ΚΡΙΚΡΙ: Η ιστορία των 64 χρόνων, η συμβολή στη σερραϊκή κοινωνία – Συνέντευξη του Παναγιώτη Τσινάβου στο meta magazino

ΚΡΙΚΡΙ: Η ιστορία των 64 χρόνων, η συμβολή στη σερραϊκή κοινωνία – Συνέντευξη του Παναγιώτη Τσινάβου στο meta magazino

05.07.18, 08:23

ΚΡΙΚΡΙ: Η ιστορία των 64 χρόνων, η συμβολή στη σερραϊκή κοινωνία – Συνέντευξη του Παναγιώτη Τσινάβου στο meta magazino

Συνέντευξη στο σερραϊκό περιοδικό meta magazino , παραχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΡΙ ΚΡΙ, Παναγιώτης Τσινάβος, και μας μιλάει για την 64 χρονη πορεία της μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας των Σερρών, τις μνήμες, την εξέλιξη, την άνοδο και τη συμβολή στη σερραϊκή κοινωνία .

Δείτε τη συνέντευξη , όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε  στο  meta magazino που κυκλοφορεί:

Παναγιώτης Τσινάβος: Ο ευφυής Σερραίος επιχειρηματίας που κατάφερε να κάνει το «μειονέκτημα» της καταγωγής της επιχείρησής του  – από μία επαρχιακή πόλη – «πλεονέκτημα», αξιοποιώντας το φρέσκο γάλα της περιοχής.Επενδύοντας στην αγνότητα της πρώτης ύλης, εκτόξευσε την μικρή τοπική επιχείρηση της οικογένειάς του και την έχει αναγάγει σε μία από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της Ελλάδας.
Γεύσεις από τις Σέρρες και παγωτά ΚΡΙΚΡΙ! Μεγαλώσαμε με αυτό το όνομα και είμαστε περήφανοι που μεγάλωσε τόσο πολύ και η εταιρεία και έκανε την πόλη γνωστή σε πολλές χώρες…   Τι σας έρχεται πρώτο στην μνήμη από την πορεία αυτή στον χρόνο;
Τους  μικροπωλητές να γυρνούν στην πόλη των Σερρών με τον πάγο και το αλάτι και να φωνάζουν «ΠΑΓΩΤΑ ΚΡΙ ΚΡΙ».Η απόφασή μου να αρνηθώ το διορισμό μου ως καθηγητής και να ενταχθώ στην οικογενειακή επιχείρηση.Πολύ σημαντικό γεγονός ήταν το 1996, τα πρώτα ψυγεία Κρι Κρι που στήσαμε στην Αθήνα.
Το 2003, η είσοδός μας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.Το 2013, η φωτιά που κατέστρεψε ολοσχερώς την παραγωγική μονάδα γιαουρτιού αλλά μεγάλωσε το πείσμα μας και έτσι δημιουργήσαμε από την αρχή ένα εργοστάσιο υψηλών προδιαγραφών, από τα καλύτερα της Ευρώπης.
 
