ΣΕΡΡΕΣ: Γεωθερμικό ρευστό άριστης ποιότητας έδειξε η δεύτερη γεώτρηση στον Λιθότοπο

ΣΕΡΡΕΣ: Γεωθερμικό ρευστό άριστης ποιότητας έδειξε η δεύτερη γεώτρηση στον Λιθότοπο

gewthermialithotopos171207107.12.17, 22:07

ΣΕΡΡΕΣ: Γεωθερμικό ρευστό άριστης ποιότητας έδειξε η δεύτερη γεώτρηση στον Λιθότοπο

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία από το ΙΓΜΕ στις 6 Δεκεμβρίου 2017  η δεύτερη βαθιά γεωθερμική γεώτρηση στα Χρυσοχώραφα, στο πλαίσιο του έργου «ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΙΘΑΝΟΥ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΧΑΜΗΛΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΛΙΘΟΤΟΠΟΥ – ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ Ν. ΣΕΡΡΩΝ».

Το έργο αυτό εκτελείται με βάση Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ηράκλειας και του ΙΓΜΕ, και στοχεύει στο χαρακτηρισμό ως «βέβαιο» του σημερινού «πιθανού» γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας Λιθοτόπου Ηράκλειας.

Η δεύτερη βαθιά γεωθερμική γεώτρηση έφτασε στο βάθος των 352,5 μέτρων και στα τελευταία 50 μέτρα διάτρησε μια σειρά ταμιευτήρες που φιλοξενούν γεωθερμικό ρευστό άριστης ποιότητας, με μέγιστη θερμοκρασία 75 οC. Η γεώτρηση, μετά την προ-άντλησή της για καθαρισμό, εκδηλώνει αρτεσιανισμό, παράγοντας περίπου 20 κυβικά μέτρα γεωθερμικού ρευστού, θερμοκρασίας στην έξοδο 68 βαθμών Κελσίου.

Σημειώνεται ότι η πρώτη βαθιά γεωθερμική γεώτρηση έφτασε στο βάθος των 417 μέτρων και στα τελευταία 70 μέτρα διάτρησε μια σειρά ταμιευτήρες που φιλοξενούν γεωθερμικό ρευστό επίσης άριστης ποιότητας, με μέγιστη θερμοκρασία 64 οC.

Η πλήρης εκτίμηση του δυναμικού των δύο γεωτρήσεων, ως παροχή, θερμοκρασία και σύσταση γεωθερμικού ρευστού, θα είναι δυνατή μετά την ανάπτυξη και άντλησή τους, η οποία προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στον επόμενο μήνα.

Το γεωτρύπανο του ΙΓΜΕ μετακινείται  ήδη για εγκατάσταση στη θέση που θα εκτελεστεί η τρίτη βαθιά γεωθερμική παραγωγική γεώτρηση, η κατασκευή της οποίας θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

gewthermialithotopos17120712

δελτίο Τύπου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.