3η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ: «Γιορτά – ΖΩ, ΔΕΝ Δειλιά – ΖΩ» (από τον Νεκτάριο Κανακάρη)

3η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ: «Γιορτά – ΖΩ, ΔΕΝ Δειλιά – ΖΩ» (από τον Νεκτάριο Κανακάρη)

03.12.18, 07:34

3η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ: «Γιορτά – ΖΩ, ΔΕΝ Δειλιά – ΖΩ» (από τον Νεκτάριο Κανακάρη)

Η καθιέρωση όλων αυτών των ιδιαίτερων ημερών έγινε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα μέλη του Οργανισμού προέβησαν στην ενέργεια αυτή, πιστεύοντας πως αφενός κάποια γεγονότα θα μείνουν έτσι για πάντα χαραγμένα στην ανθρώπινη μνήμη και αφετέρου θα επιτυγχάνεται μ’αυτό τον τρόπο η ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για θέματα που αφορούν κάθε γωνιά του πλανήτη. Επιπλέον, μια τέτοια κίνηση θα συντελούσε στη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μία από αυτές τις ημέρες,λοιπόν, είναι και η 3η Δεκεμβρίου που από το 1992 και εντεύθεν  ορίστηκε από τον Ο.Η.Ε. ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.Μία ημέρα όπου κάθε κράτος θα πρέπει να ενημερώνει και να κινητοποιεί τη κοινωνία του σε θέματα αναπηρίας και υπέρ των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, τα οποία «μάχονται» καθημερινώς για μια ισότιμη και  καλύτερη αντιμετώπιση από την ίδια την κοινωνία.

Η 3η Δεκεμβρίου θα πρέπει να οριοθετηθεί στην ύπαρξη του κάθε ανθρώπου που αποτελεί μέρος μιας κοινωνίας, ως μέρα βαθιάς περισυλλογής ,διότι κάθε άτομομπορεί με τις ιδιαιτερότητές που το διακρίνουν να συμβάλλει στο κοινό καλό. Είναι χρέος όλων μας, να υπερβούμε τον ατομισμόκαι να αναδείξουμεως κυρίαρχη αξία την κοινωνική αλληλεγγύη. Θα πρέπει να δίνουμε σε αυτούς τους ανθρώπους το δικαίωμα των ίσων ευκαιριών και συνθηκών για να αναπτύσσουν τις δυνατότητές τους. Τα άτομα με αναπηρία έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προσφέρουν πολλά και να διακριθούν στον κοινωνικό στίβο, εάν υπάρχει το κατάλληλο κοινωνικό υπόβαθρο.

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω ότι για μένα η ημέρα αυτήέχει ξεχωριστή σημασία, καθώς εκτός από Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, είμαι και Άτομο με Αναπηρία και αυτό με χαροποιεί διπλά και από εδώ και πέρα, σύνθημα όλων μας και όχι μόνο για σήμερα θα πρέπει να γίνειτο «Γιορτά – ΖΩ, ΔΕΝ Δειλιά – ΖΩ».

Τέλος, τη σημερινή μέραας μη ξεχνάμε και τους έμμεσους«ήρωες» της καθημερινότητας αυτών των ατόμων που δεν είναι άλλοι απ΄τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, αλλά και όλους όσους αγαπούν, φροντίζουν ψυχικά και σωματικά τα άτομα με αναπηρία και προσπαθούν να αναδικνύουν τις ιδιαιτερότητές τους.

* Ο Νεκτάριος Κανακάρης είναι εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.