ΞΑΝΘΟΣ: Το σύστημα Υγείας είναι όρθιο & λειτουργικό

ΞΑΝΘΟΣ: Το σύστημα Υγείας είναι όρθιο & λειτουργικό

ksanthos170930

 

14.11.17, 23Q38

ΞΑΝΘΟΣ: Το σύστημα Υγείας είναι όρθιο & λειτουργικό

Την εκτίμηση ότι «η ανάπτυξη δεν μπορεί να αφορά μόνο οικονομικούς δείκτες, οφείλει να εμπεριέχει και ορισμένους κρίσιμους δείκτες κοινωνικής συνοχής και ευημερίας, όπως είναι το να έχεις ένα αξιοπρεπές και αξιόπιστο δημόσιο σύστημα υγείας», εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Στην ομιλία του στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που διεξάγεται από χθες στην Κομοτηνή, ο κ. Ξανθός παρουσίασε τις πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση την τελευταία διετία, υπογραμμίζοντας ότι «η συζήτηση για την κατάρρευση του συστήματος υγείας έχει τελειώσει. Το σύστημα υγείας είναι όρθιο, λειτουργικό, επουλώνει τις πληγές του, αντιμετωπίζει προβλήματα, αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του, διευκολύνει την πρόσβαση των ανθρώπων και ανταποκρίνεται με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό στις πολύ μεγάλες και συσσωρευμένες ανάγκες των ανθρώπων».

Παραδέχθηκε την ύπαρξη προβλημάτων και ελλειμμάτων, αλλά διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει ούτε έλλειμμα πολιτικής βούλησης, ούτε έλλειμμα σχεδιασμού, ούτε έλλειμμα δρομολόγησης των απαραίτητων λύσεων».

Αναφορικά με τις βασικές παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, «με τη στήριξη κατ’ αρχήν του ανθρώπινου δυναμικού του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας», δεδομένου ότι αυτοί είναι που «επωμίζονται την καθημερινή δοκιμασία του συστήματος υγείας», αυτές είναι:

– Η αντιμετώπιση  του θέματος του αποκλεισμού των ανασφάλιστων πολιτών από τις υπηρεσίες υγείας.
– Η στήριξη κατά προτεραιότητα του δημόσιου συστήματος υγείας, η οποία κατά τον κ. Ξανθό δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Σ’ ένα τοπίο (στον τομέα  της Υγείας) που γνωρίζαμε όλοι ότι υπάρχει διαχρονικά πρόβλημα στη χρηστή διαχείριση, όπου υπήρχε ευνοϊκό έδαφος προκλητής ζήτησης, σπατάλης, συναλλαγής με συμφέροντα, διαφθοράς και εκμετάλλευσης του αρρώστου, οφείλουμε να προχωρήσουμε ορισμένες κρίσιμες παρεμβάσεις εξυγιαντικού χαρακτήρα. Να παροχετεύσουμε αποστήματα και να δώσουμε ένα στίγμα ότι δεν υπάρχει πλέον πολιτική ασυλία σ’αυτή τη φαυλότητα», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Το πεδίο της πρωτοβάθμιας φροντίδας, το οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «τη μεγάλη πρόκληση», ήταν μία από τις μεταρρυθμιστικές αλλαγές που είχε εξαγγείλει, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό το υπουργείο Υγείας, «και είμαστε ουσιαστικά στην τελική ευθεία της έναρξης λειτουργίας ενός νέου μοντέλου ΠΦΥ με νέες αποκεντρωμένες δημόσιες δομές. Αυτό ξεκινάει το αμέσως επόμενο διάστημα από τις 17 δημόσιες δομές στις τοπικές μονάδες υγείας που έχουμε σχεδιάσει για την ΠΑΜΘ και σύμφωνα με την εκτίμηση της 4ης ΥΠΕ, μπορούν στο αμέσως επόμενο διάστημα να ξεκινήσει η λειτουργία σε 5 από αυτές ( 2 στην Κομοτηνή και από μία σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Καβάλα). Θέτουμε σιγά-σιγά σε λειτουργία κέντρα υγείας αστικού τύπου 24ωρης λειτουργίας».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ee2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.