ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Συνονθύλευμα μικροπολιτικής σκοπιμότητας & εχθρότητας στην Αυτοδιοίκηση ο «Κλεισθένης»

ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Συνονθύλευμα μικροπολιτικής σκοπιμότητας & εχθρότητας στην Αυτοδιοίκηση ο «Κλεισθένης»

12.07.18, 18:22

ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Συνονθύλευμα μικροπολιτικής σκοπιμότητας & εχθρότητας στην Αυτοδιοίκηση ο «Κλεισθένης»

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης πραγματοποίησε Ομιλία στην Ολομέλεια της Τετάρτης 11.7.2018 στη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών: «Μεταρρυθμίσεις του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι».

Στην αρχή της Ομιλίας του, ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι: «Είναι νωπές ακόμη οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη μνήμη μας, οι μεγαλεπήβολες εκείνες: ότι «θα είναι η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κάθε λέξη του Συντάγματος». Δυστυχώς, από αυτές τις εξαγγελίες, η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πέρασε στην άλλη άκρη: στον απόλυτο ευτελισμό του θεσμού της δημοκρατίας μας μέσω της χειραγώγησης και εργαλειοποίησης των θεσμών μ’ έναν και μοναδικό σκοπό: τα μικροκομματικά σας οφέλη, τις πολιτικές σας σκοπιμότητες. Αυτό είναι ξεκάθαρο και στο παρόν νομοσχέδιο. Και αυτό γιατί; Επειδή, η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει πλήρη επίγνωση ότι δεν μπορεί να παρέμβει στην τοπική αυτοδιοίκηση και με αυτό το σχέδιο νόμου προσπαθεί να τη διαλύσει. Και το ότι δεν έχει παρέμβαση στην τοπική αυτοδιοίκηση αποδεικνύεται επίσης, και από έναν άλλον χαρακτηρισμό του Πρωθυπουργού για τους εκλεγμένους δημάρχους, χαρακτηρίζοντάς τους ως «βλαχοδημάρχους». Αυτό από μόνο του σηματοδοτεί ότι η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μηδενική κοινωνική παρέμβαση στο χώρο της αυτοδιοίκησης και ένδεια στελεχών».

Ακόμα, ο κ. Τζελέπης πρόσθεσε ότι: «Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο συνονθύλευμα μικροπολιτικής σκοπιμότητας και εχθρότητας προς την Αυτοδιοίκηση και νομοτεχνικής ανικανότητας. Γιατί με το παρόν σχέδιο νόμου, η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιχειρεί να οδηγήσει σε πλήρη απορρύθμιση τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να κάνει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που πρέσβευε ο Κλεισθένης, ο μεγάλος αυτός μεταρρυθμιστής της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Για αυτό και αδικείτε τον Κλεισθένη όταν χρησιμοποιείτε το όνομά του στο παρόν νομοσχέδιο. Μάλλον, τον «Νέρωνα» θα έπρεπε να είχατε χρησιμοποιήσει, για να ονοματίσετε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Το παρόν σχέδιο νόμου, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν αποτελεί μεταρρύθμιση, αλλά απορρύθμιση. Παρά το γεγονός ότι εσάς σας αρέσει μονίμως και διαρκώς να ζείτε ένα δικό σας παραμύθι, γιατί νομίζετε ότι πλέον σας πιστεύει ο κόσμος. Για να λέμε, όμως, τα πράγματα με το όνομά τους, ό,τι μεταρρύθμιση έχει γίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού έχει γίνει από Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και όλα τα νομοθετήματα του ΠΑΣΟΚ αγκαλιάστηκαν και από τους αυτοδιοικητικούς και από τον λαό: «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ», «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», Β΄ βαθμός Αυτοδιοίκησης. Γιατί η μεγάλη μας διαφορά, είναι ότι εμείς είχαμε γνώση και εμπειρία και πάντα αφουγκραζόμασταν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνικών και τις κάναμε πράξη. Δεν αποτελούσε για εμάς βασική έννοια να εξασφαλίσουμε μικροκομματικά οφέλη, αλλά να κάνουμε πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό τον Θεσμό της Αυτοδιοίκησης».

