ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ: 4 πεντανόστιμες προτάσεις για το σημερινό τραπέζι που θα σε ξετρελάνουν αν νηστεύεις.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ: 4 πεντανόστιμες προτάσεις για το σημερινό τραπέζι που θα σε ξετρελάνουν αν νηστεύεις.

24.11.19, 07:48ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ: 4 πεντανόστιμες προτάσεις για το σημερινό τραπέζι που θα σε ξετρελάνουν αν νηστεύεις.

Μελιτζανοσαλάτα 

melitzanosalata 1

Υλικά συνταγής

  • 6 φλάσκες μελιτζάνες
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιούγιαούρτι
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιούκαρύδια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4 κ.σ. λάδι
  • 1/2 λεμόνι (χυμός)
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

1. Ψήνουμε τις μελιτζάνες στα κάρβουνα ή στο γκριλ της κουζίνας για 10΄ από κάθε πλευρά (η φλούδα τους πρέπει να είναι καμένη για να πάρει τη μυρωδιά του καπνιστού). Τις ξεφλουδίζουμε αμέσως.
2. Ρίχνουμε στο μπλέντερ τη σάρκα της μελιτζάνας, το γιαούρτι, τα καρύδια κοπανισμένα, το σκόρδο, το χυμό του λεμονιού, το λάδι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
3. Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί για 2 λεπτά να πολτοποιηθεί καλά το μείγμα. Γαρνίρουμε τη μελιτζανοσαλάτα με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Χταπόδι βραστό σαλάτα

chtapodi-vrasto-salata

Υλικά (για 4 άτομα)  
1-2 χταπόδια, σύνολο 1 κιλό περίπου, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια,
1 κουταλάκι σπόροι μαύρου πιπεριού,
1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα,
2 φύλλα δάφνης,
½ φλ. (περίπου) ελαιόλαδο,
1 κουταλάκι ρίγανη,
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη (προαιρετικά),
1 λεμόνι ο χυμός,
αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
 
Εκτέλεση
Βάζετε το χταπόδι (ή τα χταπόδια) σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό, τους σπόρους του πιπεριού, τη δάφνη και το κρεμμύδι. Βάζετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και το αφήνετε να βράσει και να κατεβάσει το νερό του. Το βράζετε για 30-45 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους ανακατεύοντάς το συχνά για να μην κολλήσει και προσθέτοντας αν χρειαστεί μερικές κουταλιές νερό. Το χταπόδι είναι έτοιμο όταν τρυπώντας το με πιρούνι δεν βρίσκετε αντίσταση. Το στραγγίζετε, πετάτε το νερό του (αν έχει μείνει) το κρεμμύδι, τη δάφνη και το πιπέρι και το αφήνετε να κρυώσει.
Βάζετε το χταπόδι σε δοχείο, το περιχύνετε με το ελαιόλαδο και το λεμόνι και ανακατεύετε μέσα τη ρίγανη και το σκόρδο (αν θα βάλετε). Το αλατοπιπερώνετε ελαφρά και το κρατάτε σκεπασμένο στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες ή καλύτερα για ένα βράδυ.
Σουπιές με σπανάκι
 
b34e643874d56f7909d7abbfa923fb5asoupies-spanaki
Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

allanea.gr Copyright 2019