Από ποιον ξεκίνησε η δημιουργία αυτής της επιχείρησης, ποιο ήταν το πρώτο προϊόν που παρήχθη και πώς μετεξελίχθηκε στη διαδρομή του χρόνου;
Η επιχείρηση ξεκίνησε από τον Γιώργο Τσινάβο, όταν  το 1954 άνοιξε ένα μικρό ζαχαροπλαστείο στις Σέρρες, το οποίο παρήγαγε και διέθετε παγωτά και είδη ζαχαροπλαστικής στην πόλη. Το κασάτο,  ήταν το πρώτο παγωτό της Κρι Κρι και γινόταν χειροποίητα από πρόβειο γάλα. Το μίγμα παστεριωνόταν σε ένα παραδοσιακό καζάνι που θερμαινόταν με ξύλα. Αφού κρύωνε το μίγμα, γινόταν παγωτό σε μία παγωτομηχανή, η οποία σαν ψυκτικό μέσο χρησιμοποιούσε πάγο και αλάτι στα εξωτερικά τοιχώματα και περιστρεφόταν χειροκίνητα. Όταν ήταν έτοιμο, το τοποθετούσαν σε μεταλλικές ανοξείδωτες φόρμες με δύο καπάκια πάνω κάτω. Οι φόρμες τοποθετούνταν σε ένα ψυγείο σε στρώσεις πάγου και αλατιού. Όταν μετά από μερικές ώρες το μίγμα πάγωνε, έβαζαν τις φόρμες σε μπεν μαρί (χλιαρό νερό), για να βγουν εύκολα τα καπάκια και ο κορμός του παγωτού τυλιγόταν σε ένα καραμελόχαρτο και έμπαινε ξανά στο ψυγείο να παγώσει και να στεγνώσει. Μετά από 1-2 ώρες ξετύλιγαν τη φόρμα παγωτού από το καραμελόχαρτο και την έκοβαν με μαχαίρι σε φέτες. Τοποθετούσαν τις δύο βάφλες στο παγωτό και τα τύλιγαν χειροποίητα σε συσκευασία φτιάχνοντας το περίφημο κασάτο. Κατόπιν τα κασάτα τοποθετούνταν σε ψυγείο και την άλλη μέρα τα έπαιρναν οι μικρο-πωλητές και τα πουλούσαν στους δρόμους των Σερρών με τα παραδοσιακά καροτσάκια ή τα κασελάκια. Αυτή όλη η χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία ήταν για να παραχθούν 300- 500 κασάτα την ημέρα.
Η επιχείρηση ξεκίνησε από τον Γιώργο Τσινάβο, όταν  το 1954 άνοιξε ένα μικρό ζαχαροπλαστείο στις Σέρρες, το οποίο παρήγαγε και διέθετε παγωτά
και είδη ζαχαροπλαστικής στην πόλη.
 
Το «κασάτο» είναι το παγωτό που όλοι μας γνωρίζουμε κι αγαπάμε. Αυτό μεταφράζεται και αγοραστικά; Είναι το «κασάτο», το παγωτό με τη μεγαλύτερη κατανάλωση; 
Το κασάτο κάποτε ήταν το μοναδικό παγωτό για την Κρι Κρι. Σήμερα είναι ένα από τα 70 προϊόντα της και φυσικά έχει μεγάλη ζήτηση στην τοπική κοινωνία των Σερρών, μιας που ολόκληρες γενιές μεγάλωσαν με το κασάτο.
Στα τελευταία 10 χρόνια η Βιομηχανία ΚΡΙ-ΚΡΙ ανταγωνίζεται άλλες μεγάλες Γαλακτοβιομηχανίες της χώρας με επιτυχία. Ποιοι είναι οι κυρίως παράγοντες που συνετέλεσαν σε αυτό;
Σήμερα η Κρι Κρι αποτελεί το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που μετρά 64 χρόνια επιχειρημα-τικότητας. Καταφέραμε να κάνουμε πλεονέκτημα το μειονέκτημα, το να είμαστε δηλαδή μακριά από το κέντρο της Αθήνας. Έτσι, αξιοποιήσαμε σαν μοναδικό πλεονέκτημα το φρέσκο γάλα της περιοχής και πλέον σε όλα τα γαλακτοκομικά μας προϊόντα χρησιμοποιείται  100% ελληνικό φρέσκο γάλα ημέρας. Στηριχθήκαμε στους ανθρώπους μας, μιας που θεωρούμε ότι το σημαντικό κεφάλαιο της Κρι Κρι είναι οι άνθρωποί της. Επίσης, επικεντρωθήκαμε στις δύο κατηγορίες, παγωτό και γιαούρτι και στόχος μας ήταν να κατακτήσουμε την πρώτη θέση και στις δύο κατηγορίες. Ήδη, η μάρκα Κρι Κρι κατέχει τη δεύτερη θέση σε όγκο στην ελληνική αγορά παγωτού και γιαουρτιού.
 
Τα προϊόντα της ΚΡΙ-ΚΡΙ ταξιδεύουν και εκτός Ελλάδας. Σε πόσες χώρες μπορούμε να τα βρούμε και σε ποιες;
Το ελληνικό γιαούρτι είναι ένα από τα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα προϊόντα παγκοσμίως. Το μέγεθος του ελληνικού  γιαουρτιού σε αξία στην Ευρώπη ξεπερνά το €1 δισ. Σήμερα, η Κρι Κρι εξάγει σε πάνω από 24 χώρες με πιο σημαντικές αγορές την Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο. Οι εξαγωγές συμμετέχουν στις συνολικές πωλήσεις της εταιρείας με ποσοστό άνω των 30%, ποσοστό που φανερώνει ξεκάθαρα τον εξαγωγικό μας χαρακτήρα και τη δυναμική μας επέκταση στις ευρωπαϊκές αγορές. Η μέση ετήσια αύξηση των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια ήταν πάνω από 24%.
Το 2013, η φωτιά
κατέστρεψε ολοσχερώς
την παραγωγική μονάδα
γιαουρτιού αλλά μεγάλω-
σε το πείσμα μας και έτσι
δημιουργήσαμε από την
αρχή ένα εργοστάσιο
υψηλών προδιαγραφών,
από τα καλύτερα
της Ευρώπης.
 
