2016: Τα γεγονότα που ξεχώρισαν στον Πολιτισμό

2016: Τα γεγονότα που ξεχώρισαν στον Πολιτισμό

ÐËÁÔÅÉÁ ÓÕÍÔÁÃÌÁÔÏÓ - ×ÑÉÓÔÏÕÃÅÍÍÉÁÔÉÊÇ ÄÉÁÊÏÓÌÇÓÇ

2016: Τα γεγονότα που ξεχώρισαν στον Πολιτισμό

Το 2016 ήταν μια ενδιαφέρουσα χρονιά για τον ελληνικό πολιτισμό, σύγχρονο και αρχαιολογικό. Τα μέτωπα πολλά, οι χειρισμοί δύσκολοι… το Μέγαρο Μουσικής περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο. Στο Δημόσιο, επίσης, μεταβιβάζεται το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, μια μέρα πριν εκπνεύσει το 2016.

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης άνοιξε το ισόγειο του στο κοινό με περιοδική έκθεση και η Κατερίνα Κοσκινά παρέμεινε διευθύντρια του. Το Ελληνικό Φεστιβάλ κινδύνευσε να ματαιωθεί μετά το «θρίλερ» Γιαν Φαμπρ και την οργή που εισέπραξε ο Βέλγος εικαστικός ως και την κήρυξη του σε «persona non grata» από τους Έλληνες αποκλεισμένους καλλιτέχνες. Τελικά πραγματοποιήθηκε από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο που αποδέχτηκε την θέση του διευθυντή αναλαμβάνοντας να φτιάξει πρόγραμμα μέσα σε μόλις είκοσι μέρες. Οι εντάσεις και δημόσιες αντιπαραθέσεις της περασμένης χρονιάς σε διοικητικά συμβούλια εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Πολιτισμού, σε γενικές γραμμές φάνηκε ότι εκτονώθηκαν. Κι όσο στο εσωτερικό ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός αναζητά σχεδιασμό και χρήμα, στο εξωτερικό συγκέντρωσε διακρίσεις με πρόσφατη την ανακήρυξη της Ελευσίνας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

Η φήμη απογειώθηκε με δύο ελληνικά αρχαιολογικά ευρήματα στην δεκάδα των σημαντικότερων διεθνώς για το 2016. Αποχαιρετώντας την χρονιά που φεύγει θυμόμαστε τα γεγονότα που τη στιγμάτισαν αλλά και το ρεκόρ θανάτων που κατέγραψε: Νίκος Τριαταφυλλίδης, Ντέηβιντ Μπάουϊ, Λέοναρντ Κοέν, δεκάδες καλλιτέχνες, ένας μεγάλος δάσκαλος της ελληνικής αρχαιολογίας και αναστήλωσης, ο Χαράλαμπος Μπούρας. Αναμφίβολα το 2016 δεν ήταν λίγοι οι ξένοι διάσημοι πρωταγωνιστές που επισκέφτηκαν την Μυτιλήνη, αλληλέγγυοι με τους πρόσφυγες.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.