ΣEΞ: Πώς το άγχος επηρεάζει τη γονιμότητα

ΣEΞ: Πώς το άγχος επηρεάζει τη γονιμότητα

ΣEΞ: Πώς το άγχος επηρεάζει τη γονιμότητα

ANTRAS

 

Το άγχος και η ψυχολογική πίεση μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες στη υγεία μας γενικότερα, συμπεριλαμβανομένης και της ανδρικής υπογονιμότητας. Πρόσφατη μελέτη συμπεριλάμβανε 193 άνδρες, ηλικίας 38-49 ετών, οι οποίοι αξιολογήθηκαν αναφορικά με γεγονότα που οδηγούν σε άγχος στη δουλειά και στην καθημερινή ζωή.

Η αξιολόγηση έγινε με τη χρήση μίας υποκειμενικής και αντικειμενικής κλίμακας. Δείγματα σπέρματος που ελήφθησαν από κάθε συμμετέχοντα αναλύθηκαν από τεχνικούς του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας αναφορικά με τη μορφολογία, κινητικότητα και συγκέντρωση σπερματοζωαρίων. Οι άνδρες που ανέφεραν ότι βίωσαν αγχώδη γεγονότα στην προσωπική τους ζωή, παρουσίασαν εξασθένηση της γονιμότητας, ενώ το άγχος στην επαγγελματική ζωή δεν κατέδειξε καταστροφική επίπτωση στην ποιότητα του σπέρματος. Ωστόσο, το εργασιακό άγχος βρέθηκε να οδηγεί σε μείωση επιπέδων τεστοστερόνης.

«Οι άνδρες που βιώνουν άγχος είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις σπερματοζωαρίων στο σπερματικό υγρό, και το σπέρμα που διαθέτουν έχει μεγλύτερες πιθανότητες να είναι παραμορφωμένο ή διαταραγμένης κινητικότητας» δηλώνει ο Dr. Pam Factor-Litvak, κύριος συγγραφέας και Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας στο Mailman School of Public Health. Αυτά τα ελλείμματα θα μπορούσαν να συσχετισθούν με προβλήματα υπογονιμότητας».

Πηγή: boro.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.