ΥΓΕΙΑ: Οι απαντήσεις στις 12 πιο συχνές απορίες για τον Καρκίνο του Μαστού

ΥΓΕΙΑ: Οι απαντήσεις στις 12 πιο συχνές απορίες για τον Καρκίνο του Μαστού

STITHOS1

06.11.17, 20:33

ΥΓΕΙΑ: Οι απαντήσεις στις 12 πιο συχνές απορίες για τον Καρκίνο του Μαστού

ι έρευνες τα επιβεβαιώνουν ξανά και ξανά: Ο Καρκίνος του Μαστού αν προληφθεί σε πρώιμο στάδιο, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το 90% της πλήρους ίασης βασίζεται στην έγκαιρη διάγνωση. Μία στις οχτώ γυναίκες θα εκδηλώσουν μία μορφή του κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μόνο το 2% των γυναικών κατορθώνουν να  αναγνωρίσουν στο σύνολό τους τα δέκα πιο κοινά συμπτώματα της νόσου.

Συμπέρασμα; Eίναι μεγάλη κουβέντα να πεις ότι είσαι επαρκώς ενημερωμένη και άρα γνωστικά θωρακισμένη για μια ασθένεια που απαριθμεί περίπου 4.500 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο, μόνο στην Ελλάδα.

Ιδού ορισμένες ερωτήσεις και απαντήσεις που πρέπει να γνωρίζετε:

Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού; Ποιο ρόλο διαδραματίζει η κληρονομικότητα;

Οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι οι εξής: α) Η κληρονομικότητα διαδραματίζει μεγάλο ρόλο και β) Η μακροχρόνια χρήση ορμονών, εφόσον όμως υπάρχει υπόστρωμα.

Το κάπνισμα, το στρες, η κακή διατροφή πόσο επηρεάζουν την εμφάνιση της νόσου;

Όσο επηρεάζουν και τα υπόλοιπα όργανα ή την υγεία μας συνολικά. Δεν αποτελούν παράγοντες κακοήθειας. Η κληρονομικότητα παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο.

Η πρώτη εγκυμοσύνη σε προχωρημένη ηλικία πόσο επηρεάζει;

Αυτή καθαυτή καθόλου. Αυτό που επιδρά αρνητικά σε μια εγκυμοσύνη σε προχωρημένη ηλικία, είναι αν αυτή επιτυγχάνεται με εξωσωματική γονιμοποίηση και με λήψη ορμονών σε μεγάλες δόσεις.

Ποιες είναι οι προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε και πόσο συχνά;

Η μαστογραφία, ο υπέρηχος μαστών και η ψηλάφηση μαστών μία φορά το χρόνο.

Πότε πρέπει να ξεκινάει μια γυναίκα τον έλεγχο;

Η ψηλάφηση πρέπει να ξεκινάει από τα 18 έτη. Οι γυναίκες που έχουν ιστορικό κληρονομικότητας πρέπει να υποβάλλονται σε ψηλάφηση και υπέρηχο μαστών από την εφηβεία και μετά. Επίσης δύναται να υποβληθούν σε οποιαδήποτε ηλικία σε μοριακό έλεγχο ο όποιος δείχνει τι πιθανότητες έχει στο μέλλον να προσβληθεί από κακοήθεια στο μαστό. Η μαστογραφία πρέπει να πραγματοποιείται από 38 ετών και πάνω ή νωρίτερα, εφόσον υπάρχει ιστορικό κληρονομικότητας. Ο υπέρηχος μαστών πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τη συχνότητα που θα υποδείξει ο γιατρός.

Πώς πραγματοποιείται ο υπέρηχος μαστού και κάθε πότε πρέπει να γίνεται;

Πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ιατρό, κυρίως ακτινολόγο. Μία φορά το χρόνο ή και συχνότερα, εφόσον συστηθεί από τον θεράποντα ιατρό.

Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν;

Ένα ψηλαφητό ογκίδιο, η ψηλάφηση ανωμαλιών εντός του στήθους, άλγος, δερματικά συμπτώματα εξωτερικής φλεγμονής, όπως ερυθρότητα, πρήξιμο κλπ.

Πρακτικά πώς γίνεται η μαστογραφία;

Πραγματοποιείται εξέταση στον μαστογράφο. Η διαδικασία είναι απλή όπως μιας απλής ακτινογραφίας. Η τελική διάγνωση δίδεται από εξειδικευμένο ιατρό ακτινολόγο.

Σε ποια μέρα του κύκλου πρέπει να γίνεται;

Γίνεται σε οποιαδήποτε μέρα του κύκλου εκτός από τέσσερις ημέρες νωρίτερα της περιόδου, κατά την διάρκεια και τέσσερις ημέρες αργότερα από αυτή. Στις γυναίκες σε κύηση απαγορεύεται.

Ποια η διαφορά της κλασικής από την ψηφιακή μαστογραφία;

Στην ψηφιακή μαστογραφία η διαγνωστική ευκρίνεια είναι μεγαλύτερη και η ακτινοβολία πολύ λιγότερη.

Υπάρχει κίνδυνος από την ακτινοβολία της μαστογραφίας;

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Εκτός από τις γυναίκες που βρίσκονται σε κύηση.

Η αυξητική στήθους αυξάνει την πιθανότητα της εμφάνισης Καρκίνου του Μαστού;

Όχι, δεν υπάρχει τέτοιος συσχετισμός.

πηγή:ladylike.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.