ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Κωνσταντίνος Συμεωνίδης – Ο ταλαντούχος Σερραίος του MasterChef στο Meta Magazino

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Κωνσταντίνος Συμεωνίδης – Ο ταλαντούχος Σερραίος του MasterChef στο Meta Magazino

02.07.18, 08:31

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Κωνσταντίνος Συμεωνίδης – Ο ταλαντούχος Σερραίος του MasterChef στο Meta Magazino

Συνέντευξη στο σερραϊκό περιοδικό meta magazino που κυκλοφορεί τώρα και αφορά στις «γεύσεις» των Σερρών, έδωσε ο Κωνσταντίνος Συμεωνίδης, ο Σερραίος ζαχαροπλάστης που κέρδισε τις εντυπώσεις στον τηλεοπτικό μαγειρικό διαγωινσμό MasterChef:

Διαβάστε την παρακάτω,  όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε στο περιοδικό:

Είναι νέος, ωραίος, ταλαντούχος, ξέρει να υποστηρίζει την έννοια καλό φαγητό και γλυκό, έχει στο DNA του τη ζαχαροπλαστική  -εξαιτίας του παππού του, ιδιοκτήτη του ιστορικού σερραϊκού ζαχαροπλαστείου «Ελληνικόν»- έκανε μια αξιόλογη πενταετή καριέρα σε σπουδαίες κουζίνες στην Ιρλανδία και επέστρεψε στην Ελλάδα για να μας εντυπωσιάσει με το ταλέντο, τις γνώσεις αλλά και την ποιότητα του χαρακτήρα του, συμμετάσχοντας στον τηλεοπτικό διαγωνισμό μαγειρικής MasterChef.  Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα

 

