OIKONOMIA: 10 βήματα για να μειωθεί η ποσότητα του φαγητού που πετάμε στα σκουπίδια

OIKONOMIA: 10 βήματα για να μειωθεί η ποσότητα του φαγητού που πετάμε στα σκουπίδια

fagito01.11.17, 20:28

OIKONOMIA: 10 βήματα για να μειωθεί η ποσότητα του φαγητού που πετάμε στα σκουπίδια

Πώς να σταματήσεις μια από τις μεγαλύτερες σπατάλες στον πλανήτη και στο ψυγείο σου

1. Για να φτάσει κανείς να ελέγχει την ποσότητα φαγητού που πετάει στα σκουπίδια πρέπει να έχει προηγηθεί η αφύπνισή του περιβαλλοντικώς, να ξέρει ότι θέλει να προστατέψει το περιβάλλον με κάθε τρόπο.

2. Ο σωστός καταναλωτής είναι ο ηθικός καταναλωτής, που γνωρίζει τι τρόφιμα θέλει, από πού τα προμηθεύεται, ξέρει την ποιότητά τους και την ποσότητα που θέλει να καταναλώσει.

3. Εφόσον επιλέξει από πού θα ψωνίσει, χρησιμοποιεί λίστα με όσα χρειάζεται για τις επόμενες 3 ημέρες. Έτσι, θα καταναλώσει ακριβώς αυτά που χρειάζεται, διατηρώντας τα σε καλή ποιότητα.

4. Απαραίτητη είναι η σωστή ταξινόμηση των τροφίμων σε ντουλάπια και ψυγείο. Βγάζει μπροστά οτιδήποτε έχει κοντινή ημερομηνία λήξης και στο βάθος τα υπόλοιπα.

5. Δεν τοποθετεί πολύ κοντά τρόφιμα που είναι επιβλαβή το ένα για το άλλο, π.χ. δεν βάζουμε τις φράουλες κοντά σε λεμόνια, γιατί τα δεύτερα έχουν οξύ που τις καταστρέφει πολύ γρήγορα.

6. Μαγειρεύει αυστηρά την ποσότητα που θα καταναλώσει άμεσα.

7. Κάνει ανακύκλωση συσκευασιών και τροφίμων, έτσι ώστε τα τρόφιμα να μπορούν να διαχωριστούν στα απόβλητα από το υλικό που είναι ανακυκλώσιμο.

8. Αν έχει κήπο ή μικρό μποστάνι, μπορεί εύκολα να κάνει κομποστοποίηση υπολειμμάτων από φρούτα και λαχανικά.

9. Αν του περισσεύει φαγητό, το αξιοποιεί έξυπνα και δημιουργικά την επόμενη ημέρα.

10. Αν δεν έχει καθόλου όρεξη να το ξαναμαγειρέψει, το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να το δώσει σε κάποιον άνθρωπο στο κοντινό του περιβάλλον που το έχει ανάγκη. Πολλές φορές, ακόμη και ο γείτονάς μας χρειάζεται ένα πιάτο φαγητό και μπορεί να ντρέπεται να το ζητήσει.

Συμβουλές

Πιστεύουμε πως το φαγητό είναι κουλτούρα και ενώνει τους ανθρώπους. Σεβόμαστε ό,τι μας προσφέρει η ελληνική γη και θαυμάζουμε τους ανθρώπους εκείνους που δουλεύουν σκληρά, με μεγάλο πάθος και αγάπη, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε φαγητό στο τραπέζι. Σε καμία περίπτωση δεν δίνουμε ό,τι φαγητό μας περισσεύει στα κατοικίδιά μας, μπορεί να τα βλάψει. Αν ζούμε στην επαρχία, μπορούμε να πληροφορηθούμε πού υπάρχουν φάρμες και τι είδους φαγητό δέχονται. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία και έξυπνες εφαρμογές για να αξιοποιούμε σωστά την τροφή μας. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές για foodpairing και για αξιοποίηση της τροφής και δεν χρειάζεται να είναι κανείς masterchef για να τις γνωρίζει.

Ποσοστά

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, 1,3 δισ. τόνοι τροφής παγκοσμίως καταλήγουν στα σκουπίδια, ενώ υπολογίζεται ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ετησίως πετιούνται πάνω από 45 εκατομμύρια τόνοι τροφής. Παράλληλα, κάθε χρόνο ένας Ευρωπαίος σπαταλάει 179 κιλά τροφής, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα μια τετραμελής οικογένεια στην Ελλάδα πετάει στα σκουπίδια 120 κιλά φαγητό. Επίσης, στη χώρα μας η σπατάλη τροφίμων αφορά στο μεγαλύτερο ποσοστό της φρούτα, λαχανικά και ψωμί, εξαιτίας της μικρής διάρκειας ζωής αυτών των τροφών και της αναλογικά φθηνότερης τιμής τους.

Πηγή: lifo.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.