Ο νομός Σερρών στην εποχή της Digea

Ο νομός Σερρών στην εποχή της Digea

Από τον Γρηγόρη Θωματίκο

Μπορεί τα κανάλια που (δυνητικά) παρακολουθούμε στο νομό Σερρών να έχουν πολλαπλασιαστεί σε αριθμό, όμως –δημοσιογραφικά- το σίριαλ με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι αυτό που «παίζεται», αποκλειστικά σε επικοινωνιακό επίπεδο, αναφορικά με τη θέση της περιφερειακής ενότητας στο χάρτη άλλης περιφέρειας, από αυτήν που διοικητικά ανήκει.

Πιο πρόσφατο επεισόδιο ήταν η επίσκεψη του αντιπεριφερειάρχη Σερρών στον αρμόδιο γ.γ. του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Πήγε λοιπόν, την Τρίτη, ο Γιάννης Μωυσιάδης στον Μενέλαο Δασκαλάκη και τον ενημέρωσε για την αλλού ντ’ αλλού τοποθέτηση του νομού που διοικεί, στο χάρτη της ψηφιακής τηλεόρασης.

Ο δε γ.γ. έστειλε το θέμα στο 2015 (σ.σ. μεγάλο θέμα το ποιος θα κυβερνά το 2015, δεν θα το ανοίξουμε εδώ).

Για την ιστορία, η συνάντηση έγινε στις 3 Δεκεμβρίου.

Η έρευνα

Έτυχε ο γράφων να έχει κάνει μια έρευνα για το θέμα στο Ράδιο Ε-103 από τις 29 Σεπτεμβρίου κι ένα σχετικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στο «Ελεύθερο Βήμα» στις 3 Οκτωβρίου. Δύο μήνες πριν, δηλαδή, χτύπησε το «καμπανάκι» για τη …μετακίνηση του νομού Σερρών προς Ανατολάς. Το πολιτικό ερέθισμα ήταν το εξής απλό: Γιατί ένα κανάλι με (δυνητικό) κοινό 730.000 τηλεθεατών να αναφέρει έστω και το όνομα του περιφερειάρχη 180.000 τηλεθεατών (Τζιτζικώστας) και όχι 550.000 τηλεθεατών (Παυλίδης);

Εκείνες τις μέρες, είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ο Μάρκος Μπόλαρης, λέγοντας ότι «η τηλεοπτική περιφέρεια επιβάλλεται να συμπίπτει με την διοικητική περιφέρεια για να υπηρετεί την δημοκρατία και τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών».

Η Π.Κ.Μ.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας αντέδρασε στις 31 Οκτωβρίου, με επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με επιχείρημα ότι «οι κάτοικοι των υπολοίπων περιφερειακών ενοτήτων δεν μπορούν να ενημερώνονται για τα τεκταινόμενα των Σερρών, όταν μάλιστα μόνο στη Θεσσαλονίκη διαβιούν περίπου 200.000 Σερραίοι στην καταγωγή».

Και φτάνουμε στις 3 Δεκεμβρίου και στην επίσκεψη Μωυσιάδη στον Δασκαλάκη. Εκεί ο αντιπεριφερειάρχης (σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε) αναφέρει: «Θεωρούμε μείζονος σημασίας τη δυνατότητα όλων των πολιτών να ενημερώνονται για τα θέματα που αφορούν στην διοικητική περιφέρεια στην οποία υπάγονται. Αίτημά μας είναι να εξετάσετε το θέμα,  προβαίνοντας σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε οι κάτοικοι των Σερρών να έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση για ζητήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Όλοι οι Σερραίοι πρέπει και έχουν το δικαίωμα να παρακολουθούν τους τηλεοπτικούς σταθμούς της διοικητικής τους περιφέρειας, αλλά και οι τηλεοπτικοί σταθμοί των Σερρών να μπορούν να εκπέμπουν στην Κεντρική Μακεδονία».

