εξαιρετική συνεργασία συναδέρφων να το υλοποιήσουμε με επιτυχία» μου λέει και φαίνεται η χαρά του στο πρόσωπο!

Γνωρίζω πως είσαι από το Σιδηρόκαστρο. Ποια είναι πλέον η σχέση σου με τις Σέρρες;

Γεννήθηκα στο Σιδηρόκαστρο από όπου ήταν η μητέρα μου. Τα πρώτα τέσσερα χρόνια της ζωής μου τα έζησα εκεί. Στη συνέχεια λόγω θανάτου της , μετακομίσαμε μαζί με τον πατέρα μου και τον αδερφό μου στη Βυρώνεια,  τόπο καταγωγής του πατέρα μου. Έζησα εκεί μέχρι τα 15. Σχεδόν Κάθε σαββατοκύριακο και όλες τις σχολικές διακοπές τις περνούσα με τον αδερφό μου στο Σιδηρόκαστρο μαζί με τη γιαγιά και τον παππού. Πλέον, επισκέπτομαι όσο πιο συχνά μπορώ και τα δύο αυτά μέρη για να περάσω χρόνο με την αγαπημένη μου θεία, αδελφή της μητέρας μου, η οποία κατοικεί στο Σιδηρόκαστρο και τον πατέρα μου ο οποίος κατοικεί στη Βυρώνεια. Είμαι ιδιαίτερα δεμένος με το Σιδηρόκαστρο. Σε αυτό το μέρος ξυπνούν αναμνήσεις υπέρμετρης αγάπης από τους συγγενείς της μητέρας μου. Ο παππούς μου είχε το ιστορικό παντοπωλείο στην κεντρική πλατεία. Έτσι, σχεδόν κάθε Κυριακή,  θυμάμαι μαζευόμασταν όλοι γύρω από το τραπέζι για να φάμε. Η γιαγιά μου ήταν μικρασιατικά και μαγείρευε σχεδόν τα πάντα. Τις παραδοσιακές συνταγές της συνέχισε και εξέλιξε η θεία μου Δέσποινα, αδερφή της μητέρας μου. Πλέον όλα αυτά τα ερεθίσματα τα έχω μεταφέρει στη δουλεία μου.

Για να βάλουμε λίγο τα πράγματα σε μια σειρά, δεν είσαι μάγειρας, αλλά η μαγειρική έχει ξεχωριστή θέση για σένα…

Πολύ σωστά. Δεν είμαι μάγειρας, ούτε ζαχαροπλάστης. Είμαι Τεχνολόγος Τροφίμων. Πιο αναλυτικά τελείωσα το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων στη Θεσσαλονίκη. Μια ιδιαίτερα απαιτητική σχολή που σου παρέχει πλήρη κατάρτιση και γνώσεις γύρω από την επιστήμη των τροφίμων και της διατροφής επικεντρωμένη στην παρασκευή, παραγωγή, ανάλυση και υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Τη μαγειρική και ζαχαροπλαστική ουσιαστικά τα χρησιμοποιώ ως ένα εργαλεία μάθησης  για να απλοποιήσω την επιστήμη αυτή.

Κάπως έτσι έχεις δημιουργήσει και το «ΕΥΓΕ». Τι ακριβώς γίνεται εκεί;

Ένιωσα μια εσωτερική ανάγκη να πω ένα «Εύγε στη Διαφορετικότητα» και να την αναδείξω μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση, προβάλλοντας τη θετική ενέργεια των μαθητών μας και κοινοποιώντας και τονίζοντας  την παρουσία τους στην κοινωνία μας. Η έκρηξη των social media και του food blogging υπήρξε ένα καλό έναυσμα για την αξιοποίηση τους. Δημιούργησα την ιστοσελίδα evgegeorge.weebly.com η οποία συνδέεται με τη σελίδα «Εύγε» στο Facebook και τον λογαριασμό “evgespecialeducation” στο Instagram. Σε όλες αυτές τις σελίδες, πέρα από τις καινοτόμες δράσεις τις ειδικής εκπαίδευσης, παρουσιάζεται κάθε συνταγή που κάνουμε στην τάξη μαζί με τους μαθητές σε βήματα και φωτογραφίες. Στο τέλος κάθε συνταγής παρέχονται εκπαιδευτικοί στόχοι του μαθήματος και πληροφορίες επιστήμης των τροφίμων και της διατροφής. Το μάθημα με αυτόν τον τρόπο γίνεται πιο διαδραστικό για τους μαθητές αλλά και προβάλλεται στον κόσμο.

