ΜΕΓΑΛΟΜΥΣΤΑΚΑΣ: Ηθικό δικαίωμα η αποζημίωση των πολιτών απέναντι στην κρατική αδράνεια

ΜΕΓΑΛΟΜΥΣΤΑΚΑΣ: Ηθικό δικαίωμα η αποζημίωση των πολιτών απέναντι στην κρατική αδράνεια

06.12.18, 20:32

ΜΕΓΑΛΟΜΥΣΤΑΚΑΣ: Ηθικό δικαίωμα η αποζημίωση των πολιτών απέναντι στην κρατική αδράνεια

Σε αναμονή ενεργειών από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, είναι ο Αναστάσης Μεγαλομύστακας για τις αποζημιώσεις πολιτών, όταν οι δημόσιες υπηρεσίες δεν απαντούν εμπρόθεσμα στα αιτήματά τους.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Σερραίος βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων αναφέρει:

Μετά τις επισημάνσεις μου για την αδικαιολόγητη κατάργηση, με τον Ν. 4210/2013 (άρθ. 25 παρ. 1, 4 και 6), του νομικού πλαισίου, με το οποίο παρεχόταν η δυνατότητα στους πολίτες να διεκδικούν αποζημίωση, όταν οι δημόσιες υπηρεσίες δεν απαντούν εντός της προβλεπόμενης, από την κείμενη νομοθεσία, προθεσμίας σε έγγραφα αιτήματά τους προς αυτές και το αίτημά μου για επαναφορά του, μέσω της υπ’ αριθμόν 3180/08-11-2018 ερώτησης που κατέθεσα στην Βουλή, ήρθε η απάντηση από την αρμόδια Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η οποία φαίνεται να συμφωνεί με τα διαλαμβανόμενα στην ερώτηση ζητήματα, καθώς, όπως η ίδια αναφέρει, χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Η Υπουργός συνομολογεί ότι η μη έγκαιρη απάντηση, από πλευράς της Διοίκησης, σε αιτήσεις και αναφορές πολιτών αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα, αναγνωρίζοντας ηθικά το δικαίωμα αποζημίωσης των πολιτών απέναντι στην αδράνεια και αδιαφορία της Διοίκησης.

Εν αναμονή, λοιπόν, των άμεσων σχετικών ενεργειών για το εν λόγω θέμα.

Η απάντηση της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρίας-Ελίζας Ξενογιαννακοπούλου, στον Βουλευτή Σερρών Αναστάσιο Μεγαλομύστακα, έχει ως εξής:

Σε απάντηση της 3180/8-11-2018 Ερώτησης, που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, με θέμα: «Επαναφορά μέσω νομοθετικής ρύθμισης της δυνατότητας αποζημίωσης πολιτών λόγω μη τήρησης των προθεσμιών του Ν.2690/1999», σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η υποχρέωση διεκπεραίωσης των υποθέσεων των πολιτών, εντός των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία προθεσμιών, αποτελεί βασική αρχή της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και οφείλει να τηρείται από τις Υπηρεσίες του Δημοσίου.

Η μη έγκαιρη απάντηση σε αιτήσεις και αναφορές πολιτών, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. ιγ’ της παρ. 1 του άρθρου 107 του Ν. 4057/2012 (Υ.Κ.) (ΦΕΚ54/Α’/14-3-2012) και ως εκ τούτου υπόκειται στο διοικητικό έλεγχο που ορίζουν οι κείμενες διατάξεις.

Το ζήτημα, που τίθεται από την ερώτηση, χρήζει περαιτέρω εξέτασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μοιράσου το:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.