Σύμφωνα με το ίδιο δελτίο Τύπου, ο γ.γ. απάντησε πως «αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στη φάση ολοκλήρωσης της πρόσβασης όλων των Ελλήνων στην ψηφιακή εποχή. Μόλις το ψηφιακό σήμα καλύψει όλη την Ελλάδα, θα εξετάσουμε όλες τις διορθώσεις που πρέπει να γίνουν και σ’ αυτό το πλαίσιο θα ικανοποιήσουμε το αίτημά σας».

«Επιπλέον τόνισε πως ένας επιπρόσθετος λόγος που απαιτείται αναμονή ως το νέο έτος, είναι προκειμένου το Υπουργείο να ολοκληρώσει τις συζητήσεις του με τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης, ώστε να επιλυθούν κάποια ζητήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με την ψηφιακή εκπομπή και τα οποία βάζουν «φρένο» στις όποιες επιδιωκόμενες αλλαγές και διορθώσεις στον ψηφιακό τηλεοπτικό χάρτη όσον αφορά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», λέει το δελτίο Τύπου της Αντιπεριφέρειας.

Που σημαίνει ότι πολιτική βούληση από πλευράς υπουργείου είναι να ικανοποιηθεί το αίτημα. Το είπε ο Δασκαλάκης.

Όμως…

Όμως, διαβάζουμε στο typologies.gr, στις 16 Νοεμβρίου (δυο βδομάδες πριν τη συνάντηση) ότι «μετά την πρόσφατη αναβολή στην ψηφιακή μετάβαση της Κεντρικής Μακεδονίας και το αντάρτικο των περιφερειακών καναλιών στην υπογραφή της κοστοβόρου σύμβασης με την Digea, το εγχείρημα της ψηφιακής τηλεόρασης κινδυνεύει με ολική καταστροφή.

Το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε πως η τελευταία αναλογική εκπομπή θα γίνει στις 29 Δεκεμβρίου 2014, άρα θα πρέπει να στηθούν πομποί στα ψηλά βουνά της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων μέσα στον χειμώνα. Σε περιοχές που είναι δύσβατες και δύσκολα προσβάσιμες. Επιπλέον, τα κέντρα εκπομπής στα οποία η Digea υποχρεούται να τοποθετήσει πομπούς δεν καλύπτουν όλη τη χώρα. Καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί και καμία ανακοίνωση δεν έχει βγει για τα λεγόμενα «λευκά σημεία» του ψηφιακού χάρτη, με ολόκληρες περιοχές της χώρας να μην έχουν πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα».

Επίσης, το digitaltvinfo.gr, στις 4 Δεκεμβρίου, αναφέρει: «Με δυο γραμμές στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών που κατατέθηκε στη Βουλή πριν δυο μέρες και αναμένεται να ψηφιστεί μετά τον κρατικό προϋπολογισμό, επιτρέπεται η συνέχιση της αναλογικής εκπομπής της τηλεόρασης μέχρι να ολοκληρωθεί οριστικά η ψηφιακή ευρυεκπομπή!

Η εν λόγω αναφορά υπάρχει στο άρθρο 62 του νομοσχεδίου με το οποίο ρυθμίζονται τα θέματα αδειοδότησης παρόχων δικτύου και αποτελεί έμμεση παραδοχή της αποτυχίας του ψηφιακού μοντέλου που επιλέχθηκε από την κυβέρνηση».

Καταλαβαίνει, δηλαδή, ο καθένας ότι η ψηφιακή τηλεόραση έχει πολύ χοντρά ζητήματα να λύσει, από τη μετακίνηση του νομού Σερρών στο χάρτη της που θα υλοποιήσει τη δέσμευση Δασκαλάκη. Επίσης, εάν το θέμα περάσει από την παρούσα Βουλή, θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δούμε τι θα ψηφίσουν οι βουλευτές του νομού. Ίσως είναι ευκαιρία να αρθρώσουν λόγο και για το θέμα μας. Δεν είπαμε, δα, να ρίξουν την Κυβέρνηση…

 

 

Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.