Μίλησε μου για τα την εμπειρία σου να διδάσκεις σε παιδιά με ειδικές ανάγκες…

Κάθε μέρα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία για μένα. Παίρνω θετική ενέργεια από τους μαθητές και προσπαθώ να την μεταφέρω ακόμη και έξω από το σχολικό πλαίσιο. Αυτό που με μαγεύει καθημερινά είναι η έκρηξη των συναισθημάτων και η απλότητα με την οποία διεκπεραιώνονται χωρίς δευτερογενείς σκέψεις και φίλτρα.

Οι άνθρωποι με αναπηρία βρίσκουν κατάλληλες συνθήκες στην εποχή μας ώστε να δημιουργήσουν και να ζήσουν όπως όλοι οι άλλοι;

Θα μπορούσαν αν τους δίναμε τη δυνατότητα αποδοχής που τους αξίζει. Οφείλουμε να προσεγγίζουμε τα άτομα με αναπηρία και όχι να τα «εντάξουμε» στα δικά μας στερεότυπα και δεδομένα. Θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστικά αποδοχή των ατόμων από την κοινωνία ώστε να έρθει σταδιακά και η ένταξη και ενσωμάτωση στην κοινωνία μας.

Πως είναι να πρέπει να μεταδώσεις γνώσεις σε άλλους ανθρώπους; Τι είναι αυτό που σε συναρπάζει;

Η μετάδοση γνώσεων μέσω της εκπαίδευσης πάντα με ενθουσίαζε. Μεγάλωσα σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον με πατέρα Διευθυντή και υποδιευθυντή στο Τεχνικό Λύκειο Σιδηροκάστρου και θειο, επίκουρο καθηγητή στο ΤΕΙ Φλώρινας. Παρατηρούσα από μικρός τον ενθουσιασμό τους απέναντι στους μαθητές αλλά και σε εμένα όπου μέσα από την εκπαίδευση είχαν τη δυνατότητα να δημιουργούν εκείνες τις βάσεις που θα επηρέαζαν την μετέπειτα ζωή μου. Αυτή η δυνατότητα είναι και αυτό που κάνει συναρπαστικό το επάγγελμα ενός καθηγητή.

Κεφάλαιο Special sticks. Τι ακριβώς είναι;

Το προϊόν μας είναι μπαστουνάκια σφολιάτας σε τρεις ενδιαφέρουσες γεύσεις : μια κλασσική αρμυρή, μια κλασσική γλυκιά και μια γεύση «έκπληξη». Η επιλογή των γεύσεων και η ανάπτυξη του προϊόντος πραγματοποιήθηκε μέσα από επισκέψεις των μαθητών και μαθητριών του ΕΕΕΕΚ σε διάφορες σχολικές μονάδες και εργαστήρια ειδικής εκπαίδευσης. Το ΕΕΕΕΚ Ν. Ηρακλείου ανέλαβε την παραγωγή και συσκευασία των προϊόντων. Μέσα από μια εύκολη και διαδραστική συνταγή, παρασκευάστηκαν τα “Special Sticks”. Το πρωτότυπο logo του προϊόντος σχεδιάστηκε από τον εικαστικό του ΕΕΕΕΚ, η έμπνευση του οποίου ήρθε μέσα από τη συνεργασία με τους μαθητές του τμήματος «Αυτόνομης Διαβίωσης». Το τμήμα εφαρμοσμένων τεχνών του 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, ανέλαβε τον σχεδιασμό της συσκευασίας, των εντύπων, των προσκλήσεων, των αφισών και του περίπτερου της επιχείρησης για την εμπορική μαθητική έκθεση στο THEMALL. Το 6ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας ανέλαβε να λειτουργήσει τα τμήματα Οικονομικών, Πωλήσεων, Μάρκετινγκ, Μηχανογράφησης, Δημοσιών Σχέσεων, Ανθρωπίνων Πόρων (Η R) και Έρευνας -Ανάπτυξης(R&D). Η ζήτηση του προϊόντος ήταν εξαιρετικά μεγάλη και τα έσοδα από τις πωλήσεις του προϊόντος θα διατεθούν για την ανάπτυξη εξοπλισμού στα εργαστήριο μαγειρικής του ΕΕΕΕΚ.

