Η κυβέρνηση διαλύει τις ζωές μας (από τον Βαγγέλη Παπαμιχάλη)

Η κυβέρνηση διαλύει τις ζωές μας (από τον Βαγγέλη Παπαμιχάλη)

papamixalis1711081

08.11.17, 12:47

Η κυβέρνηση διαλύει τις ζωές μας (από τον Βαγγέλη Παπαμιχάλη)

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έφερε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή νομοσχέδιο που διευθετεί τον χρόνο εργασίας των γιατρών στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Το αντεργατικό νομοσχέδιο σμπαραλιάζει κάθε κανονικότητα στο ωράριο των γιατρών και ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές Ευρωπαικές Οδηγίες που ελαστικοποιούν το ωράριο.

Συγκεκριμένα:

  • καταργεί το σταθερό, ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών
  • οι 48 ώρες δεν είναι ο μέγιστος επιτρεπτός χρόνος εργασίας των γιατρών την εβδομάδα, αλλά ο μέσος όρος στο 4μηνο. Με βάση της Ευρωπαική Οδηγία η ημερήσια ανάπαυση ορίζεται στις 11 ώρες και η εβδομαδιαία στη 1 ημέρα. Άρα ένας εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει μέχρι και 78 ώρες την εβδομάδα. Θα μπορεί δηλαδή η διοίκηση ενός Νοσοκομείου, αναλογα με τις ανάγκες να έχει ένα γιατρό σε εργασία 78 ώρες την εβδομάδα για κάποιες εβδομάδες και μετά να του δίνει ρεπό ή μειωμένο ωράριο για να βγει ο μέσος όρος στις 48 ώρες το 4μηνο
  • Η εφημερία ετοιμότητας δε λογίζεται εργάσιμος χρόνος. Έχεις λοιπόν έναν εργαζόμενο σε εφημερία ετοιμότητας για όσο χρόνο θες (και για ολόκληρο το μήνα θα μπορούσε) και εφόσον δε χρειαστεί να πάει στο Νοσοκομείο δε λογίζεται χρόνος εργασίας. Ενσωματώνεται πλήρως η αντιδραστική λογική της ΕΕ για ενεργό και ανενεργό χρόνο εφημέρευσης. Θα έχεις τον εργαζόμενο γιατρό συνεχώς σε ετοιμότητα να καλύψει το Νοσοκομείο, χωρίς να μπορεί να απομακρυνθεί από την πόλη που ανήκει το Νοσοκομείο, που θα πρέπει συνεχώς να έχει το νου του μην χτυπήσει το τηλεφωνό του και τον χρειάζονται στο Νοσοκομείο (ούτε σε κινηματογράφο πχ δεν μπορεί κανείς να πάει), που σμπαραλιάζεται κάθε έννοια προσωπικής ζωής και θα θεωρείς ότι απλά ξεκουράζεται.
  • καθιερώνει το optout, δηλαδή την ατομική συναίνεση για αύξηση του εβδομαδιαίου χρόνου σε 60 ώρες, δήθεν με ελευθερη συναίνεση του γιατρού. Μα πραγματικά υπάρχει κανείς που υποστηρίζει ότι στα Νοσοκομεία με τις ελλείψεις που έχουν δε θα χρειαστεί να δουλεύει ένας γιατρός 60ώρες για να καλύπτει τις ανάγκες; Και αν ο γιατρός αρνηθεί να δουλέψει 60 ώρες τα κενά που θα δημιουργηθούν επιπλέον στις πετσοκομμένες παροχές υπηρεσιών Υγείας ποιος θα τα καλύψει και τι θα κάνει ο κόσμος που χρειάζεται υπηρεσίες Υγείας;

Η κυβέρνηση κάνει τη βρώμικη δουλειά που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, υπονομεύοντας το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, αυξάνοντας την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων με παράλληλη μείωση του εργατικού κόστους.

Διεκδικούμε

  • 6ωρο-5θημερο-30ωρο με μια εφημερία την εβδομάδα
  • μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης
  • αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για το λαό, πλήρως χρηματοδοτούμενη από τον κρατικό προυπολογισμό με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΠΕΜΠΤΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 6:30 ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

*Ο Βαγγέλης Παπαμιχάλης είναι πρόεδρος της ΕΝΙΝΣ, μέλος ΔΗΠΑΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.