ΑΓΡΟΤΕΣ: Έρχονται εξελίξεις στην εξίσωση των δικαιωμάτων

ΑΓΡΟΤΕΣ: Έρχονται εξελίξεις στην εξίσωση των δικαιωμάτων

epidotiseis-agrotikes

ΑΓΡΟΤΕΣ: Έρχονται εξελίξεις στην εξίσωση των δικαιωμάτων

Κεφαλαιώδους σηµασίας αναµένεται να αποδειχθούν το επόµενο διάστηµα οι επιλογές που κυοφορούνται αυτό τον καιρό σχετικά µε τη διαχείριση των κοινοτικών δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης, δηλαδή, το λεγόµενο τσεκ, ένα χρηµατοδοτικό µέσο ύψους 1,8 δισ. ευρώ το οποίο επηρεάζει σε σηµαντικό βαθµό τις εξελίξεις στον αγροτικό χώρο.

Με δεδοµένη την πολιτική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης για κατάργηση κατ’ ουσία των ιστορικών δικαιωµάτων, αυτό που µένει να γίνει γνωστό, είναι κατ’ αρχήν ο τρόπος µε τον οποίο θα γίνει αυτό και ο χρόνος µέσα στον οποίο θα ξεδιπλωθεί ως εθνική επιλογή που δεν θα αντιστρατεύεται το υπάρχον θεσµικό πλαίσιο της ΚΑΠ.Σηµειωτέον ότι από τις Βρυξέλλες υπάρχει αυτοσυγκράτηση στα θέµατα που συνδέονται µε την εκ νέου αναθεώρηση της ΚΑΠ και όπως ανέφερε σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ η Agrenda το περασµένο Σάββατο, όλο και ενισχύονται οι φωνές που υποστηρίζουν ότι υπό τις παρούσες περιστάσεις δεν θα ήταν ιδιαιτέρως χρήσιµη µια εκ νέου µεταρρύθµιση του υπάρχοντος θεσµικού πλαισίου.

Η πλατεία Βάθη από την άλλη αλλά και η κυβέρνηση γενικότερα, δείχνουν να εκτιµούν ότι ακόµα και οι ισχύουσες σήµερα αρχές της ΚΑΠ αφήνουν στην εθνική κυβέρνηση το περιθώριο, εποµένως και το δικαίωµα να αντιµετωπίσει µε διαφορετικό τρόπο την υπόθεση που συνδέεται µε τη σύγκλιση των δικαιωµάτων και να εξισώσει στην ουσία το επίπεδο άµεσης ενίσχυσης των παλιών δικαιούχων (κατόχων ιστορικών δικαιωµάτων) µε αυτά των νεοεισερχόµενων στο αγροτικό επάγγελµα ή και ευρύτερα στην αγροτική παραγωγή.

Παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός προσανατολισµός δείχνει να έχει έντονα «πελατειακά» κίνητρα, καθώς εκτιµάται ότι οι µεγάλοι κατά βάση σε ηλικία κάτοχοι ιστορικών δικαιωµάτων δύσκολα θα προσεταιρισθούν τις ιδέες της Κουµουνδούρου, την ίδια στιγµή η εξίσωση των δικαιωµάτων δείχνει να βρίσκει πρόσφορο έδαφος στις νέες κυρίως γενιές αγροτών, ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας και ιδεολογικών πεποιθήσεων.

Άλλωστε, µε αναπτυξιακή οπτική, τα ιστορικά δικαιώµατα εξαρχής δεν δικαίωσαν απόλυτα τους εµπνευστές του «µοντέλου», ενώ µε τον καιρό αυξάνουν τις στρεβλώσεις στο σύστηµα της αγροτικής παραγωγής, δυσκολεύουν την απελευθέρωση του αγροτικού επαγγέλµατος, θολώνουν τον προσανατολισµό στην αγορά και συντηρούν ένα πλέγµα λειτουργίας του αγροτικού τοµέα µε χαµηλές προσδοκίες. Χαρακτηριστικό παράδειγµα τα λεγόµενα «µισακά» όπου ιδιοκτήτες και διαχειριστές αγροτικής γης περιπλέκονται εδώ και χρόνια σε µια συνεργασία που έχει ως θεµέλιο λίθο τα ιστορικά δικαιώµατα και όχι την αγροτική ανάπτυξη.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και περιπτώσεις διαδόχων ιστορικών δικαιωµάτων που έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο τις χρηµατοδοτικές δυνατότητες και έχουν δηµιουργήσει αξιοζήλευτες αγροτικές εκµεταλλεύσεις οι οποίες καλώς αµείβονται σήµερα και µ’ αυτό το bonus.
Άµεση σύγκλιση σε κλαδική βάσηΠολιτικά η κυβέρνηση επιχειρεί να εξισορροπήσει τα πράγµατα, αντισταθµίζοντας τις όποιες απώλειες των παλιών δικαιούχων από την κατάργηση των ιστορικών µε την ενίσχυση του θεσµού του κατά κύριο επάγγελµα αγρότη, επί του οποίου οι θέσεις µεταξύ κυβερνητικών στελεχών και κυβερνητικών εταίρων διαφοροποιούνται. Ίσως όλη αυτή η υπόθεση να είναι ένα από τα µεγαλύτερα «αγκάθια» που θα κληθεί να αντιµετωπίσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα στις 10 και 11 Οκτωβρίου.

