ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Ο Ελληνικός πολιτισμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «δύναμη πυρηνικής ισχύος»

ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Ο Ελληνικός πολιτισμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «δύναμη πυρηνικής ισχύος»

06.11.18, 20:56

ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Ο Ελληνικός πολιτισμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «δύναμη πυρηνικής ισχύος»

Να συνεργαστούν στη βάση στρατηγικής και πολιτικού σχεδιασμού για την ανάδειξη σε παγκόσμια κλίμακα της διαχρονίας του ελληνικού πολιτισμού με την εμπλοκή και του απόδημου ελληνισμού, συμφώνησαν σε συνάντηση που είχαν στην Λευκωσία, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης με τον Κύπριο υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Χαμπιαούρη.

Ο κ. Μπόλαρης παρουσίασε την πρότασή του για περαιτέρω συνεργασία και διακήρυξη των αρχών πολιτισμού Λευκωσίας – Αθηνών με την αξιοποίηση των υφιστάμενων ή νέων δικτύων για προβολή του ελληνικού πολιτισμού, όπως οι απόδημοι και η Ορθόδοξη Εκκλησία ενω επεσήμανε ότι ο ελληνισμός, στον τομέα του πολιτισμού, στην ιστορική του διαχρονία στους αιώνες και μέχρι σήμερα, «είναι μία δύναμη παγκόσμια, που θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε με όρους άλλους, δύναμη πυρηνικής ισχύος στον χώρο του πολιτισμού».

Σημείωσε ότι στον πολιτιστικό τομέα, «στον οποίο ο ελληνισμός έχει να δείξει πολιτισμό από τα χρόνια των Μινωιτών μέχρι τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Ρίτσο, τον Θεοδωράκη και άλλους ‘μεγάλους’ σε όλες τις μορφές της τέχνης, χρειαζόμαστε συντονισμό δυνάμεων σε ένα άλλο επίπεδο».

Σε ερώτηση για το διαχρονικό αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Λονδίνο στον φυσικό τους χώρο, για το οποίο το ΚΥΠΕ έκανε ειδική εκστρατεία, ο κ. Μπόλαρης σημείωσε ότι «έχει μεγάλη σημασία να περάσουμε από το στάδιο της διεκδίκησης με αυθορμητισμό αυτών που μας ανήκουν και να οργανώσουμε πολιτική στρατηγική και να δώσουμε δείγματα αυτής της εφαρμοσμένης πολιτικής και στρατηγικής στον κόσμο. Ο τομέας των αριστουργημάτων, που αποτυπώθηκαν πάνω στο μάρμαρο στον Παρθενώνα μπορεί να είναι ένα δείγμα τέτοιας πολιτικής, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι χιλιάδες είναι τα δείγματα, γιατί, πρόσθεσε, ο ελληνισμός και στην αρχαιότητα και στους ρωμαϊκούς χρόνους και εκκλησιαστικά στην οικουμενική διάσταση της ορθοδοξίας, είναι παρών και είναι παρών με αξιώσεις αριστείας και αυτό πρέπει να αποδείξουμε».

Σε παρατήρηση ότι διαπιστώνεται υστέρηση στις έδρες ελληνικών σπουδών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, σε αντίθεση με την μεγάλη δραστηριότητα που αναπτύσσει η Τουρκία, ο κ. Μπόλαρης σημείωσε ότι «έχει καταγραφεί στο διεθνή χώρο και σε Ευρώπη και σε Αμερική μια υστέρηση γενικότερα στις κλασσικές σπουδές και μια προτίμηση στις σπουδές σε θετικές επιστήμες και ειδικά σε ό,τι έχει σχέση με τα ηλεκτρονικά και τα διαδικτυακά».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει θέμα υστέρησης όλων των φιλολογικών σπουδών είτε αφορούν αρχαίες γλώσσες είτε σύγχρονες.

«Εμείς γνωρίζουμε ότι με λίγες δυνάμεις, έχουμε ένα σημαντικό δίκτυο με έδρες ελληνικών σπουδών σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία, Αυστραλία» είπε ο υφυπουργός για να προσθέσει ότι «είναι άλλο το να λειτουργούμε αυθόρμητα και παρορμητικά επειδή η συγκυρία έφερε σε ένα πανεπιστήμιο να έχουμε κάποιες δυνάμεις».

Γραπτή ανακοίνωση του κυπριακού Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού αναφέρει ότι «ο υπουργός κ. Χαμπιαούρης, καλωσόρισε τον υφυπουργό στην Κύπρο, κάνοντας αναφορά στις διαχρονικά άριστες σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας σε όλους τους τομείς».

Ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας, «μέσω του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και σε συνεργασία με όλες τις Διευθύνσεις, καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες και αναπτύσσει πολύ συγκεκριμένες δράσεις, που αφορούν στον τομέα της πολιτιστικής διπλωματίας».

Ο κ. Μπόλαρης επισκέφθηκε το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, όπου κατάθεσε στεφάνι στο μνημειο πεσόντων και αγνουμένων. Στη συνέχεια επισκέφτηκε το Μουσείο και συνομίλησε με αξιωματικούς και οπλίτες.

Ο υφυπουργός που περιδιάβασε στην οδό Λήδρας, κοντά στην «νεκρή ζώνη» και ενημερώθηκε από αξιωματικό της Εθνικής Φρουράς για την κατάσταση στην περιοχή δήλωσε ότι τα όσα είδε του προκάλεσαν μεγάλη συγκίνηση.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.