 

Μια ιδέα που προετοιμάζει εργαζόμενο δυναμικό και καταναλωτικό κοινό για καινούρια πράγματα. Είναι όμως ένα μοντέλο που μπορεί να λειτουργήσει στην  εποχή μας ή χρειάζεται χρόνος;

Ναι, αποτελεί μια καινοτόμα ιδέα η οποία λειτούργησε εξαιρετικά. Μια ολοκληρωμένη επιχείρηση συνεργασίας ενός ειδικού σχολείου με δύο τυπικής.  Τα παιδιά μας απέδειξαν ότι μπορούν να παράγουν αυτόνομα σχεδόν ένα προϊόν. Χαρακτηριστικό είναι ότι σταδιακά εντάχτηκαν στο πρόγραμμα μαθητές που ούτε πίστευα ότι θα μπορούσαν να ενταχτούν.

Οι μαθητές μας απέδειξαν στην κοινωνία τις δυνατότητες και τη δύναμη τους ώστε να λειτουργήσει το μοντέλο αυτό και έξω από το σχολικό πλαίσιο. Το κομμάτι του χρόνου εξαρτάται από εμάς και από την αποδοχή και κατανόηση που πρέπει να δείξουμε.

Επιστρέφω στις Σέρρες. Σε τι επίπεδο είναι το φαγητό στα μέρη μας;

Θεωρώ ότι στο νομό Σερρών η διατροφή είναι εξαιρετική. Έχει τις βάσεις της σε παραδοσιακές συνταγές που έχουν άμεση συνάφεια με την μεσογειακή διατροφή. Άλλωστε εγώ μεγάλωσα ανάμεσα σε δυο κουζίνες αυτή της μικρασιατικής αλλά και αυτή της ποντιακής.

Τι θα μπορούσε να γίνει στη πόλη ώστε να αναδειχτούν τα παραδοσιακά τρόφιμα και οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτόν τον  τομέα;

Είναι καλό να στραφούμε όλοι μας στην αναβίωση παραδοσιακών πιάτων. Υπάρχει τόση ποικιλομορφία παραδοσιακών προϊόντων αλλά και συνταγών η οποία είναι πολύ έντονη και στο νομό μας. Θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για τη σημαντικότητα της διατροφικής τους αξίας. Το μυστικό της σωστής διατροφής κατά τη γνώμη μου βρίσκεται εκεί, σε αυτά τα παραδοσιακά πιάτα με τα ποια μεγαλώσαμε όλοι μας και όχι στα νέου τύπου προϊόντα λεγόμενα ως “Super Foods”.

Κι ενώ η συζήτηση μας, φτάνει στο τέλος, του ζητάω να μου κάνει μια ευχή για το μέλλον. Έτσι και κλείσαμε, τι άλλο να πεις μετά…

«Εύχομαι να βρεθώ σε ένα φούρνο και να πετύχω ένα παλιό μου μαθητή να μου προσφέρει το κουλουράκι που έχει φτιάξει με το ίδιο χαμόγελο που το προσέφερε στην αίθουσα της τάξης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ όλο το Meta Magazino που κυκλοφορεί κάνοντας κλικ στo εξώφυλλo, παρακάτω: 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.