Η Γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ-ΚΡΙ είναι ο μεγάλος αιμοδότης της τοπικής μας οικονομίας. Η κοινωνία των Σερρών σάς το αναγνωρίζει αυτό;
Μέσα από την ιστορία των 64 ετών της Κρι Κρι, η προσήλωση και η πειθαρχία στις αξίες μας, όπως ήθος, συνέπεια, τιμιότητα, σεβασμός, μας οδήγησαν σε στενές σχέσεις με την τοπική κοινωνία. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι την περίοδο 2012-2017 συνεισφέραμε:
-€19 εκατ. στα φορολογικά έσοδα του κράτους
-€14 εκατ. στα ασφαλιστικά ταμεία
-€47 εκατ. σε μισθούς
Συλλέγουμε από το Νομό μας ετήσια πάνω από 30 εκατ. λίτρα φρέσκο γάλα ενισχύοντας την τοπική παραγωγή.
Πάνω από 400 άτομα της περιοχής μας εργάζονται στην επιχείρηση της Κρι Κρι
Πάνω από €50 εκατ. επενδύσεις υλοποιούνται από το 2003-2018 δίνοντας εργασία σε πολλά τοπικά συνεργεία της περιοχής μας.
Γάλα, γιαούρτι και παγωτό ΚΡΙ-ΚΡΙ. Ποιο προϊόν θεωρείται πιο προσοδοφόρο και για ποιο εσείς, προσωπικά υπερηφανεύεστε; –
Το παγωτό ήταν το πρώτο προϊόν που δημιούργησε την Κρι Κρι και επέκτεινε τη δραστη-ριότητά της κάνοντας την γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Το γιαούρτι όμως ήταν η νέα δραστηριό-τητα που την αναδεικνύει πλέον παγκόσμια.
 
Επικεντρωθήκαμε στις
δύο κατηγορίες, παγωτό
και γιαούρτι με στόχο
να κατακτήσουμε
την πρώτη θέση
και στις δύο κατηγορίες.
Ήδη, η Κρι Κρι κατέχει
τη δεύτερη θέση
σε όγκο στην ελληνική
αγορά παγωτού
και γιαουρτιού.
 
Ζείτε και μένετε στην πόλη των Σερρών. Υποστηρίζετε με την παρουσία σας την τοπική κοινωνία. Σκεφτήκατε ποτέ να μεταφέρετε την επιχείρησή σας αλλού ή να μετακομίσετε σε άλλη πόλη;
Οι παραγωγικές μονάδες καθώς και η Διοίκηση της επιχείρησης έχουν έδρα τις Σέρρες. Το Εμπορικό Τμήμα, δηλαδή πωλήσεις και Marke-ting έχουν έδρα την Αθήνα σε ιδιόκτητες εγκατα-στάσεις μιας που το 50% της αγοράς συγκεν-τρώνεται στην Αττική και φυσικά οι περισσότεροι συνεργάτες μας, όπως διαφημιστικές εταιρείες και εταιρείες δημοσίων σχέσεων, καθώς και μεγάλοι πελάτες μας εδρεύουν στην Αθήνα. Με τη νέα τεχνολογία πλέον, η επικοινωνία έγινε πολύ πιο προσιτή μέσω Teleconference. Επομένως, δεν έχει νόημα να αλλάξουμε έδρα μια που θα συνεχίσουμε να παράγουμε τα προϊόντα μας στις Σέρρες αξιοποιώντας το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, το άφθονο φρέσκο γάλα της περιοχής. Τα προϊόντα μας θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν σε όλα τα σημεία της Ελλάδος αλλά και του κόσμου.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ όλο το Meta Magazino που κυκλοφορεί κάνοντας κλικ στo εξώφυλλo, παρακάτω: 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.