Επί του πρακτέου ωστόσο, να αναφερθεί ότι πέραν των τελευταίων δηλώσεων του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου που κάνουν λόγο για την ανάγκη άµεσης σύγκλησης των δικαιωµάτων, ειδικά σε κλαδική βάση (αυτό υπονοεί κατάργηση των ιστορικών δικαιωµάτων), ο γενικός γραµµατέας Χαράλαµπος Κασίµης έχει τρέξει ήδη τις διαδικασίες για την ανάθεση του έργου «Σύµβουλος για την Προετοιµασία Υποστήριξης και Εφαρµογής νέας ΚΑΠ», µε προτιµητέο ανάδοχο το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου. Παράλληλα, όπως ο ίδιος δηλώνει στην Agrenda, οι προτάσεις θα τεθούν σε διαβούλευση.
Ανοιχτό ενδεχόμενο να μειωθούν κοινοτικοί πόροι λέει ο Αποστόλου

Με ένα σχέδιο για την αξιοποίηση της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής Λάρισας, δεσµεύσεις για ένταξη και των µέχρι τώρα επιλαχόντων στο πρόγραµµα Νέων Αγροτών, επαναβεβαίωση των πληρωµών που αφορούν προκαταβολή ενιαίας ενίσχυσης 2017 και αγροτικό πετρέλαιο 2015, καθώς και χαλαρές αναφορές για υπό συζήτηση βελτιώσεις σε φορολογικούς συντελεστές (ενδεχοµένως των συνεταιρισµένων αγροτών) και ασφαλιστικές εισφορές (νέο εισοδηµατικό πλαφόν) προσέρχεται, όπως όλα δείχνουν, την ερχόµενη εβδοµάδα για το Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Λάρισα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μια ιδέα από το πνεύµα στο οποίο θα κινηθούν οι πρωθυπουργικές θέσεις και εξαγγελίες, ειδικότερα σε ότι αφορά τον αγροτικό τοµέα, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου µε δηλώσεις του σε θεσσαλικό τηλεοπτικό σταθµό, αφήνοντας παράλληλα να καλλιεργηθεί ένα κλίµα ανησυχίας στις τάξεις των αγροτών, αναφορικά µε τις επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ και τον κίνδυνο συρρίκνωσης του προϋπολογισµού της, κυρίως λόγω του Brexit.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε προβληµατισµένος για την τύχη των επιδοτήσεων µε τη νέα ΚΑΠ που θα εφαρµοστεί από το 2020 και µετά, λέγοντας, ότι η χώρα µας λαµβάνει κατά µέσο όρο 52 ευρώ το στρέµµα, όταν άλλες χώρες της ανατολικής και της κεντρικής Ευρώπης λαµβάνουν κάτω από 26 ευρώ. Αυτά τα επίπεδα επιδοτήσεων, είπε, είναι δύσκολο να διατηρηθούν µε δεδοµένο ότι υπάρχει και το Βrexit που θα αφαιρέσει σηµαντικούς πόρους από το ευρωπαϊκό γεωργικό ταµείο.

Κάτι αντίστοιχο είχε περιγράψει πριν λίγες ηµέρες και στην εκδήλωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, µε θέµα: «Ο ρόλος της κτηνοτροφίας στην παραγωγική αΑνασυγκρότηση της χώρας», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα συγκεκριµένα 3,5 δις που παίρνουµε στον αγροτικό χώρο κάθε χρόνο προέρχονται από ένα ταµείο στο οποίο συµβάλλουν όλες οι χώρες της ΕΕ και στη σχέση αυτή η χώρα µας είναι κερδισµένη, αφού για το ένα ευρώ που δίνει παίρνει πολλαπλάσια. Είµαστε χώρα µε την υψηλότερη κοινοτική ενίσχυση 50 ευρώ εµείς, 26 ευρώ ο µέσος όρος».

πηγή: agronews.gr (Γιάννης Πανάγος)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.