Γνωρίζουμε πως η αγάπη για την ζαχαροπλαστική, ξεκινάει από την οικογένειά σου που βρίσκεται πίσω από μια «ιστορική» επιχείρηση των Σερρών. Πες μας για αυτό.
Μεγάλωσα μέσα στο ζαχαροπλαστείο του παππού μου, με τον οποίο εκτός από το ίδιο ακριβώς όνομα (Κωνσταντίνος Συμεωνίδης του Πέτρου), μοιραζόμαστε και την αγάπη για το καλό νόστιμο χειροποίητο προϊόν και την αγνή πρώτη ύλη. Όντως δεν υπάρχει αυθεντικός Σερραίος που να μην έχει γλυκές αναμνήσεις από το ζαχαροπλαστείο «Ελληνικόν» στην οδό Π. Κωστοπούλου, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της πόλης. Απ΄το δημοτικό θυμάμαι, μαζί με τον ξάδερφό μου τον Γιώργο περνούσαμε τα καλοκαίρια μεταξύ ζαχαροπλαστείου και εργαστηρίου όπου ψευτοβοηθούσαμε στην παραγωγή των γλυκών δίπλα στον παππού και τα μαστόρια του. Να σου πω… περισσότερο τρώγαμε πάρα βοηθούσαμε, τώρα που το σκέφτομαι, ίσως και να μπλέκαμε στα πόδια του. Αν και το ζαχαροπλαστικό στιλ μας δεν έχει καμία σχέση, ωστόσο ο παππούς σίγουρα έπαιξε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τον ρόλο του στην επιλογή της επαγγελματικής μου πορείας.
Στο βιογραφικό σου ξεχωρίζει η πενταετής καριέρα στο Δουβλίνο. Τι ακριβώς έκανες εκεί και γιατί αποφάσισες να επιστρέψεις;
Ύστερα από σχεδόν 6 χρόνια στην Ιρλανδία ένιωσα πως ήρθε η ώρα να επιστρέψω στην Ελλάδα, φέρνοντας μαζί μου όσα εφόδια πήρα εκεί όλα αυτά τα χρόνια, δουλεύοντας δίπλα σε εξαιρετικούς επαγγελματίες σημαντικού διαμετρήματος! Ξεκίνησα  το 2012, με μια 5μηνη πρακτική στο 5στερο ξενοδοχείο Ritz Carlton Powerscour,  το οποίο τότε φιλοξενούσε ένα από τα εστιατόρια του Gordon Ramsay, όπου είχα την χαρά να μάθω πολλά πράγματα. Εκεί, μετά την πρακτική μου, συνέχισα να δουλεύω κανονικά και να εξελίσσομαι, ώσπου μετακόμισα στο Δουβλίνο και δούλεψα για 2 χρόνια σε ένα άλλο 5στερο, το «The Marker», όπου ασχολήθηκα περισσότερο με την ζαχαροπλαστική. Τα τελευταίο 2 χρόνια επέλεξα να φύγω από τα ξενοδοχεία και να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό πηγαίνοντας στα κεντρικά γραφεία της Google EMEA (Europe, Middle East, Africa), δουλεύοντας εκεί στα διάφορα εστιατόρια που υπάρχουν στο campus. Δεν είχα παράπονο απ την ζωή μου και  την δουλειά μου εκεί, όμως μετά από 5,5 χρόνια ο νόστος για την πατρίδα και η έλλειψη της οικογένειάς μου και ιδιαίτερα του αδερφού μου με τράβηξε πίσω.
Ποιος ήταν ο λόγος που αποφάσισες να συμμετάσχεις στο MasterChef;
Λείποντας πολλά χρόνια από την Ελλάδα είχα χαλαρώσει τις γνωριμίες μου με τον κόσμο του επαγγέλματος, ήμουν εκτός “πιάτσας”! Παράλληλα ήθελα να δοκιμάσω τον εαυτό μου σε κάτι τόσο διαφορετικό.
Τι κέρδισες από τη συμμετοχή σου στο παιχνίδι εκτός από την αναγνωσιμότητα που απέκτησες;  
Κέρδισα καταρχάς όμορφες εμπειρίες και αναμνήσεις που θα κρατήσω για όλη μου τη ζωή. Επιπλέον, κέρδισα μια μοναδική μαγειρική εμπειρία που δεν θα μου δοθεί πουθενά αλλού η ευκαιρία να ξαναζήσω! Σίγουρα οι συνθήκες μαγειρέματος δεν έχουν να κάνουν σε καμία περίπτωση με τις πραγματικές συνθήκες σε μια επαγγελματική κουζίνα, όμως, σε κάνουν να σκεφτείς «out of the box» και σίγουρα κάτι μου προσέθεσε μαγειρικά όλη αυτή η υπόθεση. Πολύ σημαντική η κριτική των 3 Chef και όχι μόνο. Στις πραγματικές κουζίνες η πίεση του χρόνου συνήθως δεν αφήνει περιθώρια για εποικοδομητική κριτική! Το γεγονός ότι είχαμε στην διάθεσή μας όλη αυτή την πληθώρα πρώτων υλών και εξοπλισμού μας έκανε όλους να «ξεκλειδώσουμε» τις μαγειρικές μας δυνατότητες σε πολλά επίπεδα.
Φίλους έκανες στο MasterChef; 
Είναι πολύ λίγα τα άτομα που δεν κράτησα επαφές μέσα από τον διαγωνισμό, όμως είναι κάποιοι που ήρθαμε τόσο κοντά που η επικοινωνία μας είναι σχεδόν καθημερινή υπόθεση. Ο Αργύρης, ο Τίμος, ο Βασίλης, αλλά και ο Κώστας ο Σεφερίδης και ο Σελίμ, είναι από τα άτομα που εγώ έχω κρατήσει τις καλύτερες επαφές. Έχω καλή σχέση και με το Χρήστο, με τον οποίο στην αρχή φάνηκε ότι είχαμε μεγάλη κόντρα. Πλέον είμαστε εκτός διαγωνισμού και δεν υπάρχουν ούτε μπλε ούτε κόκκινες ομάδες παρά μόνο μια ομάδα με το χρώμα της φιλίας! Σίγουρα θα δού-με και συνεργασίες μεταξύ όσων συμμετείχαν στο MASTERCHEF !
Ανάμεσα σε μαγειρική και ζαχαροπλαστική τι θα διάλεγες και γιατί;
Αγαπώ λίγο περισσότερο τη ζαχαροπλαστική, γιατί είναι πιο δημιουργική, είναι πιο ξεκάθαρη σαν δουλεία και δεν σου δίνει περιθώρια να ξεγελάσεις και κρυφτείς πίσω από μαγειρικά κολπάκια. Είναι πολύ πιο τεχνική και επειδή είμαι άνθρωπος της τάξης, της μαγειρικής συνέπειας και μου αρέσει να ακολουθώ συνταγές μέχρι να τις κατανοήσω τόσο καλά που να μπορώ να παίξω με αυτές, η μοντέρνα ζαχαροπλαστική είναι κάτι που με γοητεύει ιδιαίτερα!
Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη
μεταξύ μας οι Σερραίοι,
τόσο μεταξύ των επιχειρηματιών όσο και
σχετικά με τη στήριξη  τοπικών παραγωγών.
Στις  Σέρρες είμαστε καλοφαγάδες με πολλά σημεία εστίασης εντός και εκτός πόλης. Πώς σου φαίνεται η  σημερινή επαγγελματική σερραϊκή κουζίνα;
Οπωσδήποτε είμαστε καλοφαγάδες ή τουλάχιστον έτσι μας αρέσει να λέμε! Όποιον Σερραίο και να ρωτήσεις θα σου πει ότι του αρέσει το καλό φαγητό αλλά δυσκολεύεται να τολμήσει τόσο να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό όσο και να βάλει το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει μια καλή πρώτη ύλη. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω να πληρώσει κάποιο όνομα, κάποιο brand ή κάτι το εξεζητημένο γαστρονομικά, αλλά την καλή ποιοτική πρώτη ύλη. Λατρεύω τα σερραϊκά σουβλατζίδικα, τα όποια πάντα επισκέπτομαι, όταν έρχομαι στην πόλη μου αλλά χαίρομαι περισσότερο αν δω ένα νέο εστιατόριο να ανοίγει παρά ένα ακόμα σουβλατζίδικο. Εκεί, που θεωρώ ότι έχουμε ακόμα δρόμο από την πλευρά των επιχειρήσεων στις Σέρρες δεν είναι τόσο το τι θα βγάλεις στον πελάτη σου να φάει αλλά στο πώς θα τον προσεγγίσεις και πώς θα του φερθείς αλλά και στις σχέσεις μεταξύ των ιδίων των επιχειρηματιών. Νομίζω πως οι επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται τον όρο ανταγωνιστικότητα πολύ διαφορετικά από αυτό που εγώ έχω μάθει. Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη  μεταξύ μας οι Σερραίοι, τόσο μεταξύ των επιχειρηματιών όσο και σχετικά με τη στήριξη  τοπικών παραγωγών που έχουν κάνει σημαντικά άλματα τα τελευταία χρόνια. Μέσα από εκεί θα μπορούσε να σφυρηλατηθεί η τοπική γαστρονομική ταυτότητα, η οποία για την ώρα ορίζεται μόνο από τον ακανέ, τη μπουγάτσα, και τα σουβλάκια. Έχουμε τοπικές συνταγές που τείνουν να χαθούν στις κουζίνες των γιαγιάδων μας. 
Σκέφτεσαι να επιστρέψεις στις Σέρρες και να δραστηριοποιηθείς επαγγελματικά εδώ;
Ίσως έρθω κάποια στιγμή στις Σέρρες να μαγειρέψω, αλλά πρώτα θέλω να βρεθώ στο κέντρο των εξελίξεων, να χτίσω κι άλλο το επαγγελματικό μου προφίλ και αργότερα να επι-στρέψω με τα καλυτέρα εφόδια στον τόπο μου.
Υπάρχουν «μυστικά» που τα κρατά ένας σεφ μόνο για τις δικές του συνταγές; 
Τα μυστικά ανήκουν στο παρελθόν ή στους μάγειρες που είναι ημιμαθείς και ανασφαλείς. Η πληροφορία όπως και το ίδιο το φαγητό, είναι για να τα μοιράζεσαι. Μόνο έτσι πά-ει ο κόσμος μπροστά, διαφορετικά μένουμε στάσιμοι. 
Τελικά, η κουζίνα είναι αγάπη; Είναι επάγγελμα; Είναι ταλέντο; Τι είναι; 
Είναι μια συνταγή που αποτελείται από αγάπη, ταλέντο, αφοσίωση, επαγγελματισμό και επιστήμη. Δεν αρκεί να πεις «μου αρέσει η μαγειρική, την αγαπώ», άρα είμαι και καλός στην δουλειά μου. Πρέπει πάνω από όλα να βγάζεις ένα ασφαλές προς κατανάλωση προϊόν.
Πώς ονειρεύεσαι τον Κωνσταντίνο Συμεωνίδη 10 χρόνια μετά;
Δύσκολη ερώτηση. Το μόνο που μπορώ να απαντήσω είναι ότι τον φαντάζομαι υγιή και ευτυχισμένο!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ όλο το Meta Magazino που κυκλοφορεί κάνοντας κλικ στo εξώφυλλo, παρακάτω: 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.