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής ανέφερε ότι: «Το σύστημα της «απλής» και «δόλιας αναλογικής» που εισάγετε, προωθεί μειοψηφίες, καθιστά όμηρο τον Δήμαρχο και μη λειτουργικό τον Δήμο. Υπονομεύετε με κάθε τρόπο την τοπική δημοκρατία με την εύνοια των μειοψηφιών, με τη δυνατότητα των μετακινήσεων και της κινητικότητας. Έτσι θα δούμε σε τοπικό επίπεδο να ενισχύεται η «Δημοκρατία της Μειοψηφίας». Ως προς τον τρόπο δε της εκλογής του Δημάρχου με το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα οι Δήμαρχοι θα εκλέγονται μεν με ενισχυμένη πλειοψηφία, αλλά από την άλλη πλευρά θα έχουν ρόλο διακοσμητικό και όχι ουσιαστικό. Το είπατε και εσείς. Δεν θα ψηφίζει ο Δήμαρχος. Θα είναι απλά «εκτελεστικός». Να σας πω κύριε Υπουργέ, τι θα κάνει; Στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα είναι διαπραγματευτής μεταξύ των μειοψηφιών, αν θα μπορέσει ποτέ να περάσει κάποια απόφαση από το δημοτικό του συμβούλιο. Η πολλάκις διακηρυσσόμενη από σας «συναίνεση-συνέργια-συνεργασία» σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιβληθεί από ένα Νόμο, όπως ο συγκεκριμένος, αλλά αποτελεί σύστοιχο στοιχείο της συνολικότερης πολιτικής κουλτούρας και της παιδείας και αγωγής ενός λαού. Ο Δήμαρχος θα είναι έτσι έρμαιο των μειοψηφιών που θα τον εμποδίζουν να εφαρμόζει το πρόγραμμα για το οποίο τον επέλεξαν οι δημότες με αυξημένη πλειοψηφία, γεγονός, άκρως αντισυνταγματικό, αφού αναιρεί τη λαϊκή βούληση όπως αυτή εκφράζεται στις εκλογές. Τα δε δημοτικά συμβούλια θα αδυνατούν να λάβουν κρίσιμες και σοβαρές αποφάσεις, όπως π.χ.: για τον καθορισμό των τελών και εσόδων, ρυθμίσεις κανονιστικού περιεχομένου. Και όλα αυτά θυσιάζονται στο βωμό των τοπικών μικροπολιτικών διαμαχών και εγωισμών».

Επιπροσθέτως, ο κ. Τζελέπης τόνισε ότι: «Η ακυβερνησία πρέπει να θεωρείται δεδομένη, παρά τις όποιες θεωρητικές διαβεβαιώσεις σας, αφού στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται πουθενά σαφές εκλογικό μέτρο 3% ή 5% για την είσοδο μιας παράταξης στα δημοτικά συμβούλια. Ακραία στοιχεία, ευκαιριακές συμμαχίες, με σκοπό την άλωση των θεσμών και την ικανοποίηση πρόσκαιρων προσωπικών συμφερόντων, λαϊκίστικες και αντιδημοκρατικές απόψεις θα έχουν περισσότερη ισχύ από τις δημοκρατικές πλειοψηφίες που συνιστούν τον πυλώνα των δημοκρατικών πολιτευμάτων, κάτι που σε καμία χώρα του κόσμου δεν γίνεται. Η απορρύθμιση και η ακυβερνησία που θα υπάρξουν στην Αυτοδιοίκηση θα είναι πρωτοφανείς. Πρωτοφανείς θα είναι και ευθύνες και δεν θα ανήκουν στους δήμους, αλλά στο νομοθέτη. Εσείς, όμως, θα έχετε δραπετεύσει, για να διαχειριστείτε αυτό το έκτρωμα που δημιουργείτε. Αυτό το νόημα, άλλωστε, έχει και η τροπολογία των δεκαεπτά συναδέλφων κατ’ εντολή σας, για να γίνουν οι εκλογές το Μάιο του 2019. Ο στόχος σας είναι ένας: τετραπλές εκλογές. Θα χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα! Άλλωστε, αυτό θέλετε, αυτό επιδιώκετε».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Βουλευτής επεσήμανε: «Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στις κοινότητες. Κάνετε μεταφορά πόρων στις κοινότητες και θα συμφωνήσουμε μαζί σας στο συγκεκριμένο άρθρο. Δεν κάνετε, όμως, ουσιαστικά μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων, αλλά απλώς αλλάζετε το εκλογικό σύστημα και κάνετε μια ομοσπονδοποίηση κοινοτήτων στο δήμο, κάτι που γυρίζει πολλά χρόνια πίσω την Αυτοδιοίκηση. Περιμέναμε να δούμε ένα νομοσχέδιο, που πραγματικά θα έκανε άλματα και θα έδινε επιπρόσθετες αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση με αποκέντρωση, με επιπλέον μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων, και μάλιστα μια Αυτοδιοίκηση, η οποία θα πρωτοστατούσε στην κοινωνική πολιτική και το κράτος πρόνοιας. Αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτά που πραγματικά έχει ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση και γι’ αυτό και δεν το ψηφίζουμε».

Δείτε